La Setmana del Llibre en Català
Joan Carles Girbés, organitzador de La Setmana, i Joan Abellà, president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana.

La Setmana del Llibre en Català celebra el seu 40è aniversari al Moll de la Fusta

Del 9 al 18 de setembre, l'esdeveniment reunirà a lectors, autors, editors, llibreters i bibliotecaris al voltant de 300 activitats, que abasten des d'exposicions fins a xerrades i presentacions de les últimes novetats literàries

L’Associació d’Editors en Llengua Catalana té enllestits els preparatius de la 40a edició de La Setmana del Llibre en Català, que torna per tercer any consecutiu al Moll de la Fusta de Barcelona. Del 9 al 18 de setembre, el Port Vell acull una de les cites literàries més importants —amb perdó de la diada de Sant Jordi, és clar— i que serveix com a tret de sortida de la nova temporada cultural.

Després de dos anys amb un format més modest a causa de les restriccions sanitàries per la covid, aquest esdeveniment reunirà a lectors, autors, editors, llibreters i bibliotecaris al voltant de 300 activitats, que abasten des d’exposicions fins a xerrades i presentacions de les últimes novetats literàries. Denominat pels seus responsables com “la gran festa de les lletres catalanes”, en aquesta ocasió, coincidirà amb el centenari de Joan Fuster, figura imprescindible a casa nostra.

En edicions anteriors, l’esdeveniment s’organitzava en les zones més cèntriques i concorregudes de la ciutat, com ara Plaça Catalunya o l’avinguda de la Catedral. Servia com esquer per captar el nombre més gran de públic possible, de la mateixa manera que era una bona forma de fer caixa. Tanmateix, els seus responsables consideren que, el fet d’haver decidit que el Moll de la Fusta ha de ser el lloc on s’ha d’assentar la seva celebració, és “la prova inequívoca que La Setmana és un festival amb els seus ets i uts”.

La Setmana del Llibre en Català no deixa de ser un pretext pel qual es vol fomentar i difondre la lectura en llengua catalana. És per aquest motiu que l’organització aprofita l’avinentesa per premiar aquells organismes o institucions que treballen per la normalització del català en la societat civil.

El Premi Difusió 2022 anirà destinat a Judit Carrera, directora i cara visible de tota la feina que hi ha darrere del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), “per la seva tasca incansable en els darrers anys, generant reflexió i debat entorn diversos temes socials d’interès on els llibres i les editorials en són una part decisiva”, segons ha afirmat el jurat.

El CCCB organitza des de fa més de vint anys el festival literari Kosmopolis i ha realitzat una infinitat de projectes vinculats a la literatura catalana, com ara exposicions centrades en temes com el noucentisme i la literatura des de l’exili, o figures com Pere Calders, Salvador Espriu i, recentment, Ramon Llull —que ha viatjat arreu del món—. També ha organitzat homenatges a Maria Mercè Marçal, Montserrat Roig, Gabriel Ferrater i Víctor Català. Properament, serà el torn de Mercè Rodoreda.

Judit Carrera
Judit Carrera, director del CCCB.

Un segon guardó s’entregarà a l’escriptor Joan Francesc Mira (València, 1939) com a reconeixement per la seva trajectòria dins de la literatura catalana, on destaquen les novel·les Borja Papa (Premi Joan Crexells 1997 i Premi Nacional de la Crítica 1998) i Purgatori (Premi Sant Jordi 2002).

D’altra banda, la Setmana comptarà per primera vegada amb autors d’èxit internacional, com Ken Follett, que conversarà en streaming des del Regne Unit amb la periodista Mònica Terribas; o Tatiana Tibuleac, autora moldava de L’estiu que la mare va tenir els ulls verds, que serà entrevistada per la periodista Anna Guitart.

La Setmana comptarà per primera vegada amb autors d’èxit internacional, com Ken Follett o Tatiana Tibuleac

L’esdeveniment acollirà diverses franges temàtiques per a tots els gustos i totes les edats: des d’actes vinculats a la natura o al món rural, amb la presència de l’aclamada cineasta Carla Simón i el guionista Arnau Vilaró, autors del llibre Alcarràs; passant per debats sobre llengua i història, o xerrades sobre teatre i literatura clàssica; fins a una programació especial per a infants, adolescents i famílies.

L’edició d’enguany augmenta la seva aposta literària i cultural, i n’espera que es vegi reflectida en el nombre de visitants, amb una estimació lleugerament superior a la del 2019, amb al voltant de 50.000 persones i mig milió d’euros en facturació.

La Setmana és un espai literari i cultural obert a tota mena de públics.