Cambrer mascareta
Un cambrer atenent uns clients. © Pixabay

Rècord històric d’ocupació a Catalunya

El nombre d'ocupats va assolir els 3'7 milions el 2023 i l'atur a l'últim trimestre es va situar en el 8,9%, la taxa més baixa en aquest període des del 2007

El tot just acabat 2023 ha representat per Catalunya un any de rècord històric d’ocupació, amb 3.716.000 persones treballant. Aquesta xifra implica que 197.600 persones més estan ocupades a Catalunya. L’increment similar més recent es va produir en el llunyà 2005, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb aquestes dades, la taxa d’ocupació (persones ocupades respecte a la població en edat de treballar) es va situar en el 72,1% en 2023.

L’augment de l’ocupació i el descens de l’atur es van produir en un any en què la població activa va augmentar en 176.800 persones, fins a superar els quatre milions. No obstant això, les xifres no són homogènies en analitzar-les per sexes, i és que l’atur s’ha reduït en 21.600 homes, mentre que ha augmentat en 700 dones. En concret, hi ha 1,94 milions d’homes treballant, i 1,77 milions de dones amb feina a Catalunya.

La taxa d’atur va augmentar lleugerament respecte al segon trimestre, quan va ser del 8,4%

En referència a l’últim trimestre de 2023 en concret, Catalunya va tancar l’any amb una taxa d’atur del 8,97%, xifra que representa la taxa més baixa en el quart trimestre des de 2007. Concretament, el nombre de persones sense ocupació a Catalunya al final de 2023 es va situar en 366.300. Malgrat ser la millor dada per tancar l’any des de fa més d’una dècada, la taxa d’atur va augmentar lleugerament respecte al segon trimestre, quan va ser del 8,4%, el que representa unes 8.600 persones.

En el cas concret de Barcelona, la taxa d’atur de l’últim trimestre de l’any es va situar en el 8,44%, mentre que la taxa d’ocupació de la població va ser de 57,6%. Aquesta va ser la xifra més alta de 2023, i supera el 55% del mateix període de l’any anterior. Les xifres són en aquest cas també desiguals entre homes i dones: la taxa d’ocupació en homes va ser del 61,5% a Barcelona, mentre que la de les dones va ser de 54,1%.

“L’any de l’ocupació”

En aquest context, “2023 ha estat l’any de l’ocupació a Catalunya”, ha proclamat el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, en valorar les dades de l’EPA. Catalunya ha liderat el creixement d’ocupació a nivell estatal, amb un 5,6%. “El 25% de la creació d’ocupació de l’Estat ve de Catalunya”, per la qual cosa un de cada quatre treballadors nous a Espanya ha partit de territori català.

Torrent ha assegurat que els resultats de 2023 reflecteixen un “comportament extremadament robust del món laboral”, també en un any marcat per la incertesa a nivell global. Per avançar en aquesta línia i davant previsions d’un alentiment econòmic, Torrent ha garantit que el Govern treballa per reduir l’atur estructural i per captar noves inversions que generin llocs de treball de qualitat.