Cine de verano
A l'estiu, la ciutat s'omple d'oportunitats per gaudir del cinema a l'aire lliure.

Anem al cinema?

La cita amb el setè art torna com un amor d'estiu, per gaudir-lo de nou, i amb crispetes, en diferents llocs emblemàtics de la ciutat

L’estiu a Barcelona es fa molt més amè amb els plans que la mateixa ciutat ens ofereix. Si fa uns dies us parlàvem del Festival Grec i la seva enorme i variada proposta, ara us portem un altre pla per poder gaudir al capvespre: el cinema a l’aire lliure.

Enguany, són diversos els equipaments i racons que ens porten cicles cinematogràfics, així que us desgranarem el més interessant de cadascun d’ells.

Cinema Lliure a la Platja

A la platja de Sant Sebastià, amb el màgic so de la mar de fons, s’organitza el cicle que just enguany celebra els seus primers deu de vida. Durant aquesta dècada s’ha anat estenent pel litoral català, cap a la zona del Llobregat i del Maresme, fent d’ell un dels més gaudits pel públic. Com cada any, les pel·lícules seleccionades han passat prèviament per festivals internacionals de renom i s’ha buscat que tinguessin en compte a tots els públics, inclòs l’infantil. A més, abans de cada sessió, es projectaran curtmetratges del festival Filmets, i el curt guanyador de la convocatòria Nou Talent, que tria al millor projecte de les escoles de cinema de Catalunya.

Per causa de la covid-19, la mostra el 2021 es trasllada des de la sorra de la platja a l’esplanada al costat del CEM La Mar Bella, amb aforament limitat i reserva prèvia. Per evitar aglomeracions, l’organització assignarà franges horàries perquè el públic pugui accedir còmodament i situar-se. Les projeccions, com sempre, començaran quan es pongui el sol, segons avanci l’estiu, en un horari comprès entre les 21:30 i les 22 hores.

La sessió de tancament del cicle serà triada pel públic, que votarà entre quatre pel·lícules, i que gaudirà l’oportunitat de participar en un sorteig final.

El cicle s’obre amb la cinta espanyola triomfadora dels últims premis Goya, Las niñas de Pilar Palomero —les entrades per a aquesta primera projecció ja estan esgotades—; segueixen la producció catalana La mort de Guillem de Carlos Marqués-Marcet; Corpus Christi de Jan Komasa, pel·lícula nominada als Oscar el 2019 com a millor pel·lícula internacional; una animació familiar arribada des de Dinamarca, Mina y el mundo de los sueños de Kim Hagen Jensen, i l’últim film del director xilè Pablo Larraín anomenat Ema. La sessió de tancament del cicle serà triada pel públic, que votarà entre quatre pel·lícules, i que gaudirà l’oportunitat de participar en un sorteig final.

Sala Montjuïc

En un dels espais més emblemàtics de la ciutat i també més fresquet —per què no dir-ho— es recupera el cinema a l’aire lliure, amb una proposta de “poderós elixir per curar-nos de tots els mals”. Seguint la línia d’anys anteriors, la seva cartellera està plena de pel·lícules multipremiadas i súper engrescadores, a més de projectar algunes de les quals s’engloben al Festival Grec. En aquest cas i com al·licient del cicle de Montjuïc, abans de cada projecció es pot gaudir d’un concert per anar obrint boca, a més de poder fer un pícnic. També es reserven un film sorpresa per a l’última sessió del cicle, però en aquest cas, l’organització és qui decideix, i ens garanteixen que serà apte per a tots els públics.

Es reserven un film sorpresa per a l’última sessió del cicle, però en aquest cas, l’organització és qui decideix

La venda anticipada dels tiquets només es farà per web i no hi haurà entrades a la taquilla, com a mesura de prevenció. Així que serà necessari portar-les impreses o en el mòbil. Continuarà vigent l’opció de reservar una gandula o no, segons vulguem estar, i l’accés al recinte serà a partir de les 20 fins a les 21:45 hores, perquè puguem gaudir del concert previ.

De les pel·lícules previstes, us anunciem ja que tres d’elles porten el cartell de sold out des de fa dies. Són la ensoñadora Amélie de Jean-Pierre Jeunet; la joia guanyadora dels últims premis Oscar Nomaland de Chloé Zhao, i la fantàstica Jojo Rabbit de Taika Waititi. Lligades al Festival Grec trobarem l’espanyola Sentimental de Cesc Gay; la pel·lícula de culte que és Intocable d’Olivier Nakache, i el ja clàssic de Clint Eastwood Invictus. I segueix amb més obres premiades i aclamades pel públic com Érase una vez en Hollywood de Quentin Tarantino; Joker de Todd Phillips; Captain Fantastic de Matt Ross; Parásitos de Bong Joon-Ho; Puñales por la espalda de Rian Johnson; ¡Olvídate de mí! de Michel Gondry, i Mujercitas de Greta Gerwig. Esment especial a la projecció del clàssic de clàssics Desayuno con diamantes de Blake Edwards i el preciós Moonriver que el públic taral·larejarà.

Sala Montjuïc
Seguint la línia d’anys anteriors, la cartellera de la Sala Montjuïc està plena de pel·lícules multipremiadas i súper engrescadores

Nits d’estiu al Caixaforum i CosmoNits

Els dos centres de la Fundació La Caixa porten propostes cinematogràfiques per amenitzar les nostres nits d’estiu, encara que cadascun destaca per l’enfocament que ha volgut donar-li. Així, al Cosmocaixa, ens conviden a endinsar-nos al cinema de ciència i ficció, amb una cartellera que també pretén abastar a tots els públics possibles, mentre que al Caixaforum ens volen fer viatjar a diferents cultures a través d’històries emocionants i colpidores.

Les pel·lícules projectades al Caixaforum podran veure’s en dos passis, un al juliol i l’altre a l’agost, a les 19 hores, però les del Cosmocaixa són de passi únic els dijous a les 22 hores. En tots dos casos, les entrades poden adquirir-se prèviament al web del centre, amb el 50% de descompte per a clients de CaixaBank.

Al Cosmocaixa, ens conviden a endinsar-nos al cinema de ciència i ficció, amb una cartellera que també pretén abastar a tots els públics possibles

La cartellera viatgera inicia el seu recorregut a l’Índia amb Señor de Rohena Gera; es mou fins a Anglaterra de la mà de Ken Loach i la seva Sorry We Missed You; travessa l’oceà cap al Brasil amb El Canto de la Selva de Joao Salaviza; torna a les nostres terres amb La hija de un Ladrón de Belén Funes; seguint la ruta de la seda arriba a la Xina de Lulu Wang i The Farewell; fa un salt per arribar a Islàndia amb La Mujer de la Montaña de Benedikt Erlingsson; ens porta després al Líban amb Cafarnaúm de Nadine Labaki, i finalitza aquesta volta al món al Japó de la mà de Yôjirô Takita i el seu film El Cocinero de los Últimos Deseos.

Al bloc de ciència i ficció tindrem clàssics com Terminator 2: el juicio final de James Cameron o Super 8 de J.J. Abrams. Sentirem un futur no tan llunyà amb Her de Spike Jones; Children of Men d’Alfonso Cuarón, i Vivarium de Lorcan Finnegan. Com a animacions tindrem Big Hero 6 de Chris Williams i Don Hall, a més de La chica que saltaba a través del tiempo de Mamoru Hosoda. I sentirem la immensitat de l’espai amb Ad Astra de James Gray o Prometheus de Ridley Scott.

Pantalla Barcelona

L’ICUB programa la sisena edició d’aquest cicle de cinema a l’aire lliure en alguns centres cívics de la ciutat. Encara que la proposta de llargmetratges sembla escassa, és interessant tenir en compte que aquests giraran pels diferents centres, brindant-nos la possibilitat de no perdre’ns cap. A més, no podem perdre de vista que totes les pel·lícules són nacionals.

L’ICUB programa la sisena edició d’aquest cicle de cinema a l’aire lliure en alguns centres cívics de la ciutat

En aquest cas, les entrades seran gratuïtes, però seguint amb el compliment de la normativa actual, serà necessària fer la reserva d’entrades prèviament, així com també esglaonar l’accés i fer ús de la màscara.

Els cinc films d’aquest cicle són: El viaje de Marta (Staff Only) de Neús Ballús; La boda de Rosa de Icíar Bollaín; La vampira de Barcelona de Lluís Danés; Litus de Dani de l’Ordre, i Uno para todos de David Ilundain.

Pantalla Pavelló

Diuen d’aquest cicle que és el més bonic del món, perquè les pel·lícules es projecten directament sobre el travertí del Pavelló Mies van der Rohe, portant així a l’espectador a una reflexió sobre la seva relació amb l’espai, sobre la convivència, i en la seva màxima expressió, amb la ciutat. El passat 2020, aquest cicle, com tants d’altres, va quedar anul·lat, així que la seva tornada és una alegria per a tots. La venda d’entrades es farà en exclusiva per web i amb un aforament molt limitat per evitar complicacions, i les projeccions es faran a partir de les 21.30 hores.

El programa d’aquest estiu, en el marc de la Biennal d’Arquitectura Espanyola que acull el Pavelló Mies van der Rohe es desenvolupa sota el seu mateix títol i temàtica Espanya buida, Espanya plena. Estratègies de conciliació comissariat per Ana Bach, Eugeni Bach i Óscar Miguel Ares. Les dues pel·lícules confirmades són Tierras construidas d’Arturo Dueñas i En construcción de José Luís Guerin. Hi ha un tercer passi programat, però la seva pel·lícula està encara per confirmar.

L’illa Diagonal i Maremàgnum

Finalment, fem un esment ràpid a les cartelleres que també han preparat aquests dos centres comercials per amenitzar les nits d’estiu. En tots dos casos, han habilitat una de les seves terrasses per acollir al públic en gandules i instal·lar les pantalles de cinema. Cal destacar que en el cas de Maremàgnum, pel·lícula i crispetes són gratis, però per accedir als dos recintes és necessari adquirir entrada.

Sigui com sigui, hi ha propostes per a gairebé tots els racons de la ciutat i totes les butxaques. Així que gaudim del somni cinematogràfic d’una nit d’estiu.

Cinema Lliure a la Platja
Aquest estiu hi ha propostes cinematogràfiques per a gairebé tots els racons de la ciutat i totes les butxaques. © Sergi Panizo