Seafood

Barcelona es converteix en la capital mundial de productes del mar amb l’arribada de Seafood

La fira s'estrena a la ciutat amb més de 1.500 empreses expositores i la previsió d'igualar els assistents que va aconseguir abans de la pandèmia a Brussel·les, la seva anterior ubicació. La primera jornada omple els passadissos de Fira de Barcelona a Gran Via, on ja no es veuen mascaretes després de molt de temps.

Seafood Expo Global, la fira de productes del mar més gran del món aterra aquesta setmana a Barcelona, després d’abandonar la seva anterior ubicació, Brussel·les. El nou saló ha estat una oportunitat per a empreses locals com Ferrer. Amb seu a Vic, aquesta companyia familiar està especialitzada en la compra i la distribució de peix fresc i congelat. Mònica Ferrer, la seva responsable de màrqueting, explica que fins ara només coneixien aquest saló com a visitants, desplaçant-se a la seva anterior ubicació a la ciutat belga; però mai abans havien tingut un estand propi. Sí que havien exposat a Alimentària, però amb l’arribada de Seafood a Barcelona van optar per centrar-se en aquest últim, que atreu el tipus de client que més els hi encaixa, amb perfils més professionals i internacionals, encara que rebi menys congressistes. “Havíem d’estar-hi tant sí com no. És la fira més forta del sector”, resumeix.

Mercabarna ha estat un altre expositor que ha participat per primera vegada en aquesta fira. Unes 15 empreses del mercat central tenen estand a Seafood, que els està servint per tenir trobades en persona amb possibles clients. Abans de començar el saló, Mercabarna ja els hi havia tancat unes 20 reunions, xifra que esperen que creixi a mesura que passin els dies. Molts assistents també estan aprofitant la visita a Barcelona per conèixer les instal·lacions del mercat, que preveu rebre delegacions d’Escòcia, els Estats Units, França, Noruega, l’Índia i altres països.

Però no tot són estrenes. Empreses catalanes com Barrufet, Easy Fish i PH7 Food Technology ja tenien experiència a Seafood com a expositores. PH7 Food Technology, dedicada a la fabricació i distribució d’additius alimentaris per al peix, està aprofitant que la fira se celebra a la ciutat perquè els seus clients coneguin la seva fàbrica a Cornellà de Llobregat. L’empresa familiar Barrufet, situada a Mercabarna, es desplaçava fins a Brussel·les i amb l’elecció de Fira de Barcelona com a nou destí s’estalvia els bitllets i els hotels. La gironina Easy Fish, importadora de peix congelat per a empreses distribuïdores, ha afegit una tasca més a la seva participació en la fira: trobar allotjament per als seus clients, que saben que coneixen més el lloc i els hi pregunten on és millor que es quedin.

Aquestes companyies novelles i veteranes han estat alguns dels 1.550 expositors que s’han desplaçat fins a Barcelona per participar a la 28 edició de Seafood, organitzada pel grup de comunicació estatunidenc Diversified Communications. Peix fresc, peix congelat, conserves, plats precuinats i productes ecològics són alguns dels protagonistes del saló, en el qual també s’exposen envasos, cadenes de muntatge i contenidors per a empreses del sector. En la seva estrena a la ciutat, després que les instal·lacions a Brussel·les se’ls quedessin petites, ocupa quatre pavellons del recinte de Gran Via, amb gairebé 40.000 metres quadrats nets expositius. Les empreses, procedents de 76 països, estan acompanyades per 59 pavellons regionals i nacionals. S’espera un impacte econòmic de 100 milions d’euros per a la ciutat.

La vicepresidenta de Diversified Communications, Liz Plizga, ha constatat les bones sensacions que es tenien passejant durant la primera jornada del saló pels passadissos de Fira de Barcelona, plens de congressistes que anaven d’un estand a l’altre per conèixer nous productes o presentar-se a empreses amb les quals tancar acords. “És molt refrescant. És essencial poder construir relacions en persona”, ha valorat Plizga. Sense concretar la xifra d’assistents que calculen que acabaran registrant, la directiva ha assenyalat que estarà al nivell de l’última edició, l’any 2019, al voltant de 29.000 participants.

L’organització preveu al voltant de 29.000 participants en aquesta primera edició a la capital catalana

Seafood va triar traslladar-se a Barcelona per les possibilitats de fer créixer l’esdeveniment al recinte de Fira de Barcelona a Gran Via i l’experiència acumulada per la institució, així com l’oferta hotelera, de restauració i d’oci de la ciutat, i la seva posició en la indústria marítima. Com sempre passa en les estrenes, hi ha coses que fins que no es fan no se sap com sortiran. Una d’elles ha estat el procés d’acreditació, que ha generat llargues cues a l’entrada. Plizga ho ha atribuït als registres d’última hora per la incertesa que encara provoca la covid, valorant implantar acreditacions digitals de cara a futures edicions. “Tot és nou, anirem aprenent”, ha remarcat la directiva.

La novetat no ha estat només l’arribada de Seafood, sinó que els assistents s’han pogut tornar a veure la cara sencera, sense mascaretes pel mig. “És una sensació especial. Ens havíem acostumat a portar mascaretes i ara ens resulta estrany no portar-les”, ha sostingut el conseller delegat de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga. No tots anaven sense mascareta, però una immensa majoria ha decidit treure-se-la, posant-se-la només si veien que es concentrava molta gent en algun lloc. Alguns se sentien estranys i d’altres s’alegraven de per fi deixar-les enrere.

Seafood
D’esquerra a dreta, la presidenta de Diversified Communications, Mary Larkin; la vicepresidenta de Diversified Communications, Liz Plizga; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga.

Gallecs i belgues

Per a les companyies gallegues, no ha estat neutral la nova ubicació de Seafood a Barcelona, tenint en compte que a Vigo organitzen Conxemar, una fira també especialitzada en productes del mar, amb el focus en els congelats. Alguns congressistes gallecs creuen que Seafood Barcelona acabarà substituint a Conxemar, tenint en compte que ofereixen un producte similar i es dirigeixen a un públic també molt semblant. Tot i això, des de Frigomar Burela, empresa situada a San Cibrao, assenyalen que hi ha espai per a diversos salons, tenint en compte que el gallec se celebra a l’octubre. El mateix creuen a Marfrío, de Marín, empresa que continuarà assistint a totes dues fires, pensant trobar en la de Barcelona un mercat més internacional i que inclou més etapes de la cadena de valor.

D’altra banda, les empreses belgues participants en aquesta nova edició s’han hagut d’acomiadar de la comoditat d’assistir a aquesta fira a prop de casa. Per a Epic, una companyia d’Anvers, ha suposat que alguns clients de països com Alemanya i Països Baixos no vinguin a veure’ls, ja que la nova seu de Seafood està més lluny per a ells. Malgrat això, els seus portaveus veuen aquest destí més barat i pensen que, si es vol potenciar que els congressistes facin turisme, les dates del saló haurien d’estar més prop del cap de setmana. No obstant això, des de Seacrets, amb seu a Ostende, estan molt il·lusionats d’haver vingut a Barcelona. “Estic enamorada d’Espanya. M’encanta el canvi”, exposa la seva fundadora, Caroline de Reu, interessada a trobar clients locals als quals vendre els seus productes, la qual cosa espera solucionar en els tres dies que dura el saló.