Reforma Rambla
Imatge virtual de la primera fase de les obres de la Rambla, que serà a la banda mar, amb la creació d'un nou espai urbà entre el monument a Colom i Drassanes.

La reforma de la Rambla començarà l’any que ve

Les obres s'iniciaran a la banda mar del passeig i tindran un pressupost total de més de 44 milions d'euros

Des de fa temps, la Rambla, una de les icones més populars de la ciutat, necessita una reforma. Un paviment malmès, forats a l’asfalt per on circulen els cotxes, cabines telefòniques abandonades o armariets de la xarxa d’electricitat en mal estat són alguns dels elements que evidencien la deixadesa d’aquest passeig, per on els barcelonins no acostumen a passar i els turistes fa mesos que no saturen la circulació, una mostra més de la seva solitud.

Després d’anys d’endarreriments, com recorda el comptador que Amics de la Rambla va instal·lar a sobre del Cafè de l’Òpera, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts el projecte executiu que ha de permetre la transformació de la Rambla, amb els vots a favor de tots els grups municipals. El president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, celebra aquest pas endavant, però es mostra expectant a l’espera de veure la concreció del projecte executiu i el calendari previst, després d’escoltar massa promeses no complertes.

El Govern d’Ada Colau preveu començar l’any vinent les obres que hauran de convertir la Rambla en un passeig més confortable, verd i cultural, amb més espai per als vianants, una millor ordenació dels usos, reubicant els quioscos de premsa i flors, i més propostes d’oci, com el Tast a la Rambla o els concerts a la Plaça Reial. En primer lloc, tot això es traduirà en reduir l’espai destinat per a la circulació dels vehicles. Els cotxes passaran a tenir un únic carril per banda, de 3,5 metres d’amplada. Aquesta reducció permetrà fer créixer les voreres laterals, que passaran a tenir una amplada d’un mínim de 3 metres, amb l’objectiu de poder caminar tranquil·lament davant de les botigues i establiments que envolten el passeig. La part central també s’ampliarà per tots dos costats, permetent millorar tant l’espai per als vianants com per als arbres, que veuran créixer els seus escocells.

Reforma Rambla
La futura Rambla reduirà l’espai destinat als vehicles i augmentarà el dels vianants.

La vorera i la calçada s’ubicaran al mateix nivell i només estaran separades per pilones. En aquest passeig que anirà de façana a façana es crearan noves zones d’estada sota els arbres i hi haurà bancs i cadires en els laterals del tram central i sota l’ombra de l’arbrat. El trànsit de vehicles quedarà restringit als veïns, l’accés als aparcaments, les bicicletes, els autobusos, la distribució de mercaderies i els vehicles de serveis, com ja passa actualment en sentit ascendent.

En la futura Rambla per als vianants, es redefiniran tres cruïlles, que es convertiran en places de plataforma única, ubicades a les zones Moja-Betlem, el Pla de la Boqueria i el Pla del Teatre. Així mateix, a la zona entre el monument a Colom i Drassanes, es generarà un nou espai urbà, caracteritzat per la presència d’arbrat amb paviments verds i drenants.

A la zona entre el monument a Colom i Drassanes, es generarà un nou espai urbà, caracteritzat per la presència d’arbrat amb paviments verds i drenants

Un dels elements de la Rambla que es transformarà serà el paviment que li ha donat caràcter, però que provoca molts problemes de manteniment. El nou, que ja no estarà acompanyat per l’asfalt de les voreres, tindrà peces de diferents formats de pedra natural, granit i pòrfir. L’enllumenat serà un dels altres elements que canviarà, passant a tenir un disseny únic més simple i funcional.

La reforma tindrà un pressupost total de 44,56 milions d’euros i el Govern municipal preveu incloure en els pressupostos de l’any que ve una primera partida, encara per concretar. Els treballs tindran cinc fases i la primera s’iniciarà el 2022 a la banda mar, al tram Colom-Santa Madrona. Amb la fi de la concessió, l’any que ve també es retiraran els onze quioscos d’antics ocellaires que hi ha al principi del passeig i que ara venen múltiples productes per a turistes. En aquesta àrea es guanyarà espai per als vianants i es crearan zones d’estada.

Reforma Rambla
Els quioscos de premsa i flors es reubicaran, mentre que s’eliminaran els dels antics ocellaires.
Tags from the story