Vehicles entrant al Túnel de Glòries
Cotxes entrant al Túnel de Glòries. © Mariona Gil

Barcelona Global proposa un nou pacte per a la mobilitat metropolitana

El lobby de la societat civil de la capital catalana assenyala una sèrie d'accions perquè la mobilitat metropolitana sigui segura, sostenible i intermodal i posi al ciutadà en el centre dels seus objectius

La mobilitat com a eina de ciutat, sostenibilitat i progrés és el títol de l’últim informe que ha impulsat l’associació Barcelona Global, en què es recullen un seguit de propostes per abordar la mobilitat de la capital catalana i els seus voltants des d’una òptica metropolitana. Més enllà d’un repàs al context actual, el lobby de la societat civil barcelonina ha recollit la veus d’experts en el sector —RACC, Telefónica, Seat, Abertis, Saba, FGC, Renfe o TMB— i en diferents àrees per plantejar solucions als reptes que tindrà Barcelona.

Entre les conclusions, es posa de manifest la necessitat de què les administracions i operadors públics i privats liderin un gran pacte perquè la mobilitat metropolitana sigui segura, sostenible i intermodal i amb el ciutadà en el centre. Per això, hi ha una proposta principal: la creació d’una “agència per a la mobilitat metropolitana” que substitueixi l’actual Pacte per la Mobilitat de Barcelona, el qual titllen de “caduc”.

Aquest objectiu hauria d’assolir-se, segons l’informe, a partir del desenvolupament d’un model real de gobernança metropolità de la mobilitat i capacitat per “planificar, dissenyar, executar i avaluar les polítiques de mobilitat amb una visió ampla del territori”, la qual cosa requereix “una gobernança que impliqui totes les administracions implicades (Govern central, Generalitat, Àrea Metropolitana i Ajuntament de Barcelona) i els operadors públics i privats de mobilitat”.

Crítics amb el model metropolità de mobilitat actual, per considerar-lo “insostenible”, assenyalen una sèrie d’accions que s’han implantat amb una visió a curt termini i sense una execució rigorosa i d’altres que no s’han abordat i que facilitarien un canvi de model: la posada en marxa de pàrquings dissuasius Park&Ride, la gestió dels accessos en cotxe a la capital o la descarbonització de la flota de taxis.

També l’aposta per una xarxa de Bicing que connecti Barcelona ciutat amb la resta de municipis de l’àrea metropolitana. En aquest sentit, l’associació ha criticat que el sistema de Bicing metropolità no connectarà amb el de la capital catalana, un fet que generarà “problemes” diaris als ciutadans que es mouen entre les dues àrees. En la mateixa línia, Barcelona Global demana revisar alguns trams dels carrils bici, regular l’ús dels patinets elèctrics, descarbonitzar tota la flota de transport públic i facilitar el desplegament de carregadors elèctrics.

L’estudi, que s’ha presentat a Barcelona en un acte clausurat per la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, llança “un dard contra tots” els actors implicats i no només contra el govern local de Barcelona, segons la presidenta d’aquesta associació, Maite Barrera, qui ha insistit en què “la mobilitat és un element crític important” i que s’han d’afrontar els reptes que planteja des del “consens i diàleg, i actuant amb rigor”, ha apuntat.

Finalment, els autors de l’informe consideren “urgent” abordar el model de finançament del transport públic i de les infraestructures, i demanen millores en l’esquema tarifari, que segons apunten hauria de ser “més equitatiu i accessible”.

Barcelona global
La presidenta de Barcelona Global, Maite Barrera, amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.