Laura Veraguas
La xef Laura Veraguas serà una de les ponents de Women in food. © Beatriz Janer

La tercera edició de Foodture Barcelona posa el focus en l’emergència climàtica

La trobada d'innovació en food design, food tech i sostenibilitat se celebrarà divendres i dissabte al Disseny Hub de Barcelona amb ponents com Carme Ruscalleda, Antonis Mavropoulus, Luki Huber i Laura Veraguas. També hi haurà experiències gastronòmiques de la mà de Food & Mambo i Hidden Factory, creadors d'un menú amb proteïnes del futur i productes locals.

Foodture Barcelona Augmented Gastronomy-Beyond Sustainability, creat per Barcelona Centre de Disseny (BCD) i Plat Institute, celebra aquest divendres i dissabte la seva tercera edició tornant al format presencial al Disseny Hub Barcelona. S’ha concebut com una trobada presencial, però inclou la possibilitat de poder seguir-lo en streaming. També es podrà consultar la Foodture Platform, un espai que aglutina alguns dels projectes internacionals més disruptius en alimentació i salut que l’organització ha anat detectant aquest darrer any.

Aquest esdeveniment de la innovació en food design, food tech i sostenibilitat posa el focus aquest any en l’emergència climàtica, mostrant com des de la innovació disruptiva i l’alimentació saludable i accessible es poden proposar solucions reals per a emergències globals. S’han programat xerrades, tallers i experiències en gastronomia i cocteleria, amb l’objectiu de poder veure, escoltar i tastar aquestes iniciatives. També hi haurà espai per a premis d’innovació sostenible per combatre el malbaratament alimentari i una zona expositiva que recull les millors propostes de talents emergents.

Més enllà de les activitats programades, aquestes jornades aposten per visibilitzar el talent emergent a través del Showcase de Talent, on les escoles i universitats de disseny Elisava, IED, Fablab, IAAC, ESDI i BAU mostraran al públic els projectes que estan desenvolupant. També es presentaran les futures promeses del sector a la cerimònia de lliurament del premi Foodture d’Innovació Sostenible by Alpro. S’hi han presentat un total de 40 propostes, totes elles pensades per donar solució al malbaratament alimentari, i el guanyador es donarà a conèixer el divendres a la tarda, amb la participació en un programa d’acceleració com a premi. Així mateix, l’esdeveniment acollirà els premis Empowering Women in Agrifood, un programa d’EIT Food que dóna suport integral a deu emprenedores amb projectes d’innovació al sector agroalimentari, amb guardons de 10.000 i 5.000 euros per tal de poder implementar els seus projectes.

Xerrades i taules rodones

Concretament, la jornada arrencarà el divendres amb les ponències Regenerative Brands, amb la participació de ponents com l’ex consultor d’Al Gore en matèria de sostenibilitat i actual president de Waste Atlas, Antonis Mavropoulus; el president de Seaqual, Michael Chtepa; la investigadora del centre científic Azti Marga Andrés, i la responsable de sostenibilitat i nutrició a Danone, Suelen Souza.

El dia continuarà amb la taula Women in Food, en què intervindran les xefs Carme Ruscalleda, Laura Veraguas i Adnaloy Osio, per debatre sobre innovació gastronòmica en clau de gènere. La xerrada servirà per reivindicar el talent de la dona en un sector principalment liderat per homes, com demostra que a la llista dels 40 millors xefs d’Espanya només hi apareixen reconegudes cinc dones.

L’ex consultor d’Al Gore en matèria de sostenibilitat i actual president de Waste Atlas, Antonis Mavropoulus; el president de Seaqual, Michael Chtepa; la investigadora del centre científic Azti Marga Andrés, i la responsable de sostenibilitat i nutrició a Danone, Suelen Souza, donaran el tret de sortida a la jornada

La programació de divendres es completarà amb la taula rodona Food design for the planet. Els estudis de Sbiotica i NUNCA Estudio aprofitaran per debatre sobre què pot oferir el món de la creativitat i el disseny a la restauració actual per ajudar a regenerar el planeta.

La trobada de la innovació en food design, food tech i sostenibilitat continuarà el dissabte amb tallers. Hi haurà un amb Luki Huber i Gerrit Jan Veldman, els dissenyadors que van revolucionar el món de la cuina juntament amb Ferran Adrià. A Foodture Box Experience, desgranaran el Manual Thinking Box, un mètode de creativitat gastronòmica per innovar en l’oferta del delivery i el take away.

Un altre taller serà el de Post War Food, on Iván Merino i Sergi Freixas (Biscuits Barcelona) dissenyaran noves estratègies mitjançant el food design per donar solució als problemes alimentaris que sorgeixen després de crisis com una guerra o una pandèmia.

Manual thinking box
Luki Huber i Gerrit Jan Veldman desgranaran el Manual Thinking Box a Foodture Box Experience. © Luki Huber

Experiències gastronòmiques

A la xerrada Augmented Gastronomy & Mixology es donaran a conèixer les propostes de VOM Edible Cloud i la cocteleria Paradiso. Un cop acabi la conferència, els assistents podran degustar les seves creacions al Drinkslab, laboratori de creació i degustació de begudes, en forma de còctels sòlids i aeris. Al Drinkslab, també hi haurà sessions especials de tasts de Las Numeradas de Cervezas Alhambra, cerveses envellides en antigues botes de roure; Las Jellys, còctels comestibles de gelatina, o Lov Ferments, begudes saludables fermentades.

Però la gastroexperiencia que Foodture Barcelona ha organitzat no acaba aquí. Hi haurà l’oportunitat de descobrir Taste the Future, un diàleg entre el passat i el futur dels aliments, on Food & Mambo i Hidden Factory crearan un menú on es combinaran proteïnes del futur de Cocuus Cooking Science amb productes locals d’Horta de Tramuntana o Cal Tomàs. Tot plegat maridat amb una selecció de vins ecològics de Celler Credo i The Green Wine Philosophy, i amb coberteria 100% comestible i 100% biodegradable, ideada per la startup Voilà de Laura Gispert.

Jellys
Al Drinkslab es podran tastar Las Jellys, uns còctels comestibles de gelatina.