El centre Roca Gallery de Barcelona.

Roca factura 1.684 milions i fitxa com a consellera a una executiva d’HP

Tot i reduir vendes i beneficis a conseqüència de la pandèmia, el grup familiar barceloní ha invertit cent milions d'euros en l'últim any i s'ha reforçat amb les compres del fabricant de mobiliari per al bany Royo i de l'alemanya Sanit

Roca ha limitat al 9,5% l’impacte de la crisi del coronavirus en el seu volum de facturació. L’empresa líder en porcellana sanitària per la cambra de bany ha tancat 2020 amb una xifra de negoci de 1.684 milions d’euros, segons els comptes anuals aprovats en la junta general d’accionistes que el grup ha celebrat aquesta setmana a Barcelona. Tot i el descens d’ingressos, l’empresa va aconseguir millorar un 21% l’ebitda, fins a 306 milions. El benefici net va baixar un 12%, fins als 60 milions d’euros.

A més de ratificar aquestes xifres, els accionistes de Roca van aprovar a la junta el nomenament de Guayente Sanmartín Gabas com a consellera independent. Sanmartín, nascuda a Barcelona el 1968, és actualment directora general i responsable global del negoci d’impressió 3D Multijet Fusió d’HP. Basada en el campus que aquesta multinacional nord-americana té a Sant Cugat, la directiva porta més de 30 anys treballant a HP, on va entrar només acabar els seus estudis d’enginyera de telecomunicacions a la UPC.

Segons l’empresa que dirigeix ​​Albert Magrans, les vendes es van veure “fortament afectades” en el primer semestre, però en la segona meitat de l’any es va iniciar una progressiva recuperació gràcies a l’increment de la demanda experimentada en determinats països, com la Xina, Alemanya, Àustria, Polònia i Suïssa. Per contra, a Espanya la desacceleració i les fortes restriccions a l’activitat van provocar un descens de les vendes que ha posat fi a la trajectòria de creixement que es mantenia des de 2014.

En total, Roca va executar el 2020 unes inversions de 106 milions d’euros, destinades, principalment, a reforçar la capacitat de producció de porcellana sanitària al Brasil, a Rússia i la Xina. Cal tenir en compte que el grup és una de les empreses espanyoles més internacionalitzades i amb més presència industrial en el mercat exterior, amb 85 fàbriques i operacions en 75 països. La seva plantilla supera els 24.000 empleats.

Fundada el 1917 com un fabricant de radiadors, Roca manté la seva aposta per reforçar-se de forma permanent amb adquisicions selectives que li permetin créixer en determinats països o en segments de negoci. Així, el 2020 el grup va fer un gran salt en el mercat dels mobles de bany amb l’adquisició del 75% de Royo Group. A més, la companyia va incorporar una nova fàbrica al Brasil i ja aquest any ha crescut a Europa amb la compra de la firma alemanya Sanit, especialitzada en cisternes encastades o de paret.