Fermin Villar Enric Bono
El president d'Amics de la Rambla, Fermin Villar, i el director de la Xarxa de Viles de Llibres, Enric Bono.

La Rambla s’omplirà de llibres aquest cap de setmana

Parades, xerrades, recitals i tallers conqueriran la part baixa de l'artèria barcelonina, amb Manuel Vázquez Montalbán, Joaquim Carbó, Eduardo Mazo i Domingo Villar com a protagonistes

La iniciativa cultural Vila del Llibre arriba per primera vegada a la capital catalana i aterra en un dels seus espais més emblemàtics, la Rambla. Aquest cap de setmana, el tram baix de l’artèria barcelonina per excel·lència s’omplirà de llibres per reivindicar el seu passat, així com per aspirar a recuperar un protagonisme literari perdut entre turistes.

“A la Rambla, el soroll tapa la música”, resumeix el president d’Amics de la Rambla, Fermin Villar, “hi ha molta realitat cultural que queda amagada”. La festa literària servirà també per rememorar les llibreries que abans poblaven la via, com la Verdaguer, inaugurada el 1835. A aquesta la van seguir una desena més, de les quals només resisteixen la Casa Beethoven i la petita i centenària llibreria Pompeia.

L’associació presidida per Villar coorganitza l’esdeveniment amb la Xarxa de Viles del Llibre, que suma anys d’experiència en impulsar aquests petits festivals en múltiples municipis catalans, com Bellprat, L’Escala, Sitges, Cabrils o Malgrat de Mar. També han viatjat fins a Manacor i l’any que ve se n’aniran a Pontedeume (La Corunya). Tots ells s’organitzen amb caràcter anual.

La Rambla viurà el dissabte i el diumenge la seva primera edició, amb el Passatge Bacardí com a epicentre. Aquest passatge, el primer cobert de Barcelona i amb desembocadura a la Plaça Reial, acollirà el gruix de la programació, amb exposicions, xerrades, debats, contacontes, recitals poètics i espectacles. Els protagonistes enguany seran l’escriptor barceloní i cofundador de Cavall Fort Joaquim Carbó, el poeta argentí Eduardo Mazo, i l’escriptor de novel·la negra gallec Domingo Villar, recentment mort. Com no podia ser d’una altra manera, Manuel Vázquez Montalbán i el seu Pepe Carvalho també hi seran presents.

El Passatge Bacardí compartirà el protagonisme amb altres espais, com les cotxeres del Palau Güell, els jardins del Museu Marítim, el Tablao Flamenco Cordobés o el Museu de Cera. En aquest últim, es farà una activitat de creació de personatges literaris en el taller de reparació de les seves figures —preu de 10 euros—. Molt a prop, al Bosc de les Fades, hi haurà un taller dels còctels més famosos que es va prendre Ernest Hemingway —preu de 6 euros—. També es faran rutes per descobrir el passat literari de la Rambla, totes elles gratuïtes, però amb aforament limitat i inscripció prèvia.

Una última parada estarà a la Rambla de Santa Mònica, amb un mercat editorial que comptarà amb la participació de 18 segells i quatre llibreries de vell. S’homenatjarà així també a un passat ja llunyà de la Rambla, quan les parades de llibres de segona mà l’envaïen, abans de marxar al carrer Diputació.

Taller Vila llibre Cervera
Taller organitzat a Cervera. © Emiliano Castro/VilaDelLlibre.CAT
Tags from the story