Rànquing de països amb més Premis Nobel

Des que l’any 1901 es van concedir els primers Premis Nobel i fins a l’edició d’aquest 2018, els guanyadors dels quals s’han conegut recentment, un total de 935 persones i institucions han estat guardonades en les diferents categories del Nobel: Física, Química, Medicina , Literatura (no concedit aquest any), Pau i Economia.

Estats Units és, amb diferència, el país que compta amb més Premis Nobel, amb un total de 377 guardonats, seguit a molta distància pel Regne Unit, segon en el rànquing amb un total de 130 premiats.

Alemanya (108), França (69) i Suècia (32) completen els cinc primers llocs del rànquing de països amb més premiats amb el Nobel.

Espanya, amb vuit Premis Nobel, ocupa el lloc número 22 del rànquing empatada amb la Xina i Irlanda.

Sis dels vuit premis Nobel de nacionalitat espanyola han guanyat el Nobel de Literatura: José Echegaray (1904), Jacinto Benavente (1922), Juan Ramón Jiménez (1956), Vicente Aleixandre (1977), Camilo José Cela (1989) i l’escriptor peruà -i també amb nacionalitat espanyola des de 1993- Mario Vargas Llosa. Els altres dos van rebre el Nobel de medicina: Santiago Ramón i Cajal (1906) i Severo Ochoa (1959).


Al llarg de la història d’aquests premis, només en 52 ocasions les guardonades amb el Nobel han estat dones. El Nobel de la Pau és el que ha tingut més en compte a les dones, amb 17 premiades, seguit pel Nobel de Literatura, que ha distingit 14 escriptores.

La següent taula mostra algunes dades sobre les diferents categories dels Premis Nobel, com les vegades en què han estat concedits, el nombre de guardonats o quantes dones l’han guanyat.