Zacarías M. de la Riva: talent, esforç i sort

Zacarías Martínez de la Riva no és un compositor convencional. La seva trajectòria trenca el mite que una carrera artística neix de la vocació i de la capacitat innata. Ell estudiava enginyeria de telecomunicacions a Barcelona, la seva ciutat natal, però seguint el consell d’un amic, i deixant-se endur per la seva passió per la música de John Williams, va acabar a Boston estudiant composició i creació de bandes sonores.

Per a de la Riva amb el talent no n’hi ha prou. Considera que la base de l’èxit és el treball constant, sense oblidar els cops de sort, necessaris per poder fer-se un lloc en un món tan competitiu, al qual és molt difícil accedir. El seu cop de sort va arribar quan Roque Baños, enfeinat, va dir que no a musicar Tadeo Jones i el va recomanar a ell. “Se n’haurà penedit”, ens explica de la Riva amb un somriure contagiós. Ara, establert a Madrid des de fa uns anys, és reconegut per la seva feina en aquesta saga d’aventures i en el món de l’animació en general, una trajectòria que li ha acaba de valer l’homenatge de la principal mostra d’aquest gènere que es fa a casa nostra, el festival internacional Animac de Lleida. Combina amb mestratge la composició per a diferents gèneres, ja que a més de l’animació ha musicat des del cinema de terror més explícit als documentals d’Elías Querejeta.

Amb desenes de premis i nominacions a la seva espatlla, de la Riva destaca pel seu estil clàssic, amb Williams com a referent més evident, però amb un toc sofisticat i sense por a l’experimentació: li agrada provar noves sonoritats que puguin enriquir l’acció. Ara té pendent d’estrena la música del film Bent, protagonitzat per Sofía Vergara, i també algunes obres d’animació.