Centro formación Alcon en Cornella
El centre de formació d'Alcon a Cornellà està equipat amb tecnologíia d'última generació en visió ocular.

Alcon obre a Barcelona el centre de formació en cirurgia ocular més gran d’Europa

La multinacional de dispositius per a la cura i la cirurgia ocular ha inaugurat al WTC de Cornellà l'Alcon Experience Center, dotat de tecnologies d'última generació i destinat a professionals. Podrà atendre uns 2.000 oftalmòlegs i optometristes a l'any.

La multinacional Alcon, especialitzada en productes de salut visual, ha instal·lat a Cornellà (Barcelona) un centre de formació i entrenament pràctic en cirurgia ocular mitjançant tecnologies de darrera generació que donarà servei a tot Europa. L’Alcon Experience Center (AEC) s’adreça a professionals de l’oftalmologia i l’optometria, amb la previsió de donar servei a 2.000 experts internacionals a l’any. Les instal·lacions també són obertes a la formació d’infermers, estudiants, membres de societats científiques i personal d’aquesta companyia.

Alcon Experience Center, situat al World Trade Center Almeda Park, en un edifici adjunt a la seu corporativa del grup a Espanya, compta amb una superfície de 1.700 metres quadrats i contribuirà al desenvolupament de la propera generació d’oftalmòlegs i optometristes, posant al seu servei dos quiròfans experimentals per a la cirurgia de la cataracta, la retina i la cirurgia refractivaWetlab i Drylab, respectivament—. En aquests equipaments es poden simular les operacions en les mateixes condicions que si es tractés amb un pacient, a més de tenir accés als equips de diagnòstic més avançats en visualització per detectar patologies, segons ha explicat Eduard Moreno, director del centre.

“L’experiència que es duu a terme als nostres quiròfans facilita al professional operar un ull artificial en les mateixes condicions que ho faria si tingués un pacient ingressat i adquirir confiança, preveure i resoldre possibles errors, per desenvolupar amb èxit les seves intervencions reals”, afegeix Moreno. Cada quiròfan té instal·lades deu estacions amb capacitat per a dos professionals.

Per part seva, Paulo Pinto, director de la franquícia de cirurgia d’Alcon a Espanya i Portugal, ha destacat que “l’aposta de la companyia respon al seu interès per millorar la cura de la salut de les persones i donar la millor qualitat de vida als pacients oftalmològics”.

El responsable de la companyia, que no ha facilitat la inversió del grup per desenvolupar el centre, ha explicat que Alcon disposa de la xarxa Alcon Experience Academy amb 80 instal·lacions d’entrenament per a la formació de professionals repartides per tot el món, alguns d’ells a Europa per atendre les diferents àrees terapèutiques. Segons Pinto, el centre de Cornellà concentra la formació de les diverses àrees en un sol equipament, on també s’ha instal·lat una estació de realitat virtual, un auditori i un museu representatiu de la història oftàlmica d’Alcon.

El centre compta amb dos quiròfans experimentals per a la cirurgia de la cataracta, la retina i la cirurgia refractiva

Actualment, el grup Alcon no disposa de cap fàbrica a Catalunya, després d’un procés d’spin off que va dur a terme Novartis el 2019 —vuit anys després d’haver-la adquirit— mitjançant la segregació de la companyia i la seva sortida a borsa, cotitzant als mercats de Zuric i Nova York. L’empresa, que no facilita dades per filials, té una plantilla mundial de 23.000 empleats i el 2020 va tenir un impacte per la crisi de la pandèmia en els ingressos, amb una caiguda del 8% fins als 5.700 milions d’euros.

centro formacion alcon en cornellà
La multinacional ha inaugurat el centre de Cornellà, amb 1.700 m2 de superfície.