Nimble Diagnostics
L'equip de Nimble Diagnostics.

La ‘spin-off’ Nimble Diagnostics tanca una ronda d’un milió liderada per Grow Ventures

La companyia ha creat un dispositiu que permet comprovar els stents d'una manera ràpida i no invasiva

Nimbe Diagnostics ha desenvolupat un sistema que permet monitorar d’una manera no invasiva els stents, un dels dispositius mèdics més utilitzats al món per la seva capacitat de restaurar el flux correcte de la sang o d’altres fluids, però, a la vegada, difícils de controlar una vegada s’han implantat. La companyia, spin-off de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha captat més d’un milió d’euros per avançar en la validació de la seva tecnologia, amb la previsió de començar a comercialitzar-la a partir de 2025.

Els stents s’utilitzen per tractar malalties cardiovasculars i ajuden a prevenir l’infart de miocardi o a tractar-ne els símptomes que perduren en el pacient. Són uns tubs metàl·lics que s’implanten a les artèries i, un cop col·locats, no es poden extreure. El problema ve quan s’obstrueixen o es danyen. Els símptomes no apareixen fins que l’stent ha perdut el 90% de la seva capacitat i ja és massa tard per evitar complicacions com l’ictus, l’infart o fins i tot la mort sobtada. Actualment, només es pot comprovar el seu estat quan el pacient es comença a trobar malament i, a més, s’ha de fer mitjançant una prova invasiva, costosa i complexa, l’angiografia, que consisteix en introduir un catèter a l’artèria per inspeccionar directament l’stent.

El dispositiu de Nimbe Diagnostics permet comprovar l’estat de l’stent i veure si hi ha obstruccions amb més temps de marge, quan encara no hi ha símptomes, amb l’objectiu de poder prevenir el deteriorament de la salut del pacient mitjançant medicaments o la implantació d’un nou stent. La startup ha ideat un dispositiu mèdic que detecta la degradació mitjançant microones que interaccionen amb el material de l’estent, amb un mètode senzill i ràpid. Després, amb l’ús d’algoritmes que interpreten les dades, determinen amb precisió l’estat de l’stent i el seu grau de degradació.

La ronda que ha tancat l’empresa ha estat liderada per Grow Ventures, la nova gestora barcelonina de capital risc especialitzada a invertir en tecnologies profundes en fase primerenca i a ajudar als científics a convertir-se en empresaris. També ha comptat amb la participació de Namarel Ventures i Inveniam Group. Els recursos obtinguts permetran acabar les proves preclíniques, amb uns primers resultats molt positius, fer estudis de regulatòria, ampliar l’equip i dur a terme la primera prova clínica, prevista a Can Ruti l’any 2024. Aquesta ha sigut la primera ronda de finançament privat de Nimbe Diagnostics, que ja havia captat mig milió d’euros d’inversió pública gràcies a CaixaImpulse, FIS, la Marató i el Premi Societat Catalana.