‘The Zone of Hope’: el canvi climàtic com mai l’has experimentat

La persona que entra a The Zone of Hope veurà i experimentarà el que pot succeir a la ciutat de Barcelona o a l’embassament de la Baells, al Prepirineu, d’aquí a unes dècades per culpa del canvi climàtic. És una exposició pionera a Europa que es pot visitar –o, més ben dit, experimentar– al centre de Barcelona (Reial Cercle Artístic de Barcelona, carrer dels Arcs, 5) fins al proper mes de maig del 2019

[dropcap letter=”P”]

er a molts, el canvi climàtic i els efectes que tindrà sobre la vida del nostre planeta i de les persones que l’habitem, és la gran història i el gran repte que afronta la humanitat aquest segle XXI. I són moltes les preguntes que ens podem fer: com ens afectarà aquest fenomen? Quines conseqüències pràctiques tindrà a les nostres vides? Són irreversibles, els canvis? Què podem fer a la pràctica, cadascun de nosaltres, per reduir els efectes que ja es perceben des de fa anys?

The Zone of Hope, una exposició pionera a Europa que es pot visitar –o, més ben dit, experimentar– al centre de Barcelona fins al proper mes de maig del 2019, aconsegueix traslladar als ciutadans, d’una manera magistral i totalment nova, els efectes que el canvi climàtic pot tenir a les nostres vides.

Gràcies a la tecnologia denominada “immersive extremi”, el visitant pot experimentar en primera persona, en un entorn totalment immersiu de realitat virtual i so envoltant, com serà el món d’aquí a uns anys si no fem res per aturar els efectes del canvi climàtic. Però no qualsevol món, o un món indeterminat. La persona que entra a The Zone of Hope veurà i experimentarà el que pot succeir a la ciutat de Barcelona o a l’embassament de la Baells, al Prepirineu, d’aquí a unes dècades per culpa del canvi climàtic.

The Zone of Hope, impulsada per la companyia Aigües de Barcelona, és, en paraules dels seus creadors, “una exposició pionera a escala mundial en la qual el públic pot experimentar el que poden arribar a viure les futures generacions si no aturem el canvi climàtic”.

“L’objectiu de l’exposició és intentar explicar als ciutadans quins poden ser els efectes del canvi climàtic al nostre país”, ha explicat a The New Barcelona Post Àngels Cabello, responsable de gestió del coneixement de Suez España i coordinadora, juntament amb Elisenda Bergés, dels continguts de The Zone of Hope

VIATGE IMMERSIU AL FUTUR

El viatge immersiu al futur que ofereix The Zone of Hope es realitza de la mà de Violeta, una nena nascuda el 2018 que acompanya el visitant i el situa en diversos moments i escenaris del futur, quan té 20, 50 i 75 anys (el 2038, el 2068 i el 2093). En concret, The Zone of Hope ens fa viure el desglaç de l’Àrtic, una inundació a Barcelona i la desertificació de l’embassament català de la Baells.

El visitant es va desplaçant durant la visita, seguint les indicacions de Violeta, per diversos escenaris hiperrealistes generats en 3D. Aquest desplaçament suposa, segons els responsables de The Zone of Hope, “una revolució en el món de les experiències immersives”. La narració en veu en off està disponible en tres idiomes, a triar pel visitant: català, castellà i anglès.

Serà difícil que el visitant d’aquesta exposició oblidi l’experiència viscuda a The Zone of Hope o en surti indiferent. Són 30 minuts en què, després de la introducció i la col·locació dels visors i sensors necessaris per a l’experiència d’immersió extrema, passejarà per diversos escenaris hiperrealistes, passarà fred i calor, sentirà el flagell del vent, tocarà el gel i contemplarà imatges impactants que l’ajudaran a entendre què pot passar en el nostre entorn més immediat per culpa del canvi climàtic.

UN MISSATGE D’ESPERANÇA

The Zone of Hope vol alertar el visitant sobre el que podria succeir en el futur si no s’adopten les mesures necessàries per corregir la influència humana en el canvi climàtic. Però alhora vol transmetre un missatge d’esperança davant de la possibilitat de reaccionar per frenar els efectes del canvi climàtic.

Així, l’exposició mostra també, en la part final, una peça audiovisual “que recorda que un altre futur és possible”, en la qual es recullen missatges sobre el canvi climàtic de personalitats com el dalai-lama, Barack Obama, Al Gore o l’actor Leonardo DiCaprio, entre altres.

La visita finalitza amb un mur interactiu en el qual el visitant pot mostrar el seu nivell de compromís i indicar quines accions quotidianes està disposat a realitzar per frenar el canvi climàtic. Un correu electrònic amb la seva imatge a l’entorn de l’exposició s’encarregarà de recordar al visitant el compromís adquirit.

De fet, el títol de l’exposició, The Zone of Hope, vol precisament centrar l’atenció en un possible futur esperançador. Segons ha explicat Àngels Cabello a The New Barcelona Post, “volíem que en el títol es destaqués la part positiva de l’exposició, l’esperança que creiem que encara existeix si governs i ciutadans fan un pacte i comencen a actuar des de ja”.

MÉS DE 17.000 VISITANTS

Des de la inauguració, el passat 20 de gener del 2018, més de 17.000 persones han viscut ja l’experiència de The Zone of Hope. Un bon grup –al voltant de 3.000– han estat alumnes de secundària i batxillerat de desenes d’escoles catalanes, per als quals Aigües de Barcelona ha desenvolupat, juntament amb l’Escola de l’Aigua, una adaptació didàctica i pedagògica de l’exposició que es treballa a classe abans i després de la visita.

La bona acollida que ha tingut The Zone of Hope ha fet que els organitzadors hagin decidit prorrogar-la fins a finals de maig del 2019. Inicialment The Zone of Hope tenia previst tancar el 20 de gener del 2019, després d’un any d’exposició. Però es podrà visitar durant quatre mesos més, fins al maig del 2019.

Segons explica Àngels Cabello, els alumnes que han visitat The Zone of Hope han posat una nota de gairebé 4,9 sobre 5 a l’exposició. 

AIGÜES DE BARCELONA I MEDIAPRO EXHIBITIONS

The Zone of Hope és un projecte impulsat per Aigües de Barcelona, la companyia que gestiona el servei de proveïment d’aigua potable a Barcelona i 22 municipis del seu entorn, a banda del sanejament i depuració d’aigües residuals als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona

Un equip d’Aigües de Barcelona integrat per experts en innovació, canvi climàtic i desenvolupament sostenible s’ha encarregat de la direcció global del projecte.

Per la seva part, Mediapro Exhibitions, que és la divisió del grup Mediapro especialitzada en la creació i el desenvolupament de projectes expositius i museogràfics que fan ús de tecnologies audiovisuals d’última generació, ha supervisat la producció i operació de The Zone of Hope. Entre altres elements, Mediapro Exhibitions s’ha encarregat del desenvolupament de continguts, el guió i disseny d’entorns i personatges i la supervisió de la construcció i enginyeria tècnica.

Àngels Cabello ha assenyalat que l’avançada tecnologia usada en l’exposició ha estat un dels principals reptes d’aquest projecte, que es va desenvolupar durant dotze mesos abans d’obrir.

Aquesta tecnologia, combinada amb la proposta de continguts de l’exposició, és la que propicia, com explica Àngels Cabello, que la gent surti de la visita amb “un canvi d’actitud, bastant impactada i compromesa”. “Hem aconseguit –explica amb satisfacció– que la gent que ha passat per The Zone of Hope es comprometi, en la mesura possible, a actuar sobre el canvi climàtic”.

NFORMACIÓ PRÀCTICA

On:
Reial Cercle Artístic de Barcelona
Carrer dels Arcs, 5, 08002 Barcelona

Quan:
Des del 20 de gener del 2018 fins a finals de maig del 2019.
De dilluns a diumenge, de 10 a 19.30 h.

Grups: màxim 4 persones

Edat: majors de 13 anys

Reserves i més informació:
www.thezoneofhope.com

Preu:
Entrada gratuïta per a clients d’Agbar.
15 euros per al públic en general. 

 

ANNEX: EL CANVI CLIMÀTIC: CAUSES DE LA SITUACIÓ ACTUAL I OPORTUNITATS PER A L’ACCIÓ
(Informació oferta per Aigües de Barcelona al dossier de premsa de The Zone of Hope)

  • Vivim els anys més càlids des que existeixen registres tèrmics. Estem en un punt d’inflexió en la lluita contra el canvi climàtic, és a dir, contra la variació global del clima de la Terra, provocada, entre altres coses, per l’acció de l’home.
  • L’increment de temperatura s’explica per l’anomenat “efecte d’hivernacle”, és a dir, l’increment de la concentració de gasos a l’atmosfera. Si bé aquests gasos són necessaris per a la vida tal com la coneixem, un increment desmesurat com el que estem experimentant té efectes molt negatius per al planeta.
  • Entre aquests gasos es troben el diòxid de carboni, l’òxid nitrós i el metà, que són alliberats per l’agricultura, la indústria i la combustió de combustibles fòssils. El món industrialitzat ha provocat que la concentració d’aquests gasos hagi augmentat un 30% l’últim segle i hagi arribat al nivell d’emissions més alt de la història. Des de mitjans del segle XX s’observen canvis sense precedents en els últims mil·lennis: l’escalfament del sistema climàtic és inequívoc. Ens afecta a tots, i tots podem actuar per frenar-lo.
  • Els seus efectes es faran sentir de manera gradual però creixent, amb prediccions de falta d’aigua potable, condicions difícils per a la producció d’aliments i un augment en els índexs de mortalitat a causa d’inundacions, tempestes, sequeres i onades de calor. Es prediu l’extinció d’animals i plantes, ja que els hàbitats canviaran tan ràpid que moltes espècies no s’hi podran adaptar a temps. L’Organització Mundial de la Salut ha advertit que la salut de milions de persones podria veure’s amenaçada per l’augment de la malària, la desnutrició i les malalties transmeses per l’aigua. En concret, Espanya, per situació geogràfica i característiques socioeconòmiques, és molt vulnerable al canvi climàtic.
  • El desembre del 2015, la comunitat internacional va assolir un acord en la convenció de les Nacions Unides celebrada a París per combatre l’escalfament del planeta. En concret, es va acordar limitar l’escalfament global a 2 °C per sobre dels nivells preindustrials i així minimitzar els impactes del canvi climàtic. És positiu poder comptar amb aquests pactes a escala mundial, però també cal ser molt rigorosos en els mecanismes d’aplicació per assegurar-ne el compliment.
  • Els governs han de marcar els objectius, però l’actuació correspon també a la indústria, les empreses, les autoritats locals i els ciutadans. El conjunt d’accions ha d’estar encaminat a reduir dràsticament les emissions, per estabilitzar les concentracions atmosfèriques dels gasos amb efecte d’hivernacle i frenar així l’augment de les temperatures.