La digitalització és una realitat cada cop més present a les nostres vides i, en conseqüència, també ho està a les nostres feines. En els últims mesos, s’ha evidenciat que es pot treballar des de casa, amb l’ús intensiu de noves eines com Zoom o Jitsy. Cada cop, és més necessari entendre la tecnologia i saber-la fer servir, com es demostra en els perfils a LinkedIn dels treballadors barcelonins.
Segons un informe de LinkedIn i la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), tres de cada quatre empleats residents a la capital catalana tenen competències digitals a la seva llista d’habilitats. Des del domini d’activitats digitals quotidianes fins a coneixements sobre animació, desenvolupament de videojocs, disseny gràfic o tecnologies d’emmagatzematge de dades.
I no només això: un de cada quatre treballadors barcelonins ja domina les anomenades habilitats digitals disruptives, com la intel·ligència artificial (IA), el cloud computing, la ciberseguretat o la robòtica. Aquests coneixements tan específics són els que permeten el desenvolupament de tecnologies punteres, que serveixen per consolidar el lideratge de Barcelona al sud d’Europa com a principal hub tecnològic.
El coneixement majoritari de competències digitals entre els barcelonins es correspon amb el tipus de treball que es genera a la ciutat, on el sector del software i les tecnologies de la informació destaca davant de qualsevol altre a l’hora d’ocupar professionals, amb un 15%. Està per sobre de la indústria (10%), els serveis corporatius (9%), els béns de consum (7%) i l’educació (7%).
En aquest sentit, LinkedIn ha detectat que el perfil d’enginyer de software va ser el més buscat per les empreses als mesos de juny i agost, seguit pel de project manager. Des de principis d’any també s’ha registrat molta demanda en altres treballs que requereixen competències digitals com els de community manager, dissenyador gràfic i customer service representative.
Un moment sense precedents
“Estem vivint un moment sense precedents, en el qual tant les companyies com els treballadors han hagut d’adaptar en temps rècord les seves eines i els seus serveis. Això ha repercutit en la necessitat d’adquirir nous talents per a cobrir aquestes necessitats urgents i entre ells, perfils més tecnològics”, exposa el director general de LinkedIn a Espanya i Portugal, Ángel Sáenz. “Compatibilitzar aquests nous perfils amb els existents és fonamental per a poder progressar, i l’única manera d’adaptar-nos a aquestes noves necessitats, és mitjançant el reciclatge dels nostres coneixements i les nostres habilitats, fent així un pas més en la nostra carrera professional”, remarca Sáenz.
La falta de talent és un dels reptes que té Barcelona per seguir consolidant el seu ecosistema tecnològic. El reciclatge dels seus treballadors és una opció, però també cal potenciar la formació tècnica i la captació de talent. És per això que el director de Talent Digital a la MWCapital, Jordi Arrufí, demana “fer una aposta decidida pel talent com a element accelerador de la competitivitat de la ciutat de Barcelona”.
“Aquesta nova era de digitalització comporta noves necessitats professionals i cal fer un esforç per a cobrir-les”, valora Arrufí, que assenyala que han detectat que hi ha perfils professionals que no es troben a la ciutat, sobretot els relacionats amb les dades, la ciberseguretat o el cloud.