Estación Portbou
L'estació de Portbou.

Renfe posa en marxa un tren de memòria històrica amb destí Portbou

L'operador ferroviari organitza una ruta per conèixer l'últim episodi de la Guerra Civil, amb mig milió de refugiats marxant-se a una França que els va tancar en camps de concentració

Portbou va ser una de les últimes parades per als milers de refugiats que van haver d’abandonar Espanya quan el bàndol republicà va perdre la Guerra Civil. Després de la caiguda de Barcelona, el mes gener de 1939, mig milió de persones es van amuntegar a la frontera amb França, passant fred i gana, amb pluja i neu, fins que els van deixar passar. Va ser una concessió a mitges, tenint en compte que el Govern d’Édouard Daladier va tancar a molts a la platja d’Argelès-sur-Mer, on es va alçar un dels diferents camps de concentració en els quals van castigar i van deixar morir els ciutadans del seu país veí.

Tota aquesta memòria silenciada, especialment a França, amb plaques irrisòries a la platja d’Argelès-sur-Mer, serà reinvindicada al Tren de la Memòria Democràtica de Portbou. Es tracta d’una iniciativa que ha posat en marxa Renfe juntament amb l’Ajuntament de Portbou per donar a conèixer l’últim episodi de la Guerra Civil pujant a un tren de Rodalies. 

La primera circulació es farà dissabte 18 de maig. El viatge, d’anada i tornada, sortirà vora les 08.00 hores de l’Estació de França i arribarà al voltant de les 10.00 hores a l’Estació de Portbou, amb qui l’edifici barceloní comparteix marquesina. La tornada està prevista per a les 18.00 hores, amb l’arribada prevista vora les 20.15 hores a l’Estació de França. El preu se situa en els 55 euros per als adults i en els 20 euros per als nens (fins a 14 anys). Per als menors de 4 anys és gratis.

Durant el dia, es realitzaran diferents activitats a Portbou, com una visita teatralitzada i una excursió fins al Memorial Democràtic, al Coll de Belitres, un monument, una mica amagat, que ret homenatge als exiliats espanyols. Des d’aquí, avui es veu com el govern francès expulsa a migrants i els deixa a la frontera, baixant la carretera amb les seves maletes. També s’aprofitarà per veure el Memorial al filòsof jueu Walter Benjamin, qui va arribar a la localitat gironina fugint dels nazis i va morir després de ser detingut per les autoritats franquistes.

El tren de memòria històrica amb destí Portbou forma part dels trens temàtics que està impulsant Renfe, amb la col·laboració de consistoris de tot Espanya. No només s’abasten temes històrics, sinó que també n’hi ha culturals i gastronòmics. A Catalunya, l’operador ferroviari també treballa amb la Diputació de Barcelona, amb qui ja ha posat en marxa un tren turístic que se’n va anar fins a Mataró i Canet de Mar per conèixer el seu passat modernista. La companyia preveu llançar noves rutes en els pròxims mesos.

A altres comunitats autònomes, les rutes dels trens turístics plantegen passejos com descobrir els molins del Quixot i lluitar contra ells al Campo de Criptana; una visita teatralitzada a la Sigüenza medieval, entrant en un dels castells de Joc de trons; recórrer els fars de la costa gallega o entrar al Museu d’Estrella Galicia, amb cameo inclòs d’Emilia Pardo Bazán.