La icònica tassa dissenyada per Matteo Thun el 1991 per a illy Caffé.

Sis rutes per assaborir la Food Design Week

Del 7 al 14 de juny, sis recorreguts per establiments de Barcelona posen el focus al food design, la disciplina basada en el disseny de productes i conceptes relacionats amb el món de l’alimentació

Les necessitats de transformació i de canvi en els hàbits de consum a l’alimentació han contribuït al fet que la disciplina del food design vagi a poc a poc guanyant terreny i mostrant-ne el potencial. Quan el disseny es posa al servei del menjar mitjançant estratègies i metodologies s’originen productes, serveis i experiències que van més enllà de la seva funció per oferir beneficis nutricionals, socials i culturals.

El concepte, originari del 2002, s’ha anat desenvolupant sota un pensament creatiu i interdisciplinari amb la mirada posada a les necessitats i el futur. Dins el marc de la 17ª edició de la Barcelona Design Week (BDW), el food design guanya terreny amb la voluntat d’emfatitzar el seu valor així com el seu objectiu per millorar el nostre estil de vida i la realitat que ens envolta. Així, del 7 al 14 de juny, la Food Design Week omple la ciutat de food design amb experiències, menús especials, tallers i activitats que aprofundeixen en la innovació de l’acte alimentari amb un rerefons mediambiental.

Entre les propostes organitzades aquests dies destaquen sis rutes tematitzades en què es mostra com el food design aporta un valor experiencial als restaurants i espais gastronòmics alhora que planteja la resolució de problemes amb idees sorprenents. “Volem apropar el food design a la ciutadania de manera orgànica i natural. A través d’accions quotidianes com ara menjar un gelat o anar a un restaurant. La idea és que la ciutadania es trobi amb diverses propostes food design i així ho conegui i ho visqui”, comenta Anna Achon, responsable del programa food design de Barcelona Centre de Disseny i BDW. El resultat és una confluència entre professionals del food design i establiments gastronòmics de la ciutat que dibuixen sis recorreguts dignes d’assaborir.

Experiències circulars

Encarada a la reducció de residus, la ruta Zero Waste convida a recórrer quatre gelateries i tastar alguna de les seves innovadores i orgàniques propostes artesanals acompanyades de culleretes biodegradables i comestibles creades per la startup Voilà. “Busquem canviar el concepte de fer servir i llençar per fer servir i menjar per tal de no generar residus i millorar l’experiència del consumidor”, apunta Laura Gispert, de Voilà. “L’ús de coberts comestibles és un exemple clar de com el food design contribueix a generar nous hàbits. Deixar enrere el d’un sol ús, i a través del food design aconseguir una experiència circular en 360º”, afegeix Gispert.

Bodevici, De la Crem, Natas i Paral·lel són els establiments elegits per a aquesta ruta de refrescant sabor i amb essència sostenible.

Les cocteleries Ataronioxa Rones , Kyoudai33, Paradiso, Sips, Somnia se sumen també a la Food Design Week amb la ruta Shaking Minds on, a més d’“agitar les seves ments” amb la creació d’un còctel especial, aquests el serveixen en un posagots fet amb residus alimentaris obra de la startup Makeat . “A l’estudi sempre diem Waste is a lack of creativity i practiquem la sostenibilitat veient la deixalla com la nova matèria primera”, comenta Juan Umbert, de Makeat.

Còctels servits sobre posagots fets amb residus alimentaris obra de la startup Makeat.

De forma tranquil·la i relaxada és com es convida a gaudir de la ruta Sense Prisas by Cervesas Alhambra on espais gastronòmics com Söphie , Museu de la Xocolata i 4 llaunes et descobreixen una selecció de tapes pensades per maridar amb Cervezas Alhambra. Perquè tots els detalls importen, la carta elaborada per a aquesta ocasió s’ha fet amb biomaterial recuperat de residus orgànics. La proposta, obra d’AGRO Bioametrials, té com a finalitat “reciclar el residu dels mateixos restaurants per acabar de tancar el cercle”, tal com explica Berta Daina d’Agro Bioametrials.

“És possible que en un futur ens trobem amb restaurants que valorin més el fet de vendre una ‘experiència gastronòmica’ abans que ‘un menú gastronòmic’. I és en això on el food design té molt a veure, brindant experiències on el comensal descobreixi nous sabors, sensacions i fins i tot coneixements. Així com una revolució sostenible i ecològica dins del món del packaging, on es tindran en compte factors propis de la restauració com són el Km0, la minimització de residus i el reciclatge posterior”, comenta Daina.

Carta elaborada amb biomaterial recuperat de residus orgànics.

Experiències sensorials

Al llarg de tota la setmana, a més, diferents restaurants i espais gastronòmics de Barcelona ens suggereixen un conjunt d’activitats al voltant de l’anomenada ruta Design The Restaurant Experience. Un tast de vins amb elements de disseny, xerrades, tapes i menús especials ajuden a endinsar-se en l’àrea del disseny que treballa amb l’aliment. A la ruta s’hi inclouen llocs com Espai Puntual, Hidden Factory Barcelona, La Vinoteca Torres, Santa Cafeïna i Sopa.

En aquest darrer, Alexa Trilla d’ Archicookture crea un jardí dolç comestible per donar valor i recordar la màgia dels espais verds. “ El food design consisteix a donar valor al producte, jugar amb els sentits i generar noves experiències, punts de vista… per què no gaudir-ne sempre? Hauríem de saber valorar les bones coses que ens regala el planeta, gaudir dels ingredients i divertir-nos amb el procés!”, explica la dissenyadora.

Per la seva banda, l’estudi ComoComo, responsable d’Internace, una experiència d’interacció, interconnexió i interdependència al voltant de la taula, aprofundeix en les experiències gastronòmiques com a espais de diàleg i interacció. “M’encanta pensar que dissenyant un producte (o servei) estem dissenyant el comportament de l’usuari. Ja no es tracta tant del que dissenyem (el què), com la manera com funcionarà (el com) i el propòsit final (el perquè). Dissenyem comportaments i valors”, explica la food artist Nicole Vindel de ComoComo.

La ruta Design The Restaurant Experience cerca generar noves experiències gastronòmiques.

El punt més nostàlgic de la Food Design Week el posa la ruta dels Emblemàtics, un recorregut realitzat en col·laboració amb les escoles de disseny Elisava i IED i on es posa en valor bars i restaurants icònics de Barcelona. Totes aquelles persones que visitin aquests locals podran gaudir d´una exposició final que mostrarà quins són els elements de disseny que els fan únics i especials. Entre els triats estan Centric Bar, Casa Ràfols, Grill Room i Pla de la Garsa.

I, finalment, per als apassionats del disseny i la cafeïna, la ruta Cafè i Disseny és la millor excusa per gaudir durant tota la setmana d’un cafè espresso illy amb la icònica tassa dissenyada per Matteo Thun el 1991. Des de la seva creació, aquesta tassa ha servit de llenç en blanc perquè centenars d’artistes i dissenyadors de renom deixessin fluir la seva creativitat artística. “Amb els anys s’ha creat una de les col·leccions més completes del món de l’art contemporani i s’ha fet accessible a tothom, a través d’un objecte quotidià com és una tassa de cafè”, explica Michele Maneo, responsable de màrqueting d’illycaffè.

La ruta dels Emblemàtics es fa en col·laboració amb les escoles Elisava i IED.

Per a aquesta ruta, sis cafeteries de Barcelona (Cafeteria Sauleda Disseny Hub , Cafeteria de l’Auditori, Pastisseria Ochiai, Fassano Caffé, Petit Bar, Restaurant Santa Maria del Mar) et conviden a degustar-ho i de pas, deixar-te embolicar per la fusió entre un referent del disseny i l’art del bon cafè en una voluntat per la “diferenciació i l’experiència memorable de consum”, com apunta Maneo.

La present edició de la Food Design Week arrenca avui i durant set dies serà un punt de trobada per a la reflexió, innovació i experimentació al voltant del menjar. I tot això entre mossegades i glops plens de creativitat i rerefons. Bon profit.