Roca Laufen Gmunden
Roca ha estrenat a Àustria el primer forn elèctric de porcellana sanitària.

Roca lidera la descarbonització del sector de la porcellana sanitària

El grup familiar barceloní estrena a Àustria el primer forn elèctric de la indústria, una tecnologia que permet deixar d'emetre CO₂ en prescindir del gas natural. Entre el 2024 i el 2025 instal·larà cinc forns elèctrics més a Europa, un d'ells a la planta de Gavà.

Roca Group electrificarà els forns amb què produeix els seus populars lavabos i vàters com a gran pas per aconseguir ser una empresa neutra en emissions de carboni el 2045. La companyia líder mundial en porcellana sanitària per al bany ha anunciat un pla per substituir en els pròxims anys el gas natural que actualment empra a les seves fàbriques per uns nous forns capaços de generar temperatures de 1.250 graus amb energia elèctrica d’origen 100% renovable.

La primera planta del grup dotada amb aquesta tecnologia es troba a la localitat austríaca de Gmunden, a prop de Salzburg, i ja estan planificades cinc instal·lacions més en altres fàbriques europees que es posaran en marxa entre el 2024 i el 2025. Entre elles, figuren les dues fàbriques de porcellana sanitària que Roca posseeix a Espanya, ubicades a Gavà (Baix Llobregat) i a Burgos, on produeix la marca Gala. Tots dos projectes, que s’executaran a partir del 2025, s’han acollit al PERTE de descarbonització industrial que impulsa el Govern central amb els fons Next Generation.

“El nostre objectiu és transformar la indústria de la porcellana sanitària i liderar el procés de descarbonització del sector”, ha assegurat aquest dijous el conseller delegat de Roca, Albert Magrans, durant la presentació del forn elèctric de Gmunden, que és el primer que s’ha posat en marxa en aquest sector a escala mundial. “Fa quatre anys, era una bogeria pensar que podríem produir porcellana sanitària sense emissions de CO₂”, ha afegit Axel Krause, executiu de l’empresa alemanya que ha construït el forn elèctric, Keramischer Ofenbau.

Aquesta proesa, fruit d’un treball d’R+D de més de quatre anys, ha portat Roca a adquirir una participació del 66% en aquesta companyia, que serà l’encarregada de desenvolupar tots els forns elèctrics que instal·larà el grup català a partir d’ara. Segons Albert Magrans, Keramischer Ofenbau continuarà operant com una empresa independent, treballant per a múltiples clients com fins ara, i oferirà també aquesta nova tecnologia a empreses competidores de Roca per accelerar la transformació de tot el sector. L’entrada al capital de Keramischer s’ha fet a través de Roca Venture Fund, el fons dotat de 25 milions que el grup va crear per impulsar empreses emergents i innovadores en matèria de sostenibilitat.

El grup familiar ha invertit 10 milions d’euros per executar aquest projecte a la tranquil·la localitat de Gmunden, situada en una vall envoltada de muntanyes i presidida per un gran llac. La meitat d’aquesta xifra s’ha destinat al disseny i a la construcció del nou túnel elèctric automatitzat per a la cocció de les peces de ceràmica, i l’altra meitat correspon a l’obra civil, ja que s’ha hagut de construir una nova nau per albergar la instal·lació. L’edifici està dotat de panells solars que permeten generar el 40% de l’energia que consumeix la planta. El 60% restant procedeix de la compra d’electricitat verda certificada, és a dir, d’origen 100% renovable. Segons Roca, amb el forn elèctric s’evitarà l’emissió de 5.000 tones anuals de CO₂. El vell forn alimentat amb gas natural que ha treballat durant dècades a Gmunden es va apagar definitivament fa escassament un mes i ja es troba en procés desmantellat, donant pas a una nova era.

Carlos Velázquez, director de Sostenibilitat de Roca; Albert Magrans, conseller delegat de Roca; i Axel Krause, directiu de Keramischer Ofenbau, durant la presentació del forn elèctric.

L’elecció d’aquesta fàbrica de l’Alta Àustria per instal·lar aquesta pionera tecnologia no és casualitat. Gmunden és una regió amb una llarga tradició en la indústria de la ceràmica per ser abundosa en argila i, des de fa cent anys, acull una fàbrica que forma part de l’elit del sector de l’equipament per la cambra de bany, ja que n’han sorgit nombroses innovacions tècniques. Roca va passar a ser propietària de la planta el 1999, quan va comprar el grup suís Laufen. Avui, Laufen és, juntament amb Roca, una de les dues marques globals de la multinacional amb seu a Barcelona, que té un total de 39 marques i presència comercial a 170 països, amb una facturació que va arribar als 2.092 milions d’euros el 2022. En aquest exercici —encara no estan disponibles les dades del 2023— el grup va obtenir un benefici net de 42 milions, un 76% menys.

“La fàbrica de Laufen a Gmunden, especialitzada en productes d’alta gamma, és un autèntic laboratori industrial que concentra la nostra principal expertesa en porcellana sanitària. Necessitàvem disposar del millor equip possible per poder executar un projecte tan ambiciós”, ha explicat satisfet Magrans, que també s’ha referit a la proximitat geogràfica existent amb Keramischer Ofenbau.

Gràcies a tot el que s’ha après amb aquest projecte pilot, Roca confia a poder escalar a partir d’ara de forma molt més ràpida l’electrificació de tots els seus processos de producció, fet que portarà al grup a invertir en la instal·lació de panells solars i a signar múltiples acords de compra d’energia verda (PPA), segons avança Carlos Velázquez, director de sostenibilitat de Roca. El repte, afirma, és majúscul, ja que el grup té 79 plantes als cinc continents i no a tots els països hi ha la mateixa disponibilitat d’electricitat d’origen renovable.

Al fons, el nou túnel elèctric pel qual passen totes les peces que Roca Laufen fabrica a Gmunden (Àustria). ©TheNBP

A més, encara hi ha molta incertesa sobre el paper que acabarà jugant l’hidrogen verd en aquest procés de transició ecològica. “L’hidrogen verd no és la nostra primera prioritat. Ara com ara, és car i hi ha molt poca disponibilitat, però estarem preparats si aquesta realitat canvia”, assegura Velázquez. En aquest sentit, explica que el grup ja té en marxa un programa de recerca en aliança amb la UPC, per avaluar l’efectivitat de l’ús d’hidrogen en els cremadors de gas natural actuals.

Albert Magrans: “Estem obsessionats amb la sostenibilitat i acabem de demostrar que és possible fabricar porcellana sanitària sense emetre CO₂”

En els darrers tres anys, la companyia ha invertit 50 milions en accions de sostenibilitat que han permès reduir en un 39% les emissions de CO₂ i en un 47% el consum d’aigua. Aquesta xifra ara s’intensificarà amb aquesta aposta pels forns elèctrics. “Estem obsessionats amb la sostenibilitat i acabem de demostrar que és possible fabricar porcellana sanitària sense emetre CO₂”, ha subratllat Magrans, després d’apuntar que aquest 2024 el pressupost per a accions mediambientals s’ha incrementat fins a 26 milions. Una bona part d’aquesta inversió es destinarà a posar en marxa tres nous forns elèctrics a Europa, tot i que no s’ha concretat la ubicació de les plantes. El 2025 esperen poder electrificar les fàbriques espanyoles de Gavà i Burgos, un cop disposin dels recursos del PERTE de descarbonització.

L’electrificació de Gavà, pendent d’un projecte urbanístic

En el cas de Gavà, el projecte també depèn que culmini el llarg procés burocràtic de l’anomenat Espai Roca, un macroplà de transformació urbanística i econòmica de l’entorn que ocupa la històrica factoria del Baix Llobregat i que també afecta Viladecans. El projecte, que abasta una superfície de 300.000 metres quadrats, permetrà a tots dos municipis reordenar i millorar la connexió de la trama urbana i guanyar espai per a equipaments i zones verdes. Paral·lelament, Roca preveu construir una nova seu corporativa i un centre de recerca, a més d’una nova planta de porcellana sanitària dotada de les tecnologies més avançades i que incorporarà un forn elèctric com el que s’acaba d’estrenar a Àustria.

Cadena de producció de lavabos de la marca Laufen a Gmunden. ©TheNBP