Liz Plizga, vicepresidenta del grup Diversified Communications, amb Constantí Serrallonga, director de Fira de Barcelona.

Seafood creix un 21% amb la seva arribada a Barcelona i tindrà un impacte de 150 milions

La fira mundial més gran del sector del peix ocuparà més de 49.000 metres quadrats al recinte de Gran Via gràcies al retorn de les empreses xineses i la participació d'una vintena de nous països. S'esperen més de 30.000 assistents en la que serà l'edició més gran de la seva història.

Seafood Expo Global es prepara per celebrar l’edició més gran de la seva història. La principal fira internacional del sector dels productes del mar preveu ocupar 49.299 metres quadrats d’exposició al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona entre el 25 i el 27 d’abril, xifra que suposa un creixement del 24% respecte a l’edició de 2022 i del 21% en comparació a la del 2021, l’últim any en què el saló es va celebrar a Brussel·les.

L’empresa organitzadora, el grup familiar nord-americà Diversified Communications, estima en 150 milions d’euros l’impacte econòmic per a Barcelona que suposarà la fira, gràcies a la participació de més de 2.000 empreses expositores de 87 països. La vicepresidenta de la companyia, Liz Plizga, ha preferit no avançar una xifra de visitants, però es preveu que siguin superiors als 29.800 registrats a l’edició del 2022 gràcies a la recuperació total de la normalitat.

“A Brussel·les ja no teníem prou espai, vam buscar una nova infraestructura firal que ens permetés créixer i després d’un procés de selecció internacional vam triar Barcelona; les dades ens confirmen que el trasllat a aquesta ciutat innovadora i contemporània va ser la decisió correcta per al saló, ja que ofereix més oportunitats de creixement”, ha assenyalat aquest dilluns Plizga en roda de premsa.

La primera edició de Seafood a la capital catalana es va celebrar l’any passat, però la fira no es va poder desenvolupar en tota la seva plenitud, pel fet que, per exemple, no hi van participar les empreses xineses i tampoc hi va haver presència de Rússia, Ucraïna i Bielorússia a conseqüència de la guerra. En aquesta edició del 2023, per contra, la Xina comptarà amb una presència molt significativa a la fira, amb 217 empreses participants i ocupant un espai equivalent al 87% de la superfície que el gegant asiàtic contractava abans de la pandèmia.

Segons Plizga, fins ara, l’edició del 2019 era la més gran que havia celebrat Seafood en els seus 29 anys de trajectòria, però enguany se superarà el rècord i es preveu que, d’ara endavant, cada any la fira se superi gràcies al gran potencial de creixement que ofereix el recinte firal de Gran Via. Fonts de Fira de Barcelona assenyalen que l’objectiu és poder mantenir aquest ritme de creixement del 20% i consolidar Seafood com a gran aparador de la indústria mundial del peix.

Tot i que el saló acollirà empreses de 87 països, es distribuirà en 68 pavellons nacionals i regionals. Destaca la participació de 776 nous expositors i també la presència d’una vintena de nous països participants, com Barbados, Costa d’Ivori, Xipre, Hong Kong, Gàmbia, Aràbia Saudita, Qatar, Nova Caledònia, Illes Salomó, Surinam, Suïssa, Àustria, Pakistan, Filipines o Seychelles.

Liz Plizga lidera la celebració de Seafood Expo Global a Barcelona.

Una altra de les novetats de 2023 és el retorn institucional de Galícia, que no va anar a l’edició del 2022 després que l’aterratge de Seafood a Barcelona despertés recels a Conxemar, el saló gallec que històricament ha estat el referent del sector a Espanya. “Donem la benvinguda a Galícia; hem demostrat que els dos salons podem coexistir”, ha subratllat Plizga.

Es duplica l’espai per a empreses espanyoles

A més d’incrementar en un 21% la superfície global contractada respecte a Brussel·les, un altre efecte destacat del trasllat de la fira a Barcelona és l’augment substancial de la participació d’empreses espanyoles a Seafood. Així, Espanya tindrà aquest any un pes del 18% a la fira en ocupar 8.757 metres quadrats, fet que suposa més que duplicar la superfície de Brussel·les (3.905 m²).

El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que la capital catalana “sigui la nova llar” d’un saló que és referent al seu sector i que contribueix a reforçar l’aposta de la institució per les fires professionals i fortament internacionalitzades. “L’arribada d’aquesta fira és una gran notícia per a Barcelona. És un exemple més de com un esdeveniment arriba al nostre recinte i a la ciutat per consolidar-se i créixer, impulsar el negoci i ser un motor per als participants, la indústria i l’ecosistema”, ha apuntat Serrallonga. El director de la Fira apunta que Seafood ajuda, a més, a “reforçar el posicionament de la institució firal a l’àmbit de l’alimentació, un sector clau per a l’economia”.

El certamen, que ocuparà els pavellons 4 i 5 de Gran Via, se subdivideix, en realitat, en dues fires: Seafood Expo Global i Seafood Processing Global. El primer saló reuneix proveïdors de productes del mar de tot el món, ja sigui peix fresc, congelat, enllaunat o processat. En aquest cas, els visitants són els grans compradors de peix, incloent-hi cadenes de supermercats, importadors, distribuïdors, restaurant, hotels i empreses de càtering. Paral·lelament, Seafood Processing és una fira de materials i equips per al processament dels productes del mar, com maquinària d’envasament, refrigerat o congelació.