Enric Asunción Wallbox y Ferdinand Schlutius ABL
El cofundador i conseller delegat de Wallbox, Enric Asunción, i el coconseller delegat d'ABL, Ferdinand Schlutius.

Wallbox compra l’empresa ABL per accelerar l’entrada al mercat alemany

La companyia incorpora una fàbrica a Alemanya i una altra al Marroc

Wallbox vol reforçar la seva posició a Alemanya, el mercat de vehicles elèctrics més gran d’Europa, amb dos milions de cotxes d’aquest tipus en circulació. La companyia barcelonina ja ven els seus carregadors al país, però ara trepitja l’accelerador amb la compra de la firma local de mobilitat elèctrica ABL GmbH per 15 milions d’euros.

L’adquisició ha de servir per accelerar el seu pla de negoci expandint el portfolio de productes i certificacions. ABL acumula dècades d’experiència en la indústria dels carregadors elèctrics, a més que ja disposa de la tecnologia necessària per complir més ràpidament amb els requisits del mercat alemany.

L’operació inclou l’adquisició dels actius i el negoci de l’empresa alemanya, amb seu a l’estat de Baviera i una plantilla de 550 treballadors. L’empresa cotitzada es quedarà amb dues fàbriques d’ABL, una d’acoblament a Alemanya i una altra de components al Marroc, i no assumirà passius ni deutes com a part d’aquesta transacció.

S’espera que la transacció es tanqui en aquest quart trimestre. L’empresa fundada per Enric Asunción i Eduard Castañeda l’any 2015 preveu que la compra d’ABL faci créixer les seves vendes entre 60 i 75 milions d’euros, i li permeti un EBITDA positiu de cara al 2024. Actualment, l’acumulat de carregadors venuts per la catalana i ABL a tot el món se situa en el milió d’unitats.

La compra d’ABL arriba pocs dies després que Wallbox hagi signat un crèdit verd per un import de 35 milions d’euros amb venciment a cinc anys. En l’operació, han participat EBN Banco, l’Institut Oficial de Crèdit (ICO), l’Institut Català de Finances (ICF), la Companyia Espanyola de Finançament del Desenvolupament (Cofides) i MoraBanc Grup.

El préstec sindicat consta d’un primer tram per a inversions sostenibles. Amb un pressupost de 30 milions d’euros, es destinarà a la fàbrica de la Zona Franca de Barcelona, invertint en les línies de fabricació per a carregadors, millorant la logística amb carros automàtics i un sistema automatitzat d’emmagatzematge, i desenvolupant el seu programari de gestió energètica. Els recursos també es dedicaran a ampliar la seva planta de circuits impresos a Sant Boi de Llobregat, amb una nova línia d’acoblament.

El tram verd per a la internacionalització del crèdit, amb els 5 milions d’euros restants, és finançat exclusivament per Cofides. En aquest cas, servirà per ampliar la planta de Wallbox als Estats Units. A la fàbrica d’Arlington (Texas) s’instal·laran cinc línies de muntatge noves.