Turistes Sagrada Família
Turistes a la Sagrada Família. © V. Z. González

Barcelona posa les bases per al futur del turisme mundial des de la Llotja de Mar

La ciutat serà aquesta setmana l’escenari internacional per avançar cap a un nou model més innovador, ètic i sostenible, amb motiu de la celebració del Future of Tourism World Summit, una trobada organitzada per Advanced Leadership, la Fundació INCYDE de les Cambres de Comerç d'Espanya i l’Organizació Mundial de Turisme de les Nacions Unides

Representants de més de 70 països es donaran cita a la Llotja de Mar de Barcelona, els dies 26 i 27 d’octubre, en el congrés Future of Tourism World Summit, una trobada que vol ser un espai de reflexió, debat i generació del futur del turisme internacional. L’objectiu final: la signatura de la Declaració de Barcelona, un document que ha de posar les bases per a un nou model mundial de turisme, més innovador, ètic i sostenible.

Future of Tourism World Summit, organitzat per les fundacions Advanced Leadership i INCYDE de les Cambres de Comerç d’Espanya compta amb el suport explícit de l’Organització Mundial de Turisme (OMT), amb la presidència del seu secretari general, Zurab Pololikashvili. Ministres de Turisme i secretaris d’Estat d’una vintena de països, empresaris, alcaldes, representants d’organismes internacionals i més de 150 ponents internacionals participaran en la cimera.

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet, destaca com d’important és per a Barcelona tornar al centre de l’escena mundial del sector turístic, amb un congrés que es convertirà en un espai de reflexió, debat i generació de noves propostes per a la recuperació, modernització i reinvenció del turisme.

Amb la participació de destacats ponents internacionals, aquesta cimera mundial vol trobar solucions a la situació en què ha quedat el sector turístic arreu del món  després de la covid-19. El secretari general de l’OMT, Zurab Pololikashvili, ho posava de manifest recentment i deia sobre aquest esdeveniment que és una oportunitat per reconsiderar el desenvolupament turístic, garantint una distribució més justa dels beneficis que genera aquesta activitat i avançant cap a una transició que derivi en una economia turística neutra en carboni i més resilient en l’àmbit social.

Això passa, imprescindiblement, pel foment de la col·laboració interregional, d’aquí el sentit d’aquest esdeveniment. No en va, el sector turístic representava gairebé l’11% del PIB mundial. Però la sotragada de la pandèmia encara es deixa notar. Segons dades de l’OMT, de gener a maig d’aquest any, les arribades de turistes internacionals van ser un 85% inferiors a les del 2019 (i un 65% menys a les del 2020), amb 460 milions d’arribades.

L’objectiu final: la signatura de la Declaració de Barcelona, un document que ha de posar les bases per a un nou model mundial de turisme, més innovador, ètic i sostenible

A Espanya el panorama no és gaire diferent. De gener a juny d’enguany, Espanya va rebre 5,41 milions de turistes internacionals, xifra que suposa només un 14,2% dels 38 milions de visitants registrats en el primer semestre del 2019, any prepandèmic.

Amb aquest panorama i els recels sobre la recuperació econòmica internacional, el 45% dels experts de l’OMT segueix pensant que el turisme internacional no tornarà als nivells del 2019 fins al 2024 o més tard, mentre que el 43% preveu que la recuperació arribarà el 2023.

Els dies 26 i 27 d’octubre, la Llotja de Mar serà l’escenari triat per analitzar aquesta situació i conjurar-se per solucionar-la. Per això, durant la trobada Future of Tourism World Summit, i per poder complir amb el compromís final, es farà una convocatòria internacional de 300 líders. Aquests líders es formaran de manera virtual i tindran el compromís de realitzar deu actes de comunicació (presencials o digitals) sobre el que aprenguin a la cimera durant els següents dotze mesos en les seves àrees d’influència.