Mario Rovirosa, conseller delegat de grup Ferrer; Elena Damià, directora de BCN+B; Federica Massa-Saluzzo, professora d’estratègia i directora de màsters en sostenibilitat a EADA Business School, i Raimon Puigjaner, president de B Lab Spain, en l'acte de presentació de la iniciativa Barcelona+B.

Barcelona contribuirà a que 1.500 empreses millorin el seu impacte social

Aquest objectiu és la primera fita que s'ha marcat la iniciativa público-privada Barcelona+B que, dins el programa mundial Ciutats+B, vol que empreses i ciutadania siguin els agents de transformació positiva de la ciutat, a través de la seva contribució social i ambiental

Les empreses, universitats, fundacions, institucions públiques, emprenedors i ciutadania de Barcelona i la seva àrea d’influència treballaran conjuntament per convertir la ciutat en un referent mundial en la transformació social i empresarial, per potenciar una ciutat més pròspera, sostenible i inclusiva, i en la contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des de l’àmbit local.

Aquesta és la base de la iniciativa público-privada Barcelona+B que acaba de llançar l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i en col·laboració amb el grup farmacèutic Ferrer, EADA Business School i B Lab Spain. La actuació compta amb una inversió inicial de 370.000 euros que es preveu ampliar a mesura que es vagin sumant altres actors socials i econòmics a la proposta.

El projecte forma part del programa Ciutats+B, una iniciativa mundial que ja compateixen les ciutats de Edimburg (Regne Unit), Santiago (Xile), Rio de Janeiro (Brasil) i Mendoza (Argentina). Ciutats+B vol mobilitzar centenars de milers de persones de tot el món i a tots els actors perquè millorin les ciutats on viuen.

A Barcelona, d’entrada, es mobilitzaran 1.500 empreses durant els propers dos anys amb la seva participació a un Campus d’introducció a l’impacte, que forma part del programa Barcelona Impact Lab. Es tracta d’una proposta formativa que permetrà a les empreses mesurar el seu impacte social i ambiental amb l’avaluació de les actuacions que duen a terme i, un cop validades, desenvolupar un pla de millora per aprofundir en les mateixes o ampliar-ne el seu abast i incorporar-ne d’altres.

Elena Damià, directora de Barcelona+B, ha explicat a The New Barcelona Post que —per mitjà de la participació al programa Barcelona Impact Lab— les empreses integraran la gestió de la sostenibilitat i milloraran el seu triple impacte: econòmic, social i ambiental. Els campus s’aniran realitzant fins a finals de 2023 amb la participació d’una cinquantena d’empreses en cada curs de formació, ja sigui a EADA o Barcelona Activa, però també a les entitats que ja col·laboren amb Barcelona+B, com ara la Cambra de Comerç de Barcelona.

La directora de Barcelona+B, Elena Damià.

Els cursos s’adrecen a pimes i grans corporacions de la demarcació de Barcelona, però també estan oberts al teixit empresarial de tot Catalunya. El punt de partida serà una jornada participativa que se celebrarà el proper 3 de maig a EADA Business School, “perquè la cooperació i compartir experiències dels diferents actors des de la confiança i la qualitat és bàsic per fer de Barcelona un centre global de la transició empresarial cap a la sostenibilitat”, ha destacat Federica Massa-Saluzzo, professora d’estratègia i directora de màsters en sostenibilitat d’EADA.

“Volem fomentar la col·laboració per tal de generar solucions als nostres reptes com a ciutat i estimular d’una banda a les empreses, però en una segona fase, Barcelona+B també despertarà la participació ciutadana per aconseguir la seva implicació”, ha manifestat Damià i ha concretat que “aquesta segona fase és encara un projecte molt incipient, tot i que tenim en ment intentar que acabin implementant-se els projectes que es derivin de la consulta ciutadana que podríem dur a terme”.

El conseller delegat de Ferrer, Mario Rovirosa, ha explicat l’experiència del grup com a empresa BCorp.

Ferrer, el ‘partner’ empresarial

En l’àmbit empresarial, Barcelona+B compta amb el lideratge del laboratori farmacèutic Ferrer, que des de la seva experiència com a empresa BCorp, contribueix a tenir un impacte positiu en els seus treballadors, la societat en general i el planeta. Durant l’acte de presentació de Barcelona+B, el conseller delegat de la companyia, Mario Rovirosa, ha explicat com vetllar pel benestar dels treballadors, preocupar-se per la sostenibilitat medi ambiental amb l’objectiu que el planeta sigui un lloc on viure i combatre les desigualtats socials és bàsic entre els eixos estratègics del grup Ferrer.

Rovirosa ha esmentat alguns dels projectes que la companyia duu a terme, i als quals destina el 50% dels seus beneficis. En concret, el 2020, s’hi van destinar 6,5 milions d’euros. Entre els esmentats, ha destacat el programa Educació Primària musical, que organitza classes de música a escoles de barris vulnerables, amb instruments musicals i tota mena de recursos perquè els nens de qualsevol entorn tinguin accés a l’aprenentatge musical. També ha parlat de Ferrer for Food, una cuina social situada a Vilassar de Dalt que ajuda a persones en situació de vulnerabilitat a qui proporciona àpats complets i saludables distribuïts a través d’entitats socials. Aquesta iniciativa es complementa amb el projecte Green for Good, que crea horts urbans dels que en tenen cura persones amb risc d’exclusió i que entreguen les collites a la cuina social de Vilassar.

La presentació de Barcelona+B també ha comptat amb un testimoni internacional de la mà d’Anette Richardson, Former Senior Advisor de l’Oficina de l’ONU pels Partnerships, que ha aprofundit en el compromís que assoleix Barcelona en direcció a la transformació i a la sostenibilitat. “Barcelona i els seus stakeholders i socis hem de continuar inventant, desenvolupament i llançant infinitat de noves idees i solucions per tal de no deixar ningú enrere. Si volem ser exitosos, hem de convertir els objectius globals en accions i oportunitats locals”, ha explicat i ha insistit en la necessitat de “construir aliances i associacions sòlides si volem garantir un futur millor als ciutadans i dissenyar un model amb aspiracions que també vulguin adoptar altres ciutats”.