Equip de Serielizados
L'equip de Serielizados durant la celebració del Serielizados Fest 2022 a Eivissa.

Serielizados aposta per la producció local amb la primera incubadora de sèries en català

Els projectes seleccionats rebran una ajuda de 8.000 euros i seran assessorats per professionals del sector que els ajudaran a acabar de donar forma a la seva idea

El catàleg de sèries ha crescut de manera exponencial amb l’arribada de plataformes de streaming com Netflix, HBO, Movistar+ o Filmin. Entre tantes històries de superherois, novel·les turques, serials llatinoamericans o drames coreans, les diferents llengües que conviuen a Espanya no aconsegueixen fer-se un lloc a la producció audiovisual. El motiu principal és la falta de pressupost per competir contra els grans gegants.

Si bé les companyies han vist a Espanya un mercat atractiu per produir tot tipus de ficcions en castellà, no veuen amb tan bons ulls, de moment, l’aposta pel català, el gallec o el basc. Per posar en valor la riquesa lingüística del país, la revista digital Serielizados ha llançat la primera incubadora de sèries en català, amb l’objectiu d’impulsar el talent audiovisual local amb el finançament de noves produccions.

La incubadora Serielizados Kick seleccionarà un total de vuit projectes en la seva primera edició. Hauran d’estar formats per sis episodis amb una durada de menys de 20 minuts. Víctor Sala, cofundador de Serielizados, defineix com a línies fonamentals la qualitat i la innovació, amb un arc argumental i uns personatges ben construïts. I avisa: “No volem un llargmetratge trossejat en episodis de vint minuts. Cal tenir al cap el concepte de serialitat”.

“No volem un llargmetratge trossejat en episodis de vint minuts. Cal tenir present el concepte de serialitat”, assenyala Víctor Sala, cofundador de Serielizados

Els seleccionats rebran una ajuda de 8.000 euros i participaran en un programa de mentoria, formació i residència creativa. Concretament, seran assessorats per professionals del sector, que els ajudaran a acabar de donar forma al projecte. El pas final de la incubació consistirà a presentar cada producció en un pitching davant els principals agents de la indústria.

La convocatòria del Serielizados Kick està oberta fins al 22 d’agost i pot participar qualsevol resident a Espanya major d’edat. Els projectes seleccionats es donaran a conèixer durant la segona quinzena de setembre.

La posada en marxa de la incubadora ha estat possible gràcies al finançament de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), organisme adscrit al Ministeri de Cultura. Així mateix, la iniciativa ha rebut la supervisió de l’associació Guinonistes Associats de Catalunya (GAC) i el suport de la Fundació SGAE. També compta amb la col·laboració de la Universitat Ramon Lull (URL).

Tot va començar amb un treball de final de grau

Serielizados va néixer l’any 2013 com un treball de fi de grau de la URL, de la mà de Víctor Sala i Betu Martínez. En aquells dies, tan sols era una revista digital que volia reivindicar les sèries de televisió com un gènere propi i donar-los l’espai que els hi corresponia en el panorama cultural. Una posició que se l’acabarien guanyant amb escreix, però que en aquell moment ningú se la creia, tenint en compte que, segons remarca Sala, “era un moment en el qual les comparatives amb el cinema eren odioses i la indústria cinematogràfica mirava les sèries per sobre de l’espatlla”.

El projecte que va començar sent universitari ràpidament es va dotar d’una nova eina, el Serielizados Fest, festival que es va idear per agrupar no sols els seus lectors sinó també a creadors, productores i acadèmics, així com continuar posicionant el seu producte audiovisual preferit. La primera edició es va celebrar a Barcelona l’any 2014. A aquesta primera vegada li van seguir vuit més a la capital catalana, quatre a Madrid i una a Eivissa aquest 2022, amb el propòsit que sigui la primera de moltes visites. Els creadors d’èxits com Rick and Morty, The WireGomorra, The Young Pope o El ministerio del Tiempo han estat alguns dels ponents que han passat pel festival.