Tecnològica, biomèdica i digital: així es percep la nova indústria emergent de Barcelona

L’Ajuntament ha dut a terme l’estudi “Barcelona als Ulls del món 2018” que té com a objectiu monitoritzar l’evolució de la percepció de la ciutat a nivell global, a través de les opinions de més de 3.000 persones entre 18 i 65 anys a més de l’anàlisi qualitatiu de 240.000 converses online a Twitter

[dropcap letter=”L”]

a nova indústria emergent a Barcelona és percebuda arreu del món com a tecnològica, biomèdica i digital. A banda de la potència en comerç, turisme i organització d’esdeveniments i congressos, s’amplia el ventall de sectors vinculats a la ciutat amb especial èmfasi d’aquells relacionats amb nous models de negoci, la innovació tecnològica i la recerca biomèdica. Respecte a 2011 s’observa un enfortiment de la ciutat com a centre de negocis i innovació, increment que també es destaca entre els barcelonins, per a qui el Mobile Wold Congress és un clar dinamitzador d’aquesta percepció.

Tot això emana de l’estudi “Barcelona als Ulls del món 2018”, que ha dut a terme l’Ajuntament per monitoritzar l’evolució de la percepció de la ciutat a nivell global a través de les opinions de més de 3.000 persones entre 18 i 65 anys d’Europa, Nord Amèrica, Xina i Japó que hagin viatjat a l’estranger els últims dos anys; visitants a Barcelona per motius professionals, residents a la ciutat des de fa més d’un any, periodistes internacionals, empresaris i empresàries estrangers, i experts en city branding, a més de l’anàlisi qualitatiu de 240.000 converses online a Twitter sobre les ciutats de Barcelona, Amsterdam, Singapur i Miami.

 

REFORÇAR LA POSICIÓ DE BARCELONA AL MÓN

Aquest informe s’emmarca en el projecte de renovació del relat de marca-ciutat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i desenvolupat en col·laboració amb diferents actors econòmics, institucionals i socials de la ciutat i el territori de Barcelona.

Té com a finalitat conèixer l’evolució de significats de la marca Barcelona des del 2011, any que es va fer el primer “Barcelona als Ulls del Món”; identificar els trets diferencials de Barcelona respecte d’altres ciutats amb un posicionament similar com Amsterdam, San Francisco o Tel Aviv; i també conèixer si hi ha diferències d’opinió entre els visitants de la ciutat abans i després de visitar-la. Tot això amb l’objectiu final de reforçar la posició de Barcelona al món.

LA CIUTAT TÉ UNA IMATGE POSITIVA PER VIURE-HI, INVERTIR I VINCULADA A LA NOVA INDÚSTRIA

Les principals conclusions de l’estudi “Barcelona als Ulls del món 2018”, que es va realitzar a finals del 2017 i principis de 2018, mostren que la ciutat té una imatge positiva arreu del món, com a urbs coherent i transversal, i amb alt atractiu general.

Destaquen el seu caràcter acollidor, com a lloc per invertir-hi i fer negocis, i també per establir-s’hi i captar talent qualificat. El nom i la imatge de Barcelona estan vinculats internacionalment especialment en la creativitat, i per primer cop, també als sectors tecnològic, biomèdic i digital. És reconeguda a més, per la seva potència en comerç, turisme i organització d’esdeveniments. Com a aspectes negatius, l’informe constata que Barcelona és una ciutat que fa front als reptes propis d’una gran ciutat, com preus alts i petita delinqüència o la massificació del turisme, i conclou que la ciutat compleix expectatives entre aquells que la visiten, aporta una experiència vibrant als visitants i manté els i les residents orgullosos de la seva ciutat.

Com a principals conclusions, en destaquen 10:

 • Barcelona gaudeix d’una imatge positiva arreu del món
  La seva gastronomia, arquitectura i monuments emblemàtics com la Sagrada Família i la platja conformen l’imaginari de la ciutat, que és coherent i transversal arreu del món i gaudeix d’un alt atractiu com a destinació turística i en el seu atractiu general. Un imaginari que s’enriqueix incorporant nous significats més vinculats a Barcelona com a una experiència rica i interessant, que a la vegada veu reduïda la presència de tòpics i estereotips relacionats amb Espanya, com ara els toros o la fiesta, entre els que la visiten.
 • Una ciutat per viure i desenvolupar-se
  L’atractiu de Barcelona com a ciutat per viure és molt positiu entre el públic internacional i especialment entre l’empresariat, periodistes i persones que viatgen per negocis. Més enllà de la qualitat de vida, associada a la climatologia i l’ambient de la ciutat, s’afegeixen valors com moderna, de ment oberta, cosmopolita o cultural i una major percepció de bones oportunitats personals i professionals vinculades al dinamisme de l’activitat econòmica de la ciutat i la seva àrea d’influència, Catalunya.
 • Un bon lloc per invertir i fer negocis
  Experts en city branding, periodistes, empresaris i empresàries estrangers destaquen la solidesa del teixit empresarial de la regió, les infraestructures, els centres universitaris i escoles de negocis, la millora del nivell d’anglès general i el seu dinamisme per la creixent presència de startups i centres d’innovació i recerca. Tot i que demanden millores i incentius, consideren que Barcelona és un bon lloc per establir-s’hi i captar talent qualificat. Es confirma aquesta visió entre els professionals que han visitat la ciutat durant 2018 per motius de negoci o per assistir a fires i esdeveniments.
 • Una ciutat vinculada a la creativitat i el disseny
  Barcelona es reconeix com a líder en indústries creatives i culturals entre el públic general d’arreu del món i s’associa a marques amb un fort component d’estil de vida, talent i creativitat. El FC Barcelona, Zara, Desigual, SEAT i Damm són les més mencionades a nivell global i, en la conversa social, guanyen pes les referències al disseny que n’és un dels grans temes dominants.
 • Barcelona segueix oferint una experiència vibrant
  Es consolida la percepció de Barcelona com una ciutat divertida, amigable i vivaç i es considera com un lloc vibrant, on passen coses interessants, inclús per davant de ciutats com Amsterdam i San Francisco, i la vivència dels que han estat a la ciutat es qualifica de bona/excel·lent, emocionant i feliç.
 • Barcelona fa front als reptes propis d’una gran ciutat
  El 45% dels enquestats no troben res negatiu a destacar, i aquells que sí que ho fan esmenten els preus alts i la petita delinqüència com a principals problemàtiques compartides per les grans ciutats i destins turístics de referència, tot i que el turisme massificat s’erigeix com un repte emergent de la ciutat. També s’esmenten el terrorisme i referències al moment polític independentista sense que s’observi un impacte en la imatge o alteri la percepció positiva de la ciutat.
 • Barcelonins, orgullosos de la seva ciutat
  Els ciutadans de Barcelona valoren molt positivament la ciutat en totes les dimensions i especialment com a lloc per viure. El mapa mental dels barcelonins està molt en línia amb l’imaginari identificat arreu del món i en destaquen de forma superior la modernitat, el caràcter cosmopolita, acollidor i solidari.
 • La ciutat per als urbanites inquiets
  El perfil del visitant que se sent més atret per Barcelona és jove, apassionat per la cultura i els avanços en biotecnologia, que viatja sovint, tant per plaer com per negocis.
 • Barcelona compleix expectatives
  Es tracta d’una ciutat que genera sensacions i emocions molt positives i aquells que la visiten la valoren més positivament encara, de forma significativament superior entre els visitants de negocis el 2018.