Joves treballant Barcelona Activa
Un equip de joves emprenedors a Barcelona Activa. ©Paola de Grenet

Barcelona, la tercera millor ciutat europea per crear una ‘startup’

La ciutat va escalant posicions dins de l’ecosistema emprenedor europeu, segons el rànquing Startup Heatmap, i guanya reputació entre els desenvolupadors d’empreses emergents, situant-se només per darrere de Berlín i Londres

Barcelona és la tercera ciutat europea més valorada entre els emprenedors per iniciar una empresa emergent o startup, segons el rànquing Startup Heatmap Europe. En els últims mesos, la capital catalana ha passat per davant de llocs com Amsterdam —amb qui l’any passat es disputava la tercera posició— o Lisboa i Munic, i està només per darrere de Berlín i Londres.

El 2021, ja ha estat un 20% dels creadors d’empreses emergents que han assenyalat Barcelona com el lloc on podrien imaginar que inicien el seu projecte, un percentatge que creix un 2,69% en relació amb l’anterior edició, quan la capital catalana estava en tercera posició competint amb Amsterdam. Mentre, Madrid està en la posició número 10 i València en la 17.

L’ascens de Barcelona en l’Startup Heatmap Europe ve validat per l’ecosistema emprenedor europeu que veu entre els valors de la ciutat el seu urbanisme, el dinamisme local de tot l’entorn d’innovació i tecnologia, la disponibilitat de talent i la rendibilitat; a  més de la generació de gairebé 300 llocs de treball mensuals entre les empreses emergents, segons les dades que el rànquing ha recollit de Linkedin.

També mostra la preferència per la capital catalana pel que fa al negoci que generen les empreses i per l’atracció d’inversió. Tant és així que Startup Heatmap Europe posa de manifest que, malgrat la pandèmia de la Covid-19, el conjunt de startups locals van generar 2.000 milions d’euros, i destaca que entre 2019 i 2021 aquesta facturació ha augmentat un 65% respecte al període 2016-2018.

Respecte a la inversió, Barcelona és un dels llocs més ben posicionats pel que fa a l’augment del recursos provinents del capital risc, especialment per finançament inicial dels projectes emergents (seed investment), que segons l’informe reben entre 500.000 euros i 2.000.000 d’euros; amb un creixement constant d’una mitjana anual del 10% en els últims 3 anys.

En concret, diu de Barcelona que és un dels 12 hubs d’emprenedoria europeus que ha donat peu a la creació de nous unicorns al llarg del 2021, gràcies a aixecar inversions de més de 1.000 milions d’euros.

Aquesta és la setena edició del rànquing anual, Top 50 most popular startup hubs in Europe, elaborat per la consultora DEEP Ecosystems, que recull l’opinió de més de 20.000 emprenedors d’arreu d’Europa. Les dades de l’informe, publicades aquest dissabte per l’Ajuntament de Barcelona, evidencien que 1 de cada 5 enquestats triaria Barcelona com a seu per al seu projecte empresarial incipient.

Barcelona és un dels 12 hubs d’emprenedoria europeus que ha donat peu a la creació de nous unicorns al llarg del 2021

L’Startup Heatmap agrega moltes fonts diferents que permeten captar la dinàmica de l’ecosistema, des de les inversions fins a la creació d’ocupació, la diversitat, el suport dels acceleradors, la disponibilitat de desenvolupadors com a perfils professionals i la connectivitat global de les ciutats que analitza.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, interpreta l’ascens de Barcelona en aquest llistat com una corroboració “del bon treball que es desenvolupa per fer de la ciutat l’ecosistema ideal en el qual les iniciatives empresarials més innovadores puguin invertir, créixer i generar nous llocs de treball”. “Barcelona —afegeix— compta amb grans fortaleses: té el talent, grans centres educatius i de recerca i el millor entorn possible per treballar i viure”.