Rànquing de països segons la població adulta amb compte bancari

El Banc Mundial acaba de publicar l’edició 2017 de la base de dades Global Findex on mesura la inclusió financera i la revolució tecnològica financera a tot el món.

Aquest informe ofereix informació detallada “sobre la manera en què els adults en més de 140 economies accedeixen als comptes, realitzen pagaments, estalvien, demanen préstecs i gestionen el risc”. Els Estats membre de les Nacions Unides estan actualment utilitzant les dades del Global Findex per fer un seguiment de l’avanç cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Entre moltes altres dades, l’informe revela que un 69% dels adults tenen un compte bancari, fet que suposa un increment de 7 punts percentuals respecte a l’any 2014, i de 18 punts respecte a l’any 2011, quan la titularitat de comptes era del 51%. En xifres absolutes, això suposa que 515 milions de persones van obtenir accés a eines financeres aquests últims anys.

Una altra dada aportada per l’estudi reflecteix l’impacte que està tenint la tecnologia digital en l’àmbit dels pagaments. Així, el 52% dels adults van enviar o rebre pagaments digitals l’últim any. Això suposa un increment de 10 punts respecte al 42% de l’any 2014.

El Banc Mundial va posar en marxa el Global Findex l’any 2011 gràcies al finançament ofert per la Fundació Bill i Melinda Gates. Fins a l’actualitat s’han realitzat tres enquestes: el 2011, 2014 i 2017.

El següent gràfic mostra el percentatge de població adulta que posseeix un compte bancari en els 140 territoris analitzats en aquest informe. La llista està encapçalada per països escandinaus –Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Suècia-, seguits de Canadà i Holanda, tots ells per sobre del 99,6%.

Espanya ocupa el lloc número 26 de la llista: un 93,76% de la població espanyola adulta és titular d’un compte bancari.