Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona.

La UB tanca 2021 amb més de 560 projectes de transferència, amb un valor de 24 milions

La Fundació Bosch i Gimpera ajuda a licenciar 17 tecnologies i crea dues noves spin-offs: Oniria Therapeutics y Reveal Genomics

L’oficina de transferència de tecnologia i coneixement de la Universitat de Barcelona (UB), la Fundació Bosch i Gimpera, va gestionar un total de 564 projectes per valor de 24,31 milions d’euros el 2021, a més de llicenciar 17 tecnologies i crear dues noves spin-offs. L’any que ve farà 40 anys des que va néixer aquesta fundació, creada amb l’objectiu de fer arribar al mercat els resultats de la recerca que es genera al campus, una de les assignatures pendents del sistema universitari català.

Existeixen diferents camins amb els quals fer arribar allò que es descobreix als laboratoris a la societat. Es pot fer a través de la recerca per contracte, però també amb la creació d’empreses derivades i la comercialització de tecnologies, materials i llicències.

En aquest sentit, la UB va tenir gairebé 2.000 projectes actius que es van gestionar des de la Fundació Bosch i Gimpera, va obtenir 10,53 milions d’euros en ajudes i un total de 670 empreses i institucions van contractar la seva recerca. Així mateix, la UB té 132 patents per transferir, i el 2021 es van signar 17 contractes de llicència amb empreses que utilitzen tecnologies desenvolupades a la universitat.

Així mateix, l’exercici passat es va saldar amb la creació de les spin-offs Oniria Therapeutics i Reveal Genomics. La primera és una empresa biofarmacèutica participada per la mateixa universitat, així com pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). La startup treballa per eliminar les cèl·lules tumorals resistents. D’altra banda, Reveal Genomics és una companyia biotecnològica fundada el 2020, amb la participació de la UB des de març de 2022, juntament amb l’Hospital Clínic i l’Hospital Vall d’Hebron. Té com a objectiu desenvolupar proves diagnòstiques innovadores en oncologia i ja comercialitza un test que permet ajustar el tipus de tractament del càncer de mama. En aquest àmbit, també es van assessorar des de la Fundació Bosch i Gimpera a 18 projectes d’emprenedoria vinculats a la UB. En total, la universitat compta amb 22 empreses participades.

Tags from the story