TheNBP Factory

Vall d’Hebron i Telefónica faciliten un nou sistema de seguiment digital dels pacients quirúrgics

El pacient duu una polsera amb un tag que, connectat via Bluetooth a un conjunt de balises repartides per la zona quirúrgica, permet a l’equip mèdic i als familiars tenir la informació en temps real d’on es troba. Aquest sistema automatitzat de traçabilitat és el primer d’aquest tipus que s’implementa a Espanya

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron i Telefónica han fet un nou pas per millorar la seguretat dels pacients i l’eficiència dels fluxos operatoris en el Bloc Quirúrgic en implementar un innovador sistema de traçabilitat dels pacients. Garantir la correcta ubicació dels pacients dins de l’àrea de cirurgia és fonamental per evitar errades i també per optimitzar l’activitat quirúrgica.

Quan un pacient entra a l’àrea de cirurgia, un zelador li col·loca una polsera amb un tag que permet tenir-lo identificat durant tot el seu procés quirúrgic. El sistema ja detecta que el pacient està en trànsit dins l’àrea quirúrgica i un conjunt de balises repartides per tot el bloc permet detectar on es troba en temps real. Per tant, des que el pacient entra al Bloc Quirúrgic fins que en surt, tots els seus moviments queden registrats de forma automàtica.

El sistema envia a totes les pantalles distribuïdes a l’àrea de cirurgia informació sobre la situació del pacient: “En preparació”, “En cirurgia”, “Recuperació” o “En recuperació per sortir”. A més, un codi de colors acompanya aquesta informació escrita i permet seguir molt fàcilment el recorregut del pacient.

Els moviments dins del Bloc Quirúrgic sempre es reflecteixen en color verd a la pantalla, mentre que si el pacient ja està sortint del bloc, aquest moviment es reflecteix en color blau. Quan la informació apareix amb un color groc o vermell, el pacient és a cirurgia. Quan és a la Unitat de Recuperació Pre i Post Anestèsica (URPA) en espera d’entrar a quiròfan, la informació apareix sobre un fons vermell. Quan el pacient ja ha tornat de quiròfan i s’està recuperant a l’URPA, la informació surt sobre fons groc.

SISTEMA PIONER A ESPANYA

El Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, Gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Kim Faura, Director General de Telefónica a Catalunya, han visitat aquest matí el Bloc Quirúrgic per veure in situ el funcionament del nou sistema de traçabilitat. El Dr. Vicenç Martínez ha destacat que “estem molt contents amb aquest sistema d’alta tecnologia que és la culminació de la transformació del Bloc Quirúrgic i que ens permet millorar el seguiment dels pacients”. Per la seva banda, Kim Faura ha compartit la seva satisfacció per aquesta col·laboració tecnològica que ha remarcat que “s’adiu amb un dels objectius prioritaris de Telefónica, utilitzar la tecnologia per tal de millorar la vida de les persones. Que els equips mèdics puguin dedicar-se plenament a la seva feina sense haver-se de preocupar de res més millorarà, sens dubte, no només el flux al bloc quirúrgic, sinó que també, i de manera rellevant, l’atenció al pacient. Aquest és un paper clau de la tecnologia i un valor de la Companyia”.

Aquest sistema automatitzat de traçabilitat és el primer que es posa en marxa en un hospital espanyol. Per desenvolupar aquest projecte pioner, Telefónica ha comptat amb la col·laboració de MySphera, especialitzat en solucions d’e-health.

APP DELS PACIENTS

El nou sistema de traçabilitat està connectat amb l’app Vall d’Hebron, que és l’aplicació mòbil que es poden descarregar pacients i acompanyants, i registra i envia automàticament la informació dels moviments dels pacients. El nou sistema també envia aquesta informació a les pantalles de la sala d’espera dels acompanyants, però codificada per garantir l’anonimat dels pacients. Per tant, els acompanyants saben en tot moment on és el pacient i cap a on es dirigeix.

El Dr. Juan Antonio Hueto, cap del Bloc Quirúrgic, ha afirmat que “conèixer la ubicació del pacient de forma automatitzada permet que el seu recorregut per l’àrea sigui molt més segur, ja que s’elimina la possibilitat de l’error humà en el trasllat d’un lloc a un altre”. A més, gràcies a la digitalització de tota la informació que registra el sistema, “podrem analitzar els fluxos de pacients dins el bloc per optimitzar el funcionament dels quiròfans”, ha afegit.

El sistema de traçabilitat de pacients millora la comunicació entre tots els actors de l’àrea de cirurgia, com són metges, infermeres i zeladors. Ja no cal que dediquin temps a escriure en el sistema els moviments dels pacients.

En la segona fase d’implementació del sistema, el tag o etiqueta de traçabilitat també es farà servir amb els quiròfans i amb els aparells del Bloc Quirúrgic, com són els ecògrafs o els desfibril·ladors, per exemple. Així, ha comentat el Dr. Hueto, “es tanca el flux de seguiment dins del bloc. Això ens permetrà trobar ràpidament un aparell quan el necessitem i, d’aquesta manera, els professionals podran dedicar el seu temps a altres tasques”.