Reportatge gràfic: Així són les llibreries d’Amazon Books

Amb catorze llibreries, Amazon Books s'ha convertit ja en la quarta cadena de llibreries dels Estats Units per nombre de botigues, tot i que encara és força lluny de les tres principals: Barnes & Noble (que té prop de 780 llibreries), Books-A-Million (260 locals) i Half Price Books (127 llibreries). A la darreria de l'any passat, la cadena que ocupava en aquell moment la quarta posició en el rànquing, Book World, va anunciar el tancament de les seves 45 llibreries.

[dropcap letter=”A”]

ls Estats Units ja hi ha catorze llibreries d’Amazon Books. El gegant del comerç electrònic va obrir la seva primera llibreria física el novembre del 2015 al centre comercial University Village de la ciutat de Seattle (Washington), on està ubicada la seu d’Amazon.

L’any següent, el 2016, va obrir llibreries d’Amazon Books a dues ciutats més: San Diego (Califòrnia) i Tigard (Oregon). L’any 2017 va ser de major creixement, amb deu noves botigues a Dedham i Lynnfied (Massachusetts), Chicago (Illinois), dues a la ciutat de Nova York (The Shops at Columbus Circle, oberta el maig del 2017, i al carrer 34, a l’agost), Paramus (Nova Jersey), Bellevue (Washington) i San Jose, Los Angeles i Walnut Creek (Califòrnia).

La primera botiga oberta el 2018, que és la catorzena de la cadena, es va inaugurar el passat 6 de març a la ciutat d’Austin (Texas). Així mateix, està prevista la pròxima obertura de tres noves llibreries a Lone Tree (Colorado), Bethesda (Maryland) i al barri de Georgetown de Washington, DC.

Amb aquestes catorze llibreries, Amazon Books s’ha convertit ja en la quarta cadena de llibreries dels Estats Units per nombre de botigues, tot i que encara és força lluny de les tres principals: Barnes & Noble (que té prop de 780 llibreries), Books-A-Million (260 locals) i Half Price Books (127 llibreries). A la darreria de l’any passat, la cadena que ocupava en aquell moment la quarta posició en el rànquing, Book World, va anunciar el tancament de les seves 45 llibreries.

Extensió física d’Amazon.com

Les llibreries d’Amazon Books estan concebudes com una extensió física d’Amazon.com. Com s’explica al seu propi lloc web, “Amazon Books integra els beneficis de la compra offline i online”. Com es tradueix això a la pràctica? Una visita a la llibreria que Amazon Books té al centre comercial Shops at Columbus Circle de la ciutat de Nova York permet de descobrir-ho. Aquesta llibreria, que es va inaugurar el maig del 2017, està ubicada al tercer pis de les torres del Time Warner Center, a la cantonada sud-oest de Central Park.

El següent recorregut gràfic permet de descobrir les principals característiques diferencials d’Amazon Books:

 

Les llibreries d’Amazon Books són espais oberts, sense parets interiors. Tots els llibres es mostren de cara, perquè els clients puguin veure sempre la portada.

Els llibres que es poden trobar a les llibreries d’Amazon Books són escollits en funció de diversos criteris: les valoracions dels usuaris, les comandes de venda anticipada, les vendes, la popularitat dels llibres al lloc web de recomanació de llibres Goodreads, pertanyent a Amazon, i la mateixa selecció feta pels responsables de cada llibreria.

Per als membres d’Amazon Prime, els preus dels llibres i de qualsevol altre producte disponible a Amazon Books són els mateixos que a Amazon.com. Per als clients que no són membres d’Amazon Prime, el preu dels llibres és el que apareix a la botiga.

La majoria dels llibres tenen com a mínim una puntuació de quatre estrelles (sobre un màxim de cinc). Hi ha un espai a Amazon Books per destacar determinats llibres amb valoracions especialment elevades.

Tots els llibres disposen d’una fitxa a la qual s’inclou una valoració realitzada per un usuari, la puntuació mitjana que té el llibre a Amazon.com i el nombre de valoracions realitzades (amb la data de referència).

Un dels apartats d’Amazon Books està destinat a presentar els llibres que s’han inclòs amb més freqüència a les llistes de desigs dels usuaris d’Amazon.com.

Igual que passa a Amazon.com, a Amazon Books els clients poden trobar llibres relacionats amb un títol en concret.

Una de les prestatgeries de la llibreria està dedicada a presentar aquells llibres que els usuaris de Kindle, el llibre electrònic d’Amazon, han llegit més ràpidament.

Alguns llibres estan seleccionats en funció de la ciutat on està ubicada la llibreria d’Amazon Books. A les dues imatges anteriors apareixen llibres sobre viatges per a visitants de la ciutat de Nova York i els llibres de ficció que estan tenint més èxit entre els compradors de la zona.

Els llibres de regal vàlids per a qualsevol ocasió també tenen el seu espai a Amazon Books.

Com hem indicat, els responsables de cada llibreria mostren també una selecció de títols que consideren d’especial interès en cada moment.

La integració amb Amazon.com es produeix també, si el client vol, a l’hora de pagar. Les compres es poden efectuar a través de l’aplicació d’Amazon.

A Amazon Books, a més de llibres, també es poden adquirir diferents dispositius d’Amazon, com els diversos models del lector de llibres electrònics Kindle, els assistents de veu Echo o les tauletes Fire i Fire TV. Tots els dispositius es poden provar a la botiga.

Amazon Books té un espai dedicat als llibres infantils. Entre d’altres, destaquen aquells que tenen una valoració més alta a Amazon.com.

Els llibres del mes d’Amazon.com o els títols seleccionats al club de lectura de Goodreads també són presents a les prestatgeries d’Amazon Books.

A Amazon Books hi ha espai per destacar llibres que estiguin provocant un intens debat entre els usuaris, amb lectors a favor i en contra.

La llibreria d’Amazon Books del centre comercial The Shops at Columbus Circle està ubicada a la tercera planta de l’edifici. A la planta baixa, al costat de les escultures d’Adam i Eva de l’artista colombià Fernando Botero, els visitants podien trobar pocs dies després de l’obertura del local una invitació a descobrir la nova llibreria dos pisos més amunt.

(Fotografías: Ismael Nafría)

La segona llibreria oberta per Amazon Books a Nova York està ubicada al carrer 34, al costat de l’Empire State Building.

(Fotografies: Clara Nafría)

L’obertura més recent: Austin (Texas)

La catorzena llibreria oberta per Amazon Books als Estats Units està ubicada al centre comercial Domain NORTHSIDE d’Austin, la capital de Texas. Va obrir les portes el passat dimarts, 6 de març del 2018.

(Fotografies: Mariana Martin)