Tim Knotnerus
El director general d'Agomab, Tim Knotnerus.

Agomab tanca una ronda de 100 milions per a teràpies antifibròtiques

Els recursos permetran finançar un medicament nascut a la seu barcelonina de la 'biotech' Origo, que va ser adquirida per l'empresa belga l'any 2021. L'inversor inicial d'Origo era Asabys, que ara és accionista d'Agomab i ha participat també en l'operació.

Continuar un assaig clínic sobre la malaltia de Crohn Fibroestenótica i desenvolupar una cartera innovadora de teràpies antifibròtiques i regeneratives. Aquest és l’objectiu amb el qual Agomab Therapeutics, una biotecnològica participada per Sabadell Asabys, ha tancat una ronda de finançament de 100 milions de dòlars. L’operació ha estat liderada per Fidelity i ha comptat amb la participació de EQT Life Sciences, Canaan, i Kohlberg Kravis Roberts (KKR) com a nous inversors. Asabys, a través dels seus fons liderats per Banc Sabadell, ha reinvertit en la companyia, igual que altres inversors ja existents, com Pfizer, Pontifax, Redmile, Cormorant, AnderaPartners, AdBio i Walleye.

El finançament es destinarà a donar suport a dos medicaments que tenen origen barceloní, ja que van ser desenvolupats per Origo Biopharma, una empresa gallegocatalana que Asabys va vendre a Agomab a finals de 2021. Concretament, els fons permetran avançar en l’assaig clínic de fase 2 que avalua el principal fàrmac candidat d’Agomab en pacients amb la malaltia de Crohn Fibroestenótica.  

Amb seu a Gant (Bèlgica),  Agomab va anunciar a principis d’any els resultats positius de la primera fase de l’assaig. El seu fàrmac, anomenat AGMB-129, ha estat seleccionat per l’agència reguladora dels Estats Units FDA per accelerar la seva revisió per facilitar el seu desenvolupament. Les estenosis fibròtiques afecten la meitat dels pacients amb malaltia de Crohn i són la principal causa de cirurgia d’escissió intestinal.

A més, el finançament obtingut amb la ronda s’utilitzarà per ampliar la cartera de candidats als fàrmacs d’Agomab dirigits a factors de creixement. Aquests procedeixen especialment de l’adquisició d’Origo Biopharma, amb seus a Galícia i Barcelona, ciutat des d’on es dirigeixen les operacions d’R+D. Agomab la va comprar l’any 2021, després que fos recolzada per Asabys l’any 2020. Els fàrmacs inclouen tractaments per a la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica i per a trastorns fibròtics i degeneratius.

El conseller delegat d’Agomab, Tim Knotnerus, ha defensat que, amb la ronda de finançament i la incorporació d’aquests inversors, l’empresa continua “consolidant-se com a líder en el camp de la fibrosi”.

Des d’Asabys, Clara Campàs ha assegurat que la ronda “és una validació del prometedor potencial terapèutic que té l’empresa”, mentre que Felice Verduyn, de EQT Life Science, ha posat en valor el treball d’Agomab en malalties fibròtiques que “continuen desateses pels tractaments actuals disponibles”.