Alberto Espinós, fundador i conseller delegat de Tropicfeel. ©TheNBP

Tropicfeel tanca una ronda de 5 milions liderada per Fondo Bolsa Social

Els nous recursos es destinaran a finançar el creixement de l'empresa barcelonina d'equipament per a viatgers, que va incrementar en un 80% les vendes el 2022. El 96% del negoci procedeix de la venda online i la prioritat és potenciar l'omnicanalitat amb presència a més botigues físiques.

Tropicfeel, la startup barcelonina de sabatilles, motxilles i roba per a viatgers responsables ha tancat una ronda de finançament de Sèrie A per un import de 5 milions d’euros. L’operació ha estat liderada per Fondo Bolsa Social i per altres dels accionistes actuals de la companyia, com ara Ona Capital. El fons madrileny especialitzat a invertir en empreses d’impacte Fondo Bolsa Social ja va liderar el 2021 una altra ronda de finançament de dos milions per consolidar el creixement de la startup fundada i liderada per Alberto Espinós.

Aquesta nova operació permetrà finançar l’accelerat creixement de l’empresa, que ha incrementat en un 80% les vendes l’últim any, fins a assolir uns ingressos de 22 milions d’euros el 2022, exercici en què va obrir la primera botiga física al carrer Portaferrissa de Barcelona.

“Estem molt satisfets amb el tancament d’aquesta operació, ja que ens aporta el múscul financer necessari per diversificar els nostres canals de venda i potenciar la nostra omnicanalitat. L’objectiu que ens hem fixat és mantenir l’enorme ritme de creixement actual, que se situa per sobre del 50%”, explica Espinós. Segons l’emprenedor, el 2023 és un “any de grans desafiaments” per la total recuperació de la normalitat en el sector dels viatges, per la qual cosa aquesta ronda els permet “encarar de la millor manera” el creixement previst.

Amb seu al Poblenou, on ocupa un equip de 44 persones, Tropicfeel destinarà els recursos captats a consolidar els mercats en els quals ja és present, fonamentalment els Estats Units, Espanya, el Regne Unit i Alemanya, i a entrar o expansionar-se en nous països. “Volem assolir un major equilibri entre els nostres diferents canals de venda. Per això ens hem fixat uns objectius que contribueixin a aconseguir aquest mix i impulsin la visibilitat i les vendes dels nostres productes més enllà del nostre propi e-commerce, que actualment genera un 96% del nostre negoci”, afirma l’emprenedor, que considera prioritari potenciar aquesta omincanalitat amb l’obertura de noves botigues físiques.

Per Maria Echávarri, sòcia de Fondo Bolsa Social, la participació en aquesta operació suposa “una gran notícia, ja que considerem que Tropicfeel és una companyia totalment alineada amb els valors de responsabilitat social i mediambiental que volem promoure amb les nostres inversions. Creiem que la companyia ha fet un gran treball fins ara i volem aportar el nostre granet de sorra per assolir tots i cadascun dels objectius que se’ns han plantejat en el pla de negoci per als propers mesos i anys, com són el seu ambiciós pla de creixement i expansió”.

Tropicfeel va néixer el 2018, quan Alberto Espinós va concebre un nou model de sabatilles ideal per a viatgers que va aconseguir vendre a l’avançada 35.000 parells en 50 dies. Els encàrrecs, 100% online, els van fer 26.284 compradors de 140 països que es van enamorar d’un prototip de sabatilla molt funcional, dissenyada específicament per a viatgers motxillers, i que van connectar amb una filosofia d’empresa conscienciada amb el medi ambient i el turisme sostenible.

Amb el temps, Tropicfeel ha diversificat el seu catàleg per convertir-se en una marca global d’articles de viatge sostenibles i ara també comercialitza motxilles —caracteritzades per tenir mil i una butxaques i departaments–, samarretes, armilles i jaquetes tècniques. “No volem ser només una marca de calçat, volem vestir el viatger de cap a peus”, va afirmar Espinós (Barcelona, 1993) en una entrevista amb The New Barcelona Post.