La pandèmia ha permès recuperar la lectura. © Mònica Moreno

El sector editorial sobreviu a la pandèmia amb més lectors

El món del llibre resisteix un 2020 massa dur per a la cultura. El Gremi d'Editors de Catalunya preveu tancar l'exercici amb una caiguda de només del 5% de les vendes, que espera reduir amb la campanya de Nadal. La compra a les llibreries de barri i la seva digitalització també han ajudat a millorar l'any del confinament i del retrobament amb la lectura.

El 2020 ha estat un any tan diferent que qualsevol comparació es queda curta o està fora de lloc. El confinament i les successives desescalades han imposat una realitat completament nova, fent impossibles molts hàbits que abans eren quotidians. Precisament per això s’han recuperat d’altres que feia temps que no eren tan prioritaris i mai se’ls hi podia destinar el temps suficient, com llegir. Moltes persones han trobat en la lectura una manera de passar millor el temps obligat a casa. Tot i ser un any molt dolent per la cultura, el sector editorial ha pogut recuperar les vendes en l’últim trimestre i espera acabar 2020 amb una caiguda al voltant del 5% en els llibres de ficció, no ficció i literatura infantil i juvenil, àmbits que representen la meitat de la facturació del sector. Fins i tot, el Gremi d’Editors de Catalunya espera que l’impacte del coronavirus sigui menor si la campanya de Nadal aconsegueix que es regalin molts llibres. L’entitat va celebrar aquest dilluns la 35a Nit de l’Edició, en la qual es va premiar les llibreries històriques La 2 de Viladric (Tortosa, 1760), Fabre (Barcelona, 1860) i Geli (Girona, 1879), amb la voluntat de reconèixer els establiments que més temps porten associats al Gremi.

Després de mesos amb les llibreries tancades, els llibres s’han salvat relativament de la crisi gràcies a la millora de l’índex de lectura registrada durant el confinament i mantinguda posteriorment, i al suport als establiments locals. Així, el nombre total de lectors freqüents —aquells que llegeixen com a mínim un cop per setmana—, ha crescut un 15% durant la pandèmia, passant del 50% de la població lectora al 57%. Per al president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis, els llibres han demostrat durant aquests mesos que són un bé essencial de primera necessitat. “Si les botigues de queviures han d’estar obertes per alimentar el cos, les llibreries ho han d’estar per alimentar l’esperit”, defensa. Tota aquesta necessitat de llibres que hi havia durant el confinament també ha servit per donar un impuls a la digitalització de les llibreries, amb l’acceleració del comerç electrònic de llibres en paper, tant de forma individual com a través de plataformes com Todos tus libros.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, en una foto d’arxiu.

També ha contribuït a fer que la caiguda fos menor la col·laboració publicoprivada, amb la injecció de més de sis milions d’euros a través de les compres públiques de les biblioteques, les ajudes per afrontar la crisi, els avals del Govern i el Ministeri de Cultura per accedir a liquiditat, i les campanyes a favor del llibre i la lectura. D’aquesta manera, les ajudes de les administracions al món del llibre han augmentat un 40% respecte a l’any anterior i el Gremi d’Editors espera que es consolidi de cara a l’any que ve. Tot això, segons Tixis, ha servit perquè no hagin hagut de tancar moltes llibreries i, de fet, hagin anat sorgint de noves, com Ona Llibres, Byron o Finestres.

“Si les botigues de queviures han d’estar obertes per alimentar el cos, les llibreries ho han d’estar per alimentar l’esperit”, defensa Tixis

Ara bé, el sector llibreter també ha patit. L’exportació a Amèrica Llatina ha caigut un 40% i encara no s’ha recuperat, i el llibre de text ho ha fet més del 10%, tenint en compte l’afectació especial que ha tingut la covid-19 a les escoles, sobretot, durant el curs anterior. D’altra banda, la pirateria ha crescut més del 30%, i s’ha estès a les xarxes socials, amb l’enviament il·legal de llibres per WhatsApp com un dels casos més difícils de controlar. “La pirateria de continguts culturals en general i del llibre en particular s’hauria de poder perseguir amb més efectivitat”, remarca Tixis.

De cara a 2021, el Gremi d’Editors creu que el primer trimestre encara serà molt complicat i té l’esperança que el segon ja sigui millor. Esdeveniments claus pel món del llibre com Sant Jordi o el Comic Barcelona s’intentaran celebrar, amb les mesures de seguretat necessàries, però encara queda perquè tornin a ser com els de 2019, abans de tot. Per estar més preparats per l’any que ve, Tixis reclama que les llibreries es declarin com a comerços essencials i evitar així que la gana de llibres que es va viure durant el confinament es torni a repetir.

Una parella davant de l’aparador d’una llibreria. © Laura Guerrero