Juan Manuel Recio Javier Vila Externalia
Els fundadors i ara inversors minoritaris d'Externalia, Juan Manuel Recio i Javier Vila.

Advantage Smollan pren la majoria d’Externalia per entrar a Espanya

La multinacional proveïdora de solucions en vendes i màrqueting per a grans empreses aportarà a la firma catalana el coneixement en nous serveis, fet que li ha de permetre respondre a les expectatives dels clients cada vegada més preocupats per la omnicanalitat

Externalia, empresa catalana especialitzada en solucions comercials i de màrqueting per als sectors de béns de consum i farmacèutic, s’ha posat en mans de la multinacional Advantage Smollan per abordar el creixement i ampliar el conjunt de serveis que ofereix des de la seva creació el 2009.

L’operació s’ha tancat mitjançant l’adquisició que ha fet Advantage Smollan d’una participació majoritària d’Externalia, inferior al 75% del capital, de la que no ha transcendit l’import. La resta del capital queda en mans dels accionistes d’Externalia, Javier Vila, fundador de la companyia, i Juan Manuel Recio, també soci inversor minoritari des del 2012 a través del grup Vincle, empresa de programari d’automatització de vendes de la que Recio n’és director general. L’entrada de la multinacional, amb seu a Londres, no alterarà l’operativa de la firma catalana que seguirà encapçalada pel seu fundador i conseller delegat Javier Vila.

La pertinença a una companyia com Advantage Smollan potenciarà el creixement d’Externalia, segons Javier Vila. L’empresa amb seu a Barcelona i una oficina a Madrid ofereix solucions a les grans marques per ser més eficients en els punts de venda.

El conseller delegat explica que les sinergies amb la multinacional permetran expandir Externalia en diversos vessants, a través d’una cartera de clients més àmplia i serveis ampliats a més canals de distribució i l’entrada en sectors d’activitat addicionals als béns de consum o el farmacèutic. “Incorporar el know how i els recursos d’Advantage Smollan ens permetrà afegir encara més valor pels nostres clients actuals i futurs. Els únics canvis que notaran els nostres empleats i clients, serà un servei encara millor i una gamma més àmplia de solucions”, assegura.

En primer lloc, poder oferir un ventall més ampli de serveis per a la gestió dels punts de venda dels clients d’Externalia que “tot i que la seva demanda se centra en les funcions i solucions bàsiques que ja els proporcionem, sí és cert que la omnicanalitat està guanyant un pes molt significatiu en la seva estratègia de vendes”, comenta Javier Vila. “Les marques estan augmentant el nombre de canals per a la venda dels seus productes. La gran distribució està restant pes en el conjunt del negoci i detectem com necessiten acompanyament en les noves vies de creixement de vendes com el canal Horeca o el down the trade, aquelles petites tendes o supermercats generalment gestionats per estrangers”, concreta.

Les sinergies amb el grup internacional fomentaran el creixement sostingut d’Externalia

En segon lloc, amb les sinergies entre ambdues companyies es podrà donar cobertura europea a molts dels clients que té a l’actualitat la consultora Externalia, entre els que destaquen els principals fabricants de productes de gran consum (80% del negoci) i les farmacèutiques en el seu posicionament a la xarxa de farmàcies. “Són marques amb presència internacional i un pes molt important a Europa i pertànyer a un grup que s’ha anat posicionant a tots els mercats és molt important per a nosaltres”, exposa Vila i fa esment a la cobertura internacional que té Advantage Smollan, una firma creada el 2015 fruit de la joint-venture entre la californiana Advantage Solutions i la sud-africana Global Smollan.

En tercer lloc, “estem interessats en ampliar negoci a España amb la gestió de la comercialització de marques d’altres sectors com pot ser l’electrònica de consum, sense deixar de banda les dues àrees que ara centren la nostra activitat”, afegeix.

Javier Vila reconeix que Externalia està en una fase de creixement sostingut de dos dígits que l’ha de portar, segons les previsions, a una facturació de 15 milions d’euros a finals de 2022, després del tancament de l’any passat en els 13 milions d’euros. La plantilla del grup s’eleva a 320 persones.