Parc Científic de Barcelona
Companyies com Ona Therapeutics i Oncoheroes Biosciences participaran en la incubadora del PCB.

Arrenca la nova acceleradora del Parc Científic de Barcelona amb onze ‘startups’

Les companyies rebran formació i acompanyament per validar els seus productes i créixer, a banda de poder accedir a les instal·lacions de la infraestructura científica amb preus bonificats

Feia temps que el Parc Científic de Barcelona (PCB) buscava un soci per tornar a acollir una acceleradora d’empreses emergents en les seves instal·lacions. L’any 2015 va finalitzar la incubadora que impulsava des del 2007 amb el Banc Santander i que havia vist néixer companyies com Stat-Diagnostica —comprada per Qiagen el 2018—, Infitec Activos i Greealtech. Abans d’aquesta, la primera acceleradora havia estat la que va promoure de la mà de la Generalitat (2002-2006) i va ser l’origen d’Oryzon Genomics.

El PCB ha trobat en l’Ajuntament de Barcelona el seu nou company de viatge i tots dos s’han aliat per impulsar BCN Health Booster, amb un pressupost de més d’un milió d’euros. La incubadora ha arrencat aquest dimecres amb la presentació de les 11 startups del sector salut que hi participaran, escollides entre un total de 19 sol·licituds. Aptadel Therapeutics, Artificial Nature, Bioliquid Innovative Genetics, DeepUll, GAT Biosciences, GAT Therapeutics, MiMARK, Nuage Therapeutics, Ona Therapeutics, Oncoheroes Biosciences i OneChain són les empreses que formaran part de la primera generació d’aquest programa.

Les 11 companyies rebran formació i assessorament per fer-les créixer durant un període de tres anys, que anirà a càrrec de Biocat i començarà el gener de 2022. També es podran instal·lar al parc i accedir als seus laboratoris, pagant uns lloguers amb preus bonificats. Precisament, aquesta és la clau del programa d’acceleració, tenint en compte que moltes startups s’apropen al PCB interessades a ubicar-se en les seves instal·lacions, però no ho acaben fent perquè no es poden permetre el cost que suposa.

Un total de 530 metres quadrats de la infraestructura científica s’han habilitat per poder encabir les empreses de BCN Health Booster. Estaran ubicades a l’edifici Clúster II del PCB, un dels seus edificis que encara té superfície disponible. El complex es va acabar de construir el 2011, però diversos espais van quedar pendents d’habilitar, a l’espera que hi hagués la demanda necessària. Amb iniciatives com BCN Health Booster, aquest procés s’està accelerant en els últims anys i s’espera que el parc quedi completament ple el 2025. Amb una superfície total de 100.000 metres quadrats, el parc té uns 60.000 metres quadrats útils, dels quals només queden 4.000 metres quadrats per omplir.

Més de la meitat de les companyies treballen en el camp de l’oncologia

Trobar solucions per al tractament i la detecció precoç del càncer són els objectius de més de la meitat de les companyies que participaran en la primera edició de BCN Health Booster. És el cas d’Aptadel Therapeutics, Bioliquid Innovative Genetics, MiMARK, Oncoheroes Biosciences, OneChain i Ona Therapeutics. La resta de startups desenvolupen productes per a la detecció de malalties infeccioses, sistemes de liberalització de medicaments per a malalties cròniques i el descobriment de fàrmacs per a diferents malalties fibròtiques.

BCN Health Booster
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni; el rector de la UB, Joan Guàrdia, i la directora del PCB, Maria Terrades, visitant les instal·lacions de BCN Health Booster.