BSC marenostrum
Detall del superordinador MareNostrum al BSC.

Barcelona lidera el finançament captat per les ‘startups deeptech’ al sud d’Europa

L'ecosistema factura 124 milions d'euros i genera més de 1.700 llocs de treball altament qualificats

Barcelona s’ha situat com la principal ciutat del sud d’Europa en finançament aixecat per startups deeptech, amb 457 milions d’euros captats en el període 2017-2021. Segons un informe d’Acció, la capital catalana ocupa la setena posició si es mira el conjunt d’Europa, on el rànquing està liderat per Estocolm, amb 5.225 milions d’euros, París, amb 3.264 milions d’euros, i Berlín, amb 2.855 milions d’euros.

Pocs dies abans d’acabar l’exercici, aquest tipus d’empreses emergents han captat 159 milions d’euros aquest any a Catalunya. Es tracta d’una de les xifres més altes de la sèrie històrica, només per darrere de la de 2020, quan es van aixecar 170 milions d’euros. Les principals inversions les han liderat empreses com SpliceBio, amb 50 milions d’euros; Submer, amb 30 milions d’euros; Peptomyc, amb 26 milions d’euros o Amelia, amb 7 milions d’euros.

Els recursos obtinguts han nodrit a les gairebé 300 startups deptech que hi ha a Catalunya, el 15% de tot l’ecosistema emprenedor. Aquestes companyies, focalitzades a desenvolupar disrupcions científiques i tecnològiques, facturen 124 milions d’euros i generen més de 1.700 llocs de treball altament qualificats. La majoria s’ha creat en els últims cinc anys i gairebé el 90% estan ubicades a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per sectors, la biotecnologia i la intel·ligència artificial són els que aglutinen més companyies, amb el 40% i el 23%, respectivament. Per darrere hi ha les que es dediquen als materials de frontera, la robòtica, la fotònica, les bateries, la supercomputació i el blockchain.

Un total de 124 empreses emergents són spin-offs, xifra que representa el 42,6% del total. Més enllà de les empreses, l’ecosistema deeptech s’acompanya d’una quarantena de centres de recerca i universitats, entre ells, el Barcelona Supercomputing Center (BSC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) o l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE).

Per enfortir a aquest tipus de companyies, Acció llançarà un fons de coinversió deeptech, amb un pressupost total de 2,5 milions d’euros. Ho farà de la mà de fons de capital de risc i business angels especialitzats en el sector. Tenint en compte que aquestes empreses es caracteritzen per un alt risc tecnològic i de mercat, el nou instrument els atorgarà un préstec a deu anys, amb quatre de carència, per un important màxim de 250.000 euros. El 20% de l’import serà concedit a fons perdut.