Manel Pujol, propietari del Celler Jordana. ©Jordi Domènech

Celler Jordana, el nou imprescindible de Sant Antoni

Al carrer Floridablanca ha obert una autèntica ambaixada dels vins d'Alella, amb una cuina sense fogons que ens fa gaudir amb creacions com el tàrtar de carxofa o la coca de formatge Comté

La cultura del vermuteig viu anys d’apogeu. Els aperitius que acaben convertint-se en àpats ja són un ritual, igual que els sopars improvisats informals que sorgeixen al voltant d’unes copes de vi. Però no sempre és fàcil trobar el local adequat, especialment quan tens ganes de provar alternatives a aquell local que s’ha convertit en el teu lloc de pelegrinatge habitual o quan vols fugir de les ja avorrides patates braves o de les omnipresents tapes d’hummus. En aquest sentit, propostes com la del Celler Jordana es converteixen clarament en un al·licient per sortir de casa i per trencar amb la monotonia.

Aquest establiment regentat per Manel Pujol va obrir fa uns mesos al carrer Floridablanca 88 de Barcelona —entre Viladomat i Borrell—, incorporant-se per la porta gran a la ruta gastronòmica imprescindible del barri de Sant Antoni. Aquí el vermut de la casa passa clarament a un segon pla, ja que l’interessant del local és la seva extensa oferta de vins i uns originals platillos que no deixen indiferent a ningú, com el tàrtar de carxofa amb anxoves del Cantàbric, l’empedrat de bacallà fumat o la coca de salmó, iogurt grec i mel.

Abans de començar, dos grans elements que hem de tenir en compte: en el Celler Jordana no hi ha fogons, és a dir, la seva suggeridora proposta és una cuina 100% fruit de l’acoblament, és a dir, de combinar ingredients de la màxima qualitat amb amaniments perfectes o acabats amb un cop de calor en un petit forn salamandra. La segona premissa: aquest local no sorgeix del no-res, no és cap experiment, ben al contrari, porta a Barcelona una fórmula d’èxit contrastada que fa una dècada que triomfa al poble d’Alella, al Maresme.

Tot va començar el 2013, quan Manel Pujol, que va treballar durant molts anys al Club del Gourmet d’El Corte Inglés, es va quedar amb el Celler Jordana d’Alella, un pintoresc colmado que venia vins a granel des del 1957. Aprofitant la seva experiència al Club del Gourmet, Pujol va transformar el Celler Jordana en una botiga de venda de vins i productes gastronòmics amb degustació, convertint-se amb els anys en un lloc de pelegrinatge obligatori al Maresme, amb una oferta de 550 referències de vins nacionals i internacionals. Tots aquests vins poden consumir-se al mateix local a preu de botiga, pagant únicament un petit suplement en concepte d’obertura i servei de l’ampolla.

Pujol feia anys que volia traslladar a Barcelona aquest concepte i finalment ha trobat el local per replicar-ne la fórmula, encara que amb algunes diferències. La carta és la mateixa, però a Alella continua tenint més protagonisme la botiga, mentre que a Sant Antoni és un espai 100% dedicat a la degustació, encara que també es poden comprar ampolles de vi i llaunes de conserves premium de marques com La Brújula, La Catedral, Los Peperetes o Lafuente, que aporten els ingredients troncals que configuren la carta.

A la sucursal barcelonina de Celler Jordana l’oferta vinícola també és més reduïda que la que ofereix el seu germà gran, però és enorme en comparació amb la carta de vins habitual de la majoria de restaurants de la zona: es pot triar entre prop de 160 referències. Destaquen especialment els vins de la DO Alella, per això el Celler Jordana de Sant Antoni es converteix en l’autèntica ambaixada d’aquesta petita denominació d’origen a Barcelona. Hi podem trobar més de 40 vins dels 114 que s’elaboren a la DO, de cellers com Alella Vinícola, Alta Alella, Can Matons, Raventós d’Alella, Bouquet d’Alella o Testuan, per nomenar-ne alguns. El gran avantatge? Es venen a un preu molt competitiu, fugint de la usual pràctica de duplicar o triplicar el cost de les ampolles que impera als restaurants.

El restaurant de Barcelona té capacitat per a 40 comensals. ©Jordi Domènech

“Sempre he considerat que no és correcte que els restaurants venguin els vins a un preu sagnant; al Celler Jordana de Barcelona apostem per oferir les ampolles a preu de botiga i només apliquem un suplement de 6 euros pel servei; si el client compra l’ampolla per emportar-se-la a casa, li descomptem”, explica Pujol.

Per acompanyar els vins, la carta ofereix interessantíssimes propostes per compartir, començant amb unes ostres Poget Fine de Claire nº3, un plat de pernil ibèric Cinco Jotas, canya de llom Joselito, llonganissa Riera Ordeig o una taula de quatre formatges (16,90€). És imprescindible deixar-se sorprendre pel tàrtar de carxofa (14’90€) o per l’empedrat de bacallà fumat i tomàquet. Les llenties trufades amb foie (9,90€) i la coca de salmó amb iogurt grec i mel són també dues bones eleccions per maridar amb blancs com el Cau d’en Genís d’Alta Alella (pansa blanca) o el Blanc Allié de Raventós d’Alella (chardonnay).

El tàrtar de carxofes i anxoves. ©Jordi Domènech

La potència del sabor va in crescendo si optem per suggeriments amb un toc de calor, com l’espectacular coca de formatge Comté de 24 mesos (afinat per Xavier), ceps i cansalada Maldonado (7,90€) o la de porchetta amb Blue Stilton. Sense paraules. Tampoc deixa indiferent el biquini trufat de mortadel·la de Bolonya (9,90€) o el de pernil de gla, que podem acompanyar amb els negres Orbus 2016 d’Alta Alella (syrah) o Costa del Maresme 2010 d’Alella Vinícola (garnatxa).

“Jo no sóc cuiner, al Celler Jordana no tenim fogons ni falta que ens fan: la nostra proposta és una cuina 100% de producte, no de foc”, apunta Manel Pujol, que recomana acabar l’àpat amb uns bunyols de xocolata o uns carquinyolis, acompanyats per una copa del vi generós de solera Marfil Molt Dolç, elaborat amb el raïm pansa blanca pansificat.

El preu mitjà de Celler Jordana se situa al voltant dels 35 euros i, actualment, obre de dilluns a dissabte a les nits —excepte els dimarts, que el local està tancat—, els dissabtes també al migdia i els diumenges només al migdia. Pujol ja es prepara per duplicar la seva aposta per la capital catalana amb l’obertura d’un nou restaurant al carrer Loreto, al barri de les Corts.

Tàrtar de tomàquet amb ventresca de tonyina. ©Jordi Domènech