Marc Puig, Mónica Azón i Grant Dalton, amb el trofeu de la Copa Amèrica.

Puig patrocinarà la primera Copa Amèrica femenina de la història

A la nova 'Puig Women's America's Cup' participaran les millors regatistes del món agrupades en dotze equips de dotze països que es disputaran la final el 16 d'octubre del 2024 a Barcelona. L'equip espanyol, impulsat per Guillermo Altadill, serà el Sail Team Barcelona i tindrà com a entrenadora Mónica Azón.

“Avui, a Barcelona, estem fent història”. Així de contundent s’ha expressat aquest dijous Mónica Azón, l’entrenadora del Sail Team BCN, l’equip espanyol que competirà a la primera edició de la Women‘s America’s Cup. Es tracta de la primera regata femenina organitzada per la Copa Amèrica de Vela i es disputarà, per primera vegada, el 2024 en paral·lel a l’emblemàtica regata masculina que acollirà la capital catalana. Aquesta nova competició tindrà com a patrocinador principal el grup familiar barceloní Puig, que donarà nom a la regata, batejada com a Puig Women‘s America’s Cup.

L’anunci l’ha realitzat el conseller delegat de la Copa Amèrica, Grant Dalton, i el president de Puig, Marc Puig, en un esdeveniment celebrat al Reial Club Nàutic de Barcelona on, a més d’Azón, també hi ha assistit l’icònic regatista i medallista olímpic Guillermo Altadill, que és l’artífex de la creació de l’equip espanyol que competirà a la regata femenina, el Sail Team Barcelona.

“La creació d’una Copa Amèrica per a dones suposa una oportunitat única perquè les medallistes olímpiques de tot el món tinguin accés a competir en aquesta classe”, que és la Fórmula 1 del mar, ha destacat Grant Dalton. “La família Puig forma part del teixit de Barcelona. Puig és Barcelona i Barcelona és Puig“, ha subratllat el conseller delegat de l’America’s Cup en agraïment a la decisió de la multinacional catalana de la moda i perfumeria d’apostar per esponsoritzar aquesta nova competició, que permetrà promoure la igualtat de gènere dins l’esport de la vela.

“Com a empresa amb seu a Barcelona, profundament arrelada a la cultura i el patrimoni nàutic de la ciutat, ens complau ser Global Partner de la 37a Copa Amèrica i donar nom a la Puig Women‘s America’s Cup“, ha afirmat Marc Puig. En la seva opinió, “el suport de Puig ajudarà a inspirar les futures generacions de dones a participar en les competicions de vela”. “La Copa Amèrica representa una gloriosa tradició d’excel·lència en vela i ens sentim honrats de formar part d’aquest esdeveniment històric. A través de la nostra col·laboració, busquem millorar l’experiència tant per als participants com per als espectadors, i fomentar un sentit d’unitat i companyonia dins de la comunitat nàutica”, ha apuntat.

A més de la sostenibilitat, la diversitat és el gran motor de la pròxima edició d’aquest emblemàtic esdeveniment esportiu, que atresora una tradició de 172 anys d’història. “Barcelona acollirà les millors navegants del món competint en prime-time, mostrant el talent existent i com es perfila el futur del nostre esport, recolzades per una empresa amb una història profundament connectada amb la vela”, ha afegit Dalton, després d’augurar que l’edició femenina “pot arribar a ser un esdeveniment tan gran i rellevant com la regata masculina”. “Serà meravellós”, ha sentenciat, convençut que aquesta aposta “canviarà per sempre el món de les regates de vela femenines”.

Per part seva, l’entrenadora de l’equip femení que representarà Espanya, Mónica Azón, ha assenyalat l'”orgull i responsabilitat” que suposa afrontar aquest repte. “Que una competició amb tants anys d’història aposti ara per les dones suposa un fet extremadament important, avui a Barcelona estem fent història; vull donar les gràcies a Puig, una marca d’aquí, per fer-ho possible”, ha subratllat.

Marc Puig, president de Puig; Mónica Azón, entrenadora del Sail Team BCN; Grant Dalton, CEO de l’America’s Cup, i Jordi Puig, president del Reial Club Nàutic de Barcelona.©TNBP

Azón ha aprofitat l’anunci de Puig com a naming sponsor global de la Women‘s America’s Cup per recordar que l’equip que representarà Espanya, el Sail Team Barcelona, també necessita patrocinadors, i confia en el fet que altres grans empreses catalanes i espanyoles apostin ben aviat per l’equip i pel projecte per poder disposar dels recursos necessaris per competir. “Als JJOO del 1992 a Espanya li va anar molt bé en vela perquè hi va haver molts recursos”, ha recordat. Cal tenir en compte que, entre les importants despeses que suposa competir en una regata d’elit com aquesta, l’equip ha de comprar un vaixell de la classe AC40, de mida inferior a l’AC75, el model que utilitzen els sis equips que disputen la Copa Amèrica masculina.

La Puig Women‘s America’s Cup se celebrarà a partir del 10 d’octubre del 2024 i la final està prevista per al 16 d’octubre. En paral·lel, també es crea per primera vegada, una edició per a regatistes joves d’entre 18 i 25 anys, la Youth America’s Cup. En les dues competicions participaran un total de dotze països, és a dir, cada país tindrà un equip de joves i un altre de dones, que compartiran el mateix vaixell, navegant en dies diferents. Tots faran servir el nou model de monocasc volador AC40, d’11,8 metres d’eslora, i basat en el disseny del guanyador de la 36a Copa Amèrica, l’Emirates Team New Zealand.

Els dotze països participants en la Youth & Women‘s America’s Cup es dividiran en dos grups. Un estarà integrat pels sis països que es disputen la Copa Amèrica amb l’equip masculí: Nova Zelanda, el Regne Unit, Suïssa, Itàlia, els Estats Units i França. En el segon, hi haurà els països convidats i que només participen en la regata de joves i dones: Espanya, Països Baixos, Canadà, Alemanya, Suècia i Austràlia.

Mónica Azón será la entrenadora del Sail Team BCN, el equipo que representará a España. ©TNBP

El Sail Team Barcelona comptarà amb vuit regatistes (tot i que a bord de l’AC40 només en van quatre), que ara s’han de seleccionar. Segons Azón, s’acaba d’obrir la fase de selecció, que esperen poder culminar el més ràpid possible per poder començar com més aviat millor els entrenaments. En una primera fase, les pràctiques es faran mitjançant un avançat simulador, però abans que s’acabi l’any, Espanya compta amb el compromís de l’equip Emirates Team New Zealand, liderat per Dalton, per poder utilitzar un dels dos AC40 que posseeix la formació neozelandesa, en espera que l’equip espanyol rebi el seu propi vaixell.

En fase classificatòria, la Puig Women‘s America’s Cup celebrarà entre sis i nou regates per a cadascun dels dos grups. Després passaran a les sèries finals els tres millors equips de cada grup, enfrontant-se a tres o quatre regates que permetran triar els dos finalistes, que es disputaran el títol en una sola prova el 16 d’octubre. Aquesta jornada cal marcar-la en vermell al calendari, ja que serà un dels dies més importants de la Copa Amèrica que es disputa a Barcelona en coincidir amb el tercer dia de competició dels sis equips masculins.

Grant Dalton, Mónica Azón i Marc Puig durant la presentació.

Marc Puig no ha revelat l’import del patrocini de la Women’s America’s Cup, però ha admès que suposa “un esforç important” que es compensarà amb la “forta repercussió” que tindrà l’esdeveniment i per estar plenament alineat amb els valors de Puig. “Ho fem encantats”, ha destacat, després d’apuntar que el grup de perfumeria i la Copa Amèrica comparteixen elements com ara el treball en equip, les arrels històriques, la innovació permanent, la creativitat i la recerca de l’excel·lència. Puig fa més de 25 anys que està vinculat al món de la nàutica, on també patrocina la Copa del Rei que se celebra a Palma de Mallorca i la regata Puig Vela Clàssica de Barcelona.

El 2022 Puig va registrar el millor exercici de la seva història, amb unes vendes de 3.620 milions d’euros, un 40% més. L’empresa familiar, que ja controla el 10% del mercat mundial de la perfumeria, també va obtenir un benefici net rècord, de 400 milions, un 71% més. La multinacional ven els seus productes a més de 150 països i té oficines pròpies a 30.