Capboard Pol Gomà
El fundador i conseller delegat de Capboard, Pol Gomà.

Capboard ajuda a les ‘startups’ a saber de finançament i incentius

L’aplicació permet fer simulacions de diferents escenaris d’una ronda de finançament o el valor de les participacions i instruments de bonificació pels empleats. El projecte desenvolupat a Barcelona ha captat 285.000 euros amb l'objectiu de ser líders al sud d'Europa i Llatinoamèrica.

Els emprenedors Pol Gomà i Marc Jordana van posar en marxa, el març d’aquest any, una plataforma perquè les startups puguin gestionar amb facilitat els diversos instruments financers que utilitzen per a la seva creació i creixement posterior.

És a dir, per tenir un control exhaustiu sobre el valor patrimonial, les participacions accionarials dels socis —cap tables—, el perfil del inversors, simular possibles rondes de finançament, notes convertibles o operacions de secundari.

A més de tenir al dia els plans d’incentius establerts per fidelitzar als empleats, que habitualment se centren en l’assignació de phantom shares, les anomenades accions fantasma que s’assignen als empleats i per les quals reben una participació sobre els beneficis de la companyia. Un dels problemes actuals que tenen aquests plans és que els empleats amb phantoms no poden veure d’una manera transparent què és el que tenen realment.

Un cop consolidada la seva aplicació i després d’haver digitalitzat i automatitzat la gestió de cap tables o llibre de socis i plans d’incentius de més de 450 empreses emergents a Espanya, Capboard acaba de tancar una ronda de finançament de 285.000 euros per fer front al creixement. L’objectiu és doble: abastar el mercat europeu i llatinoamericà i desenvolupar noves línies de negoci per millorar la relació entre les startups i els seus inversors i anar-se posicionant en el segment de les pimes.

En el seu cas, amb aquesta operació per captar recursos, han entrat a la companyia la societat Bewa7er Market, matriu d’Indexa Capital, i business angels destacats com Andrés Bou, fundador de Social Point; Javier Fondevila i Bernat Ripoll, fundadors de Holded; Iñaki Ecenarro, fundador de Trovit; Carlos Blanco, fundador de Nuclio i Encomana; i Albert Armengol, fundador de Doctoralia.

Capboard, desenvolupada fa pocs mesos, dóna serveis a més de 450 empreses a Espanya

Pol Gomà i Marc Jordana van detectar aquest nínxol de mercat després de treballar per a diverses startups –com Uber, GoTrendier i Rakuten– i veure que hi havia molt desconeixement sobre el funcionament d’alguns dels instruments de finançament o les fórmules triades per incentivar els empleats, circumstància que no es donava als Estats Units, on existien aplicacions online d’aquest tipus.

Aquests joves emprenedors es van adonar que “Europa està a anys llum dels Estats Units en la digitalització d’equity, segons exposen en la seva pròpia aplicació, i plantegen que Capboard es converteixi en la plataforma en línia “estàndard de gestió de participacions i plans de incentius” a Europa i Llatinoamèrica.

Els impulsors de l’aplicació volen convertir-la en una eina estàndard a Europa i Llatinoamèrica

A més, la plataforma que han dissenyat facilita la gestió dels advocats, segons defensen els impulsors, amb càlculs automàtics i un repositori documental per reduir la fricció amb els seus clients; alhora que tots els socis de l’empresa tenen visibilitat sobre les seves participacions.

Per optar als serveis de Capboard, les empreses s’han d’ajustar a unes tarifes mensuals o anuals en funció de la seva etapa de desenvolupament i el nombre d’empleats i inversors que tenen.