Un dels avions de Viva Air, a qui Caravelo presta serveis.

Sabadell Venture Capital i Inveready inverteixen tres milions a Caravelo

Es tracta d'una firma tecnològica barcelonina especialitzada en programes de subscripció de vols per a les aerolínies que també compta entre els seus inversors amb Alex Cruz i Javier Pérez-Tenessa

La servitització de l’economia i el model de subscripció o pagament mensual per al gaudi de qualsevol mena de producte o servei s’imposa a tots els sectors. L’aeri no n’és una excepció i amb la recuperació del turisme després de la crisi pandèmica està explosionant una nova via d’ingressos per a la indústria dels viatges: les subscripcions a companyies aèries. Darrere d’aquest nou model de negoci hi ha la tecnologia desenvolupada per una empresa amb seu a Barcelona, ​​Caravelo —l’antiga ChangeYourFlight, que acaba de rebre un fort impuls en comptar amb el suport financer de dues de les principals firmes inversores de la ciutat: Sabadell Venture Capital i Inveready.

Caravelo ja havia despertat amb anterioritat l’interès d’importants inversors i emprenedors com Javier Pérez-Tenessa, fundador d’eDreams; Alex Cruz, exconseller delegat de British Airways i Vueling; i Adara Ventures. Ara, Inveready i Banc Sabadell, a través del vehicle Sabadell Venture Capital, han aportat uns recursos de tres milions d’euros a la companyia que se sumen als 2,4 milions aixecats fins ara.

Aquest finançament es destinarà a impulsar la plataforma de subscripció a vols d’aerolínies, que ha esdevingut el producte estrella de la companyia, amb un creixement que es preveu quadruplicar a finals d’any. “Hem estat pioners a desenvolupar un model de subscripció per al sector de l’aviació comercial i aspirem a consolidar-nos com els líders en aquest negoci, que registra un interès espectacular per part de les aerolínies”, explica José Luis Vilar, cofundador de Caravelo.

La startup, que té també com a soci fundador a Iñaki Uriz, va iniciar la seva activitat el 2015 i es va especialitzar en el desenvolupament de tecnologia i programari per al sector aeri i de viatges, amb el llançament de múltiples solucions orientades a incrementar els ingressos de les companyies i a operar de manera més eficient. Tot i això, després de la pandèmia, Caravelo ha posat l’èmfasi en el món de les subscripcions, és a dir, a fomentar que els clients d’una aerolínia optin per pagar una quota mensual a canvi de percebre una sèrie de beneficis, com ara el dret a poder gaudir d’un vol gratuït cada mes o accedir a un programa de descomptes o d’avantatges respecte a la resta de passatgers.

Cada aerolínia dissenya el seu propi model de beneficis associats a una subscripció; la nostra plataforma s’integra al motor de reserves per gestionar aquests programes, en forma de software as service (SaaS)”, explica Vilar. Segons l’emprenedor, el model de subscripció permet incrementar les vendes de les aerolínies, augmentar la fidelitat i reduir substancialment el cost d’adquisició de cada client, a més de generar dades importants que també poden ser monetitzades.

Segons Caravelo, els seus ingressos derivats d’aquest producte s’han duplicat a la primera meitat d’any i s’espera que es multipliquin per quatre al tancament de l’exercici.”L’any passat la indústria, finalment, es va adonar del poder de les subscripcions i hem vist un marcat augment de la quantitat d’aerolínies que estan treballant amb nosaltres per implementar aquest tipus de programes”, explica Iñaki Uriz.

Un dels clients de Caravelo és l’aerolínia de baix cost mexicana Volaris, que va llançar un programa de subscripció el 2018. “El març d’aquest any, el programa li va reportar un augment del 95% als usuaris en relació amb l’any anterior i un volum d’ingressos un 105% per sobre dels nivells prepandèmia”, afirma la tecnològica.

Amb seu al carrer Diputació de Barcelona, ​​Caravelo ocupa actualment 45 persones i fa feina per a aerolínies com Volaris, Viva Air o Alaska Airlines; encara no té com a client cap companyia aèria espanyola, però esperen “aconseguir-ho aviat”.