Lluís Cantarell, nou president d'Uriach.

Uriach tria a Lluís Cantarell com a primer president extern a la família

Després de deixar la presidència del gegant del gelat Froneri i amb una trajectòria de quaranta anys en el grup Nestlé, l'executiu barceloní passa a liderar el consell d'administració de la farmacèutica familiar catalana, propietària de Biodramina i Aquilea

Uriach sempre ha estat una empresa avançada en govern corporatiu i estructuració de la relació entre l’empresa i els membres de la família. El grup farmacèutic, controlat al 100% per la família Uriach i amb més de 180 anys d’història, acaba de fer un nou pas amb el nomenament de Lluís Cantarell com a nou president del consell d’administració, un càrrec que, per primera vegada, serà ocupat per un professional extern a la família. Cantarell formava ja part del consell d’Uriach des de 2013, per la qual cosa coneix bé la companyia.

Així, les dues màximes posicions del grup estaran ara professionalitzades. Oriol Segarra es manté com a conseller delegat, mentre que Cantarell passa a ocupar la presidència en substitució de Joaquín Uriach Torelló, que ha ocupat el càrrec els últims vuit anys. En paral·lel a aquest moviment, la família ha reorganitzat també els seus òrgans de govern en crear un nou consell de propietaris que substitueix el tradicional consell de família. Aquest màxim òrgan de representació de les diferents branques familiars que controlen l’accionariat del grup passa a estar presidit per Enrique Uriach Torelló.

El consell de propietaris tindrà com a grans missions: consensuar l’opinió dels accionistes familiars amb relació al govern i a la propietat d’Uriach; mantenir la cohesió interna i una “única visió”; i garantir la continuïtat, element que suposarà donar entrada en aquest consell als membres de la sisena generació d’accionistes. El pla estratègic que té en marxa el grup i al que ara haurà de contribuir Cantarell preveu arribar a una facturació de 300 milions d’euros l’any 2022. El 2020 els ingressos es van elevar a 240 milions, un 5% més, i l’ebitda va pujar a 48 milions d’euros.

Lluís Cantarell, president, i Oriol Segarra, conseller delegat.

Lluís Cantarell és un directiu català que durant 40 anys va treballar al grup Nestlé, on va arribar a ocupar algunes de les posicions directives més elevades en l’organigrama del gegant suís de l’alimentació. Cantarell, que va deixar Nestlé a finals de 2016 en complir 65 anys, va ser vicepresident de la multinacional i director general de totes les filials del grup a Europa, Orient Mitjà i Nord d’Àfrica. També havia estat el màxim responsable de l’empresa en el continent americà i acumula una dilatada experiència en el sector farmacèutic, ja que va liderar la creació de la unitat de negoci Nestlé Nutrition i va ser l’encarregat de llançar Nestlé Health Science.

Cantarell s’incorpora a Uriach després que el passat mes de desembre deixés d’ocupar la presidència de Froneri, el segon major fabricant mundial de gelats, fruit de l’aliança que van forjar el 2016 Nestlé i el fons PAI Partners i que el directiu català s’ha encarregat de tutelar amb èxit. Durant els seus primers anys de vida, Froneri ha assolit una facturació propera als 4.000 milions d’euros (3.972 milions el 2020), amb presència a 23 països, 13.000 empleats i marques com Häagen-Dazs, Nuii, Movenpick i Maxibon, encara que el seu principal punt fort és la producció de marques blanques, on és líder mundial.

Cantarell és també conseller d’una altra multinacional familiar catalana, Werfen, i és vicepresident de la Fundació Fero.

Aposta pels medicaments sense recepta

Amb el fitxatge de Cantarell, Uriach busca reforçar el nou posicionament estratègic en el mercat que ha impulsat en l’última dècada i que implica centrar-se en productes innovadors de gran consum (consumer healthcare) en detriment dels medicaments amb recepta o de prescripció mèdica. L’experiència internacional de Cantarell és un altre dels actius que cerca l’empresa familiar catalana, interessada a potenciar la seva internacionalització.

Uriach és especialment coneguda al mercat per comercialitzar les pastilles contra el mareig Biodramina i entre les seves marques també destaquen Aerored, Fave de Fuca, Ceregumil i Halibut. La gran aposta del grup aquests últims anys ha estat el desenvolupament de productes per a la millora del benestar i la salut basats en herbes o productes naturals, segment on ha crescut amb adquisicions i on opera amb les marques Aquilea, Fisiocrem o Laborest.

El passat mes de febrer, Uriach va anunciar la compra de l’empresa alemanya Sidroga, present a Alemanya, Àustria i Suïssa, amb una facturació de 60 milions i basada també en productes de formulacions naturals. Es tracta de l’operació corporativa més important de la història del grup i li permet entrar a Alemanya, el mercat més gran europeu de complements d’alimentació. L’empresa familiar comercialitza els seus productes a Espanya, Itàlia, Portugal, Alemanya, Àustria i Suïssa i té com a gran prioritat entrar a França, segurament també mitjançant una adquisició.

La seu d’Uriach a Palau-solità i Plegamans.