Pareja Sant Jordi
Riuades de gent a Passeig de Gràcia el Sant Jordi de 2022. © Mariona Gil

Sant Jordi recupera la Rambla i repeteix la superilla literària a Passeig de Gràcia

El centre de Barcelona tindrà 154.000 metres quadrats dedicats als llibres i les roses, amb bona part de l'espai lliure de cotxes per passejar més tranquil·lament

Passejar d’una punta a una altra del centre de la ciutat tornarà aquest Sant Jordi. Amb la pandèmia, es van perdre les parades a la Rambla, on va néixer fa gairebé 100 anys aquesta festa cultural, i es va passar a concentrar l’activitat a Passeig de Gràcia. Aquest any, amb un 23 d’abril en diumenge, es recuperarà la Rambla, per la qual cosa es podrà començar la ruta a la Diagonal i acabar-la a la Plaça Reial. Fins i tot, es permetrà una petita extensió, afegint Gran de Gràcia a l’excursió convencional que s’acostumava a fer abans de l’arribada de la covid per buscar llibres i roses.

En aquesta llarga ruta, es consolidarà la superilla literària que es va estrenar l’any passat, tallant el trànsit a la zona compresa entre Passeig de Gràcia, Diagonal, Rambla Catalunya i Gran Via. Els carrers de València, Aragó i Mallorca mantindran la circulació oberta. Com el 2022, les parades de llibres i roses es concentraran a Passeig de Gràcia, mentre que les de les associacions estaran ubicades a Rambla Catalunya. Aquesta segregació dels llibreters i floristes respecte a les associacions es va començar a provar fa dos anys per desconcentrar el centre de la ciutat i fer més fluida la circulació, nou model ara ja consolidat, remarca el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis.

A la Rambla, les parades començaran a Canaletes, concentrant a la part superior les parades professionals de llibres i roses, fins a arribar a la Plaça Reial, amb un últim tram per a les parades de les associacions. Amb el retorn de la Rambla, se sumaran 360 metres lineals més que l’any passat, gairebé un 11% més. 

A més dels espais habilitats al centre de Barcelona, amb 154.000 metres quadrats, Sant Jordi tornarà a estendre’s per altres punts de la ciutat. “Hi haurà petites superilles literàries perquè tothom pugui celebrar Sant Jordi, també a prop de casa si vol”, exposa el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí. Així, hi haurà altres espais amb parades professionals a Plaça Universitat; Passeig de Sant Joan, amb el focus posat en el còmic i la literatura infantil i juvenil; a la Diagonal al seu pas per les Corts, entre els carrers Pau Romeva i Joan Güell; a la Rambla del Poblenou, a la Plaça Orfila de Sant Andreu, i a la Plaça de Sarrià.

Amb tot, s’espera superar les gairebé 300 parades de llibres que va haver-hi fa un any, amb un ritme d’inscripcions superior aquest 2023, fins i tot amb peticions d’altres països, una cosa completament insòlita. A les parades que hi haurà el dia 23 d’abril, se sumaran les que les llibreries podran posar al carrer els dies abans, aquesta vegada, des del divendres. L’any passat ho van fer uns 100 establiments. A les parades de llibres, s’han d’afegir les de flors, amb unes 80, i les d’associacions. Més enllà de si l’alta participació esperada de parades augmenta les vendes, caldrà veure si el temps torna a jugar una mala passada als llibreters i floristes.