Nissan Zona Franca
La planta de Nissan a la Zona Franca de Barcelona.

Primeres contractacions per reactivar l’antiga planta de Nissan a la Zona Franca

El 'hub' de mobilitat liderat per les empreses catalanes QEV i Btech començarà ben aviat a incorporar exempleats de la multinacional nipona, amb l'objectiu de començar a produir vehicles elèctrics a principis de 2024

Lluny queda quan Nissan va anunciar la seva decisió de tancar la seva planta de la Zona Franca, l’última que tenia a Europa. Va ser durant la primera onada de la pandèmia, a finals de maig de 2020. Després de moltes anades i vingudes, es posava punt final a una història que havia començat a finals dels setanta, deixant en l’aire el futur dels gairebé 3.000 treballadors de la fàbrica i els 20.000 empleats de les indústries auxiliars. Han hagut de passar gairebé tres anys perquè les administracions hagin trobat una solució que permeti reindustrialitzar la planta i mantenir la plantilla de la multinacional nipona. “El resultat final és positiu: ningú està al 100% satisfet i ningú està al 100% insatisfet. Quan hi ha tantes parts treballant és el millor resultat possible”, ha defensat Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), el propietari dels terrenys que ocupava l’automobilística.

Aquest dilluns s’ha escenificat l’acord entre el Govern central, la Generalitat, el CZFB, Nissan i els sindicats, aconseguit després que el setembre de 2020 es constituís una taula de negociació per trobar una solució després de la marxa de Nissan. “Avui és un dia històric”, han coincidit la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. El consens s’ha aconseguit després de més d’una trentena de reunions en les quals s’han analitzat un total de 17 projectes, sumant retards i revessos, especialment la renúncia del gegant automobilístic xinès Great Wall Motors, el gran favorit per substituir a la multinacional nipona.

La nova etapa als terrenys de Nissan anirà a càrrec del grup Goodman i el hub de mobilitat D-Hub, integrat per un conjunt d’empreses liderades per les catalanes QEV i Btech, que volen impulsar la marca de vehicles industrials elèctrics Zeroid i recuperar la marca Ebro. Malgrat que els vehicles els produirà el hub, els terrenys han estat adjudicats formalment a Goodman, operadora logística australiana. “Tenim una gran oportunitat que es converteix en una gran responsabilitat”, ha sostingut el conseller delegat de QEV Technologies, Joan Orús. La principal serà contractar a tots els treballadors que Nissan ocupava, encara que de moment s’està lluny d’aconseguir-ho i es parla de “maximitzar els treballadors a contractar”.

Acuerdo Nissan
Institucions i representants dels extreballadors de Nissan en la signatura de l’acord de reindustrialització. © Aina Martí/ACN

Segons assenyalen els substituts de Nissan, es tornarà a fabricar vehicles a principis de 2024, després de dedicar aquest 2023 a posar en marxa una infraestructura que fa més d’un any que no funciona. Es preveu incorporar uns 600 treballadors aquest any, xifra que representa menys de la meitat dels exempleats de la multinacional nipona que encara estan pendents de ser recol·locats. Els sindicats els quantifiquen en més de 1.200 treballadors, a qui se’ls hi acabarà l’atur a finals d’aquest 2023, dos anys després de Nissan cessés definitivament la seva activitat a Barcelona. Dels afectats originalment pel tancament, hi ha els que s’han jubilat i els que han abandonat l’empresa amb una indemnització de 60 dies per any treballat. També hi ha els que ja han estat contractats per Silence, una altra de les empreses que substitueix a l’automobilística a la Zona Franca, on preveu fabricar vehicles elèctrics de petites dimensions.

Davant els plans del hub d’electromobilitat, els sindicats demanen buscar fórmules que permetin augmentar les contractacions, sigui amb reduccions de jornada o internalitzant tasques que abans realitzaven subcontractes, com el manteniment i la neteja. “Es començarà a contractar des d’ara mateix. És un primer pas”, ha defensat el portaveu de Sigen-Usoc, Miguel Ruiz. El representant sindical ha indicat que en els pròxims dies s’obriran entre 30 i 50 vacants, tot i que ha advertit que el conjunt de les contractacions s’alentirà pels retards que ha anat encadenant la taula de reindustrialització: “Ha estat un procés difícil per a tots”.

L’objectiu del hub de mobilitat D-Hub és contractar a tots els treballadors pendents de ser recol·locats a finals de 2024. Preveu mobilitzar 300 milions d’euros en els primers tres anys d’activitat i les administracions han mostrat la seva total confiança amb el projecte, malgrat que no va aconseguir tots els avals per accedir als fons europeus del PERTE del vehicle elèctric. QEV i Btech aspiren a fabricar 60.000 vehicles l’any 2026, amb l’ambició que les marques Zeroid i Ebre es converteixin en referències internacionals. A més, es contempla l’opció de cedir les instal·lacions a altres marques, amb algunes ja interessades, tenint en compte que la capacitat total de la fàbrica és de 180.000 vehicles anuals. Per als 20.000 llocs indirectes que depenien de Nissan, caldrà esperar que els nous ocupants de la planta de la Zona Franca tinguin la força suficient per reactivar el teixit industrial.

QEV Technologies Joan Orús
El conseller delegat i fundador de QEV Technologies, Joan Orús.