Trenta anys de mercat musical a Vic

Parlem d’una iniciativa a cavall entre el festival i la fira professional, amb un impacte econòmic que el 2016 es va enfilar fins als 3,6 milions d’euros, segons l’últim estudi anual disponible, realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya. Més enllà de les xifres de negoci, el Mercat de Música Viva de Vic és també un punt d’interès ineludible pels melòmans, atesa la gran presència de novetats a la programació

La trentena edició del Mercat de Música Viva de Vic comença el seu recorregut el 12 de setembre, amb un espectacle inaugural que els organitzadors han definit com una “retrospectiva de la varietat de gèneres i generacions” que han marcat la seva història. Tres dècades -es diu aviat- que, entre d’altres aspectes, l’han afermat com el gran aparador de la música catalana, tant pel que fa al consum intern com en allò relatiu a la projecció de les propostes del país a altres punts de l’Estat espanyol i més enllà.

Parlem d’una iniciativa a cavall entre el festival i la fira professional, amb un impacte econòmic que el 2016 es va enfilar fins als 3,6 milions d’euros, segons l’últim estudi anual disponible, realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya.Més enllà de les xifres de negoci, el Mercat és també un punt d’interès ineludible pels melòmans, atesa la gran presència de novetats a la programació. Des del mateix MMVV indiquen que més d’un trenta per cent del espectacles que s’hi van presentar el 2017 eren estrenes, percentatge que pujava fins al quaranta per cent en el cas del mercat català. El cartell d’aquest 2018 aixopluga gairebé cent artistes a la seccions oficials i l’Off Mercat, repartits pels catorze escenaris situats en diversos indrets de la capital d’Osona. Un laberint musical d’allò més saludable, amb propostes de tota mena. Tot seguint n’oferim una tria, necessàriament parcial i incompleta:

 

DIMECRES 12 DE SETEMBRE

Amb presentació de Natza Farré a partir d’un guió coescrit amb Albert de Balanzó, l’Espectacle inaugural del trentè Mercat (18:30, Teatre Atlàntida) és un misteri que no s’acabarà de revelar del tot fins el Dia D a l’Hora H. La nòmina d’artistes que hi participaran, però, promet de debò per la seva transversalitat, amb dosis de pop-rock (Quimi Portet, Lluís Gavaldà, David Carabén, Núria Graham), folk (Miquel Gil, Kepa Junkera, Mercedes Peón), jazz (Andrea Motis), fusió (l’ex-Ojos de Brujo Marinah), o flamenc (Kiki Morente, Alba Carmona); tots ells actuaran acompanyats per l’ex-Antònia Font Jaume Manresa. Atenció també a la nova proposta del sempre sorprenent pianista Xavi Lloses (20:30, Auditori Atlàntida), que s’ha aliat amb el Quartet Brossa en l’espectacle de música escenificada Els Benaurats. A les 21:00 (Carpa Yurta), Marc Parrot presentarà Refugi, un prometedor espectacle de vernissos íntims que compta amb la direcció de la companyia teatral Los Galindos.  

 

DIJOUS 13 DE SETEMBRE

Cada any, en el context del MMVV es lliura el Premi Puig-Porret a la creació musical, destinat a finançar un projecte de nova factura que s’entrena l’edició següent. Els guanyadors de 2017, The Pinker Tones & Quartet Brossa, ens oferiran la première de l’espectacle dedicat a Leon Theremin (18:30, Teatre Atlàntida), inventor del fascinant instrument que du el seu cognom. Amb direcció escènica, coreografies i dansa de Toni Mira, el muntatge combinarà temes propis i paisatges musicals al voltant d’aquest personatge que el 1919 va patentar el que es considera el primer artefacte de la música electrònica. També sembla bona idea viure de primera mà la inclassificable creativitat i sarcasme del cantautor indie Joan Colomo, amb els temes del nou àlbum L’oferta i la demanda (19:15, Carpa Negra), i la solvència  de Toti Soler i Gemma Humet presentant el seu primer disc conjunt, Petita festa (20:45 Auditori Atlàntida). Una altra de les grans traques del dia és la presència de Niño de Elche al cartell, que en aquesta nova visita a Vic presentarà Antología del cante flamenco heterodoxo (20:00, Teatre Atlàntida). Un disc esplèndid que engrandeix encara més la llegenda d’aquest cantaor inigualable.     

 

DIVENDRES 14 DE SETEMBRE

Jornada intensa, amb estrenes de gran interès. Un dels possibles recorreguts del dia comença amb el mallorquí Joan Miquel Oliver (19:15, Carpa Negra), que avançarà el seu proper disc, Elektra, amb el qual tanca la trilogia que va començar amb Pegasus i va continuar amb Atlantis. Una oportunitat d’or, ja que Elektra no es posarà a la venda fins el 21 de setembre. Guillamino, que dóna senyals de vida després de quatre anys de silenci, també presenta nou disc al Mercat (20:00, Teatre Atlàntida). L’àlbum en qüestió du el nom de Fra Júpiter, i la majoria de les cançons que conté van ser escrites en una cel·la del monestir de Poblet, on el músic es va recloure una setmana per submergir-se en un cert misticisme. També presenten noves creacions a Osona el grup de rock indie Barbott (20:30, Jazz Cava), el cantautor napolità establert a Barcelona Alessio Arena (21:30, Carpa Vermella), i el guitarrista de flamenc Chicuelo (22:15, Auditori Atlàntida). Pel que fa al vector internacional, desperten expectatives tres actuacions gratuïtes que tindran lloc al Casino de Vic: la del cantautor folk gal·lès The Gentle Good (20:00), el duet de Brighton Peggy Sue (21:15) i el pop de la Jack Found Band radicada a Londres (22:30).

 

DISSABTE 15 DE SETEMBRE

Agenda menys atapeïda, amb la programació del matí i primera hora de la tarda orientada al públic familiar a la Carpa Negra, i actuacions gratuïtes al vespre-nit-matinada a El Sucre i la Plaça Major. Destaquen les propostes de la jove cantant de Manlleu Paula Valls (20:30, Plaça Major), que presentarà el seu primer àlbum, I Am, que transita pel soul, el blues i el folk. Al mateix indret (21:45), els també osonencs Nyandú donaran a conèixer el seu tercer treball, de títol força divertit: Fernando Rogelio Estévez. L’actuació del grup de power-pop, que servirà per celebrar al centre de la ciutat els trenta anys del Mercat, comptarà amb artistes convidats com els històrics Duble Buble, Est Oest o Oques Grasses, que al seu torn també oferiran un concert a la Plaça Major a les 23:15.