Estand de Sony ISE 2024
Estand de Sony a la fira audiovisual ISE 2024. © ACN

Sony tria Barcelona per situar un centre de desenvolupament d’intel·ligència artificial

Serà el segon 'hub' d'aquestes característiques que la multinacional japonesa tindrà a Europa, després de Suïssa

Sony es reforça a Barcelona. La multinacional japonesa, a través de Sony AI, ha triat la capital catalana per obrir un centre de desenvolupament d’intel·ligència artificial (IA), el segon que tindrà a Europa. Les noves oficines es dedicaran al desenvolupament de sistemes d’IA, amb el focus posat a accelerar recerques científiques i projectes de gastronomia. A la ciutat, l’empresa ja comptava amb la seva seu per a Espanya, a l’avinguda Diagonal.

Per establir-se a la capital catalana, la companyia ha valorat factors com la presència d’universitats amb programes centrats en la IA i organitzacions científiques i tecnològiques de referència. “Estem orgullosos d’ampliar el nostre treball per donar suport als creadors en aquest entorn obert i innovador, així com d’aprendre i col·laborar amb la comunitat”, ha valorat el president de Sony AI, Michael Spranger.

Un dels principals projectes en els quals posarà el focus el nou hub de Sony AI serà el que dirigeix l’investigador científic sènior Tarek Besold. El projecte vol trobar eines i sistemes d’IA que ajudin a treballar als científics de tot el món. “Aquest treball busca potenciar el coneixement i la creativitat dels científics durant la fase d’ideació del procés científic, permetent-los crear noves hipòtesis”, expliquen fonts de l’empresa. A més, les oficines serviran com a centre per a altres recerques de Sony relacionades amb la IA, com la que aplica aquesta tecnologia per augmentar la comprensió dels sabors i olors, amb la mirada posada a contribuir a les experiències d’entreteniment multisensorial.

La filial Sony AI va ser creada l’any 2020 per avançar en la recerca i el desenvolupament de la IA, amb l’objectiu de crear nous productes per a la companyia tecnològica. A més de les oficines especialitzades a Barcelona, la filial té presència a Tòquio, Zurich i els Estats Units. En un principi, les de Barcelona estan situades a un coworking del carrer Estruc, a prop de plaça Catalunya, on ja estan treballant “un equip petit i en creixement”, segons assenyalen des de l’empresa, sense concretar la xifra exacta de treballadors ni previsions de contractacions en el curt termini.

L’aterratge de Sony AI a la ciutat ha comptat amb el suport d’Acció. Per al conseller d’Empresa i Treball en funcions, Roger Torrent, inversions com aquesta demostren que Catalunya és “un dels ecosistemes més desenvolupats des del punt de vista tecnològic i científic d’Europa”. “Estem desitjant començar a construir ponts de col·laboració entre Sony AI i l’ecosistema local d’universitats, centres de recerca, startups i empreses per contribuir al desenvolupament de la intel·ligència artificial des de Barcelona, ​​la tecnologia que definirà la competitivitat empresarial en els propers anys”, ha subratllat Torrent.

Gairebé 500 empreses dedicades a la IA

La IA no només acapara titulars, sinó que també es va estenent entre l’ecosistema empresarial. Segons un estudi recent d’Acció, Catalunya compta amb un total de 488 empreses que es dediquen a la IA, una xifra que gairebé triplica les que hi havia l’any 2019. El volum de negoci d’aquest sector se situa en els 2.155 milions d’euros, un 60% més que el 2019, la facturació més alta entre les noves tecnologies exponencials. La plantilla de les gairebé 500 empreses que es dediquen a la IA supera els 14.500 empleats, un 71% més que fa quatre anys.

Abans de Sony, multinacionals com NTT Data, Microsoft, Apple, a través de la compra de la startup local Vilnyx, GFT i Sanofi han invertit a Barcelona per desenvolupar projectes vinculats amb la IA. Des de fa anys, cada vegada són més els hubs o centres de desenvolupament de tecnologia que s’instal·len a la capital catalana. L’any 2023, s’havia arribat als 140, segons un informe de la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital).