L'edifici és una de les obres arquitectòniques del Grup R, moviment de la dècada dels 50 del segle XX.

Barcelona convertirà l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili en un centre cultural

L’Ajuntament de Barcelona adquirirà l’edifici racionalista per 9,5 milions d'euros per ubicar-hi les dependències de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) i de l’Institut Municipal d'Educació de Barcelona (Imeb) i per projectar un equipament cultural de més envergadura, que inclourà una residència per a artistes

L’Ajuntament de Barcelona comprarà per 9,5 milions d’euros l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili, per convertir-la en el Centre de Cultura i Educació de Barcelona. El projecte implicarà el trasllat de les actuals dependències de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) i de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (Imeb) que ara estan al Palau de la Virreina i a la Plaça Espanya, respectivament.

seu editorial gustavo gili
Escala de caragol interior de l’antiga editorial barcelonina.

Es tracta, però, d’un pla més ampli que preveu projectar un equipament cultural de més envergadura com a espai disponible per a programadors culturals. Es projectaran unes instal·lacions d’atenció a la ciutadania i pels agents culturals i educatius que actuarà com a espai de dinamització i reflexió sobre la cultura, l’educació i tots els àmbits vinculats: feminisme, sostenibilitat, innovació, tecnologia i economia, entre d’altres.

De fet, l’equip municipal no creu que es pugui fer el traspàs de les seus culturals fins al nou mandat legislatiu perquè s’ha de fer una reforma integral de l’edifici que permeti el trasllat del personal dels dos organismes públics.

En concret, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha apuntat que a final d’aquesta legislatura, d’aquí a un any i mig, es podria tenir enllestit el projecte executiu de reforma de l’espai.

L’adquisició de l’edifici propietat de la família Gili —que el va usar com a seu de l’editorial fins al 2015— es tancarà previsiblement a finals d’any, a proposta d’ERC fruit de l’acord de pressupost municipal de 2021, que preveia un fons de 30 milions d’euros per l’adquisició o rehabilitació d’edificis singulars i mitjançant el qual, de moment, el Consistori també ha adquirit El Molino i el Gimnàs Sant Pau.

Edifici editorial Gustavo Gili
Façana de l’edifici construït el 1960, al número 87 del Carrer Rosselló.

L’edifici, ubicat al número 87 del Carrer Rosselló, és un dels millors exemples d’arquitectura racionalista dels anys cinquanta a Barcelona. Amb una superfície de 6.800 metres quadrats, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i està en procés de catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional, perquè pertany a l’obra arquitectònica de l’anomenat Grup R, del que formaven part els seus artífexs Francesc Bassó i Joaquim Gili i Morós —membre de la família Gili—. El moviment Grup R es va emmirallar en obres de  Bauhaus, Le Corbusier o Mies Van der Rohe en la dècada dels 50 del segle passat, impulsat per un grup d’arquitectes catalans que volia trencar amb l’estètica dels projectes monumentals de la postguerra a Espanya i apostava per la modernitat. L’obra, construïda el 1960, va ser reconeguda amb un premi FAD el 1961.

En paral·lel, amb aquest trasllat de l’Icub i l’Imeb, l’ajuntament guanyarà espai a La Virreina Centre de la Imatge i possibilitarà alliberar espai als antics locals de La Massana i convertir-los a la nova biblioteca del districte de Ciutat Vella, així com ampliar l’Escola Francesc Macià a la plaça d’Espanya.

edifici editorial Gustavo Gili
Aspecte de la façana interior que dóna accés a un espai d’interior d’illa, a l’Eixample.
Tags from the story