La Ronda Universitat de Barcelona. ©Esteve Boix

Així serà la nova Ronda Universitat

L'Ajuntament de Barcelona ampliarà voreres i reduirà dos carrils de cotxes a la Ronda Universitat per afrontar una reivindicació dels veïns i els comerciants que conviuen en aquest carrer, que fa temps que critiquen que s'hi concentren massa autobusos i que no s'hi pot passar

El consistori començarà les obres per transformar la Ronda Universitat aquest mateix diumenge i preveu acabar-les al març, amb un pressupost d’uns 350.000 euros. La intervenció permetrà guanyar 1.730 metres quadrats per als vianants i millorar els desplaçaments a peu i l’activitat comercial de la zona. A més, es posaran uns 60 testos amb arbres, elements desconeguts a la ronda fins ara.

Les voreres de la Ronda Universitat s’ampliaran amb plataformes de formigó a nivell, de manera que la del costat muntanya passarà de cinc a vuit metres i la del costat mar, de cinc a més de set metres —serà més àmplia a la part entre plaça Catalunya i el carrer Balmes—. L’ampliació també servirà per ressituar les marquesines de les parades de bus. En quant els carrils de circulació, es passarà de quatre carrils per a cotxes a dos i es mantindran dos carrils bus i un cordó de serveis. Això farà que la proporció final del carrer sigui del 50% de l’espai per a vianants i el 50% per a calçada.

Aspecte que tindrà la futura Ronda Universitat.

L’Ajuntament de Barcelona exposa que actualment a la Ronda Universitat hi ha una desproporció entre l’espai que ocupen les voreres i el destinat als vehicles, a més que la vorera muntanya està sobrecarregada per la presència de parades d’autobusos interurbans. Aquesta és la crítica que fa temps que fa SOS Ronda Universitat, una plataforma de veïns i comerciants que defensa pacificar el carrer i els seus entorns i que ha agraït que el consistori s’hagi fet ressò de les seves demandes amb aquesta primera transformació.

L’ajuntament remarca que aquesta actuació se suma al conjunt d’intervencions que està executant aquest novembre, com la construcció dels carrils bici de la Zona Franca i del carrer Aragó o les millores de carril bus a l’Avinguda Diagonal i a la Gran Via. S’afegeixen al primer paquet d’intervencions d’urgència que es van realitzar durant l’inici de la pandèmia, que van permetre sumar 30.000 metres quadrats per als vianants amb pacificacions; 21 nous quilòmetres de corredors bici i 17 actuacions per millorar els carrils bus.

Afectacions a la mobilitat

Les obres s’iniciaran aquest diumenge amb els treballs previs de pintura a alguns trams de la ronda per redistribuir els carrils i preparar la secció per les obres, però l’afectació important començarà a partir de dilluns que ve. La intervenció es farà en dues fases: primer, la que afecta el costat mar, fins al Nadal, i després, la del costat muntanya, que fará que s’hagin de traslladar la circulació dels autobusos. S’executarà principalment entre setmana i en horari diürn, tot i que també hi haurà alguns treballs que es faran en cap de setmana i en horari nocturn.

En els moments de màxima afectació, les obres comportaran l’ocupació dels quatre carrils de circulació, dos a cada banda de la ronda. Per garantir la mobilitat es redistribuirà l’amplada dels carrils actuals per mantenir sempre com a mínim dos carrils de circulació i un de bus en servei. Mentre durin les tasques les voreres s’ocuparan de manera parcial i quan es treballi a la banda muntanya hi haurà afectacions sobre algunes línies d’autobús.