Residencia Cerdanyola
Imatge virtual del nou edifici, que tindrà 255 apartaments.

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa el seu entorn

El nou Sincrontró Alba va definint les seves peces. Immers en una ampliació que li permetrà fer més experiments, la infraestructura científica es veurà acompanyada en els propers anys d’una residència per als seus treballadors, docents i investigadors. Es preveu que estigui llesta en el tercer trimestre de 2027, uns anys abans que acabi la transformació de tot l’equipament.

L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha venut una parcel·la de gairebé 4.800 metres quadrats per construir la residència per 5,05 milions d’euros. L’immoble serà impulsat per la gestora immobiliària estatunidenca LaSalle Investment Managment, vinculada a la consultora JLL, i la promotora madrilenya Urbania. Els nous propietaris preveuen invertir inicialment 35 milions d’euros per desenvolupar el nou edifici, que tindrà 255 apartaments, i preveuen contractar 20 empleats per al seu funcionament.

Els terrenys es troben al costat d’una altra parcel·la que Urbania va comprar fa gairebé dos anys per 7,67 milions d’euros. La companyia hi situarà una residència per a estudiants, amb 610 habitacions individuals, edificada en una superfície de 7.200 metres quadrats. En aquest cas, el focus està posat en la veïna Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Amb una inversió de 45 milions d’euros, les obres ja han començat i es calcula acabar-les de cara al setembre de 2025.

Parcelas sincrotrón
Marcades en blau, les dues parcel·les on es construiran les residències d’Urbania, amb els codis PC2*.

Al mateix temps que el sincrotró s’està transformant, també ho està fent el seu entorn, el Parc de l’Alba, en el terme municipal de Cerdanyola del Vallès. El districte està immers en una nova fase de desenvolupament, amb la previsió d’omplir 60 hectàrees d’activitat econòmica i residencial. Molt a prop de la infraestructura científica, Govern central i Generalitat van anunciar els plans per situar una fàbrica de disseny i prototipatge de xips, amb una inversió de 365 milions d’euros.

Més enllà dels equipaments científics, les últimes operacions que han tirat endavant al Parc de l’Alba han estat els data center del promotor estatunidenc Panattoni amb una inversió de 300 milions d’euros i la gestora alemanya AQ Compute amb una inversió de 600 milions d’euros. També ha estat l’arribada de l’empresa italiana Came Parkare, especialitzada en la fabricació i comercialització de sistemes d’aparcament. En el seu cas, la companyia situarà a Cerdanyola un centre de desenvolupament que comptarà amb més de 140 treballadors i que concentrarà tota la seva activitat de disseny de nous equipaments i software, així com els serveis d’atenció al client i comercialització associats als nous productes.

Així mateix, estan veient la llum noves promocions d’habitatge. L’Incasòl ha venut a la promotora francesa Premier, del grup Bassac, una parcel·la per 11,2 milions d’euros per construir 271 habitatges de protecció oficial, molt a prop de l’estació de tren Cerdanyola-Universitat. Amb una superfície de 8.100 metres quadrats, Premier invertirà 60 milions d’euros en la construcció de l’edifici. D’altra banda, l’Incasòl ha venut una parcel·la de 8.500 metres quadrats, també molt a prop de l’estació de tren Cerdanyola-Universitat, a les cooperatives d’habitatge Fem Ciutat i Llar Unió Catalonia, per 12,36 milions d’euros, amb l’objectiu que construeixin 283 habitatges de protecció oficial.