La Ciutadella del Coneixement és una iniciativa científica i cultural que vol transformar el parc de la Ciutadella i els seus voltants convertint-lo en un pol de recerca. La primera fase se situarà en el solar que va estar ocupat per l’Antic Mercat Central de Peix de la ciutat fins als anys vuitanta. Aquí serà on la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) construiran el primer complex de recerca del projecte. Amb un pressupost total de 92,8 milions d’euros, aquest espai investigarà sobre biomedicina, biodiversitat i benestar planetari, i reunirà 1.200 persones a les seves instal·lacions.
Després de molts retards, la primera pedra d’aquest complex s’espera que es col·loqui a principis de gener. Finalment, començaran les obres en el solar de l’Antic Mercat del Peix a principis del 2023, ocupat per un pàrquing de B:SM a peu de carrer que ara passarà a ser subterrani i a estar cobert per un dels edificis que integraran el complex de recerca.
Abans que comencin les obres que donaran el tret de sortida a la Ciutadella del Coneixement, ja s’ha anunciat la segona fase de la iniciativa. El Govern central ha comunicat que situarà dos instituts del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) molt a prop d’aquest primer complex de recerca. L’executiu preveu construir un edifici en un terreny de la Delegació del Govern de Catalunya, al carrer Doctor Trueta, on hi ha una seu del Parc Mòbil de l’Estat, organisme encarregat de la gestió dels vehicles per a la representació d’alts càrrecs del Govern central i la Prefectura de l’Estat.
A més dels dos instituts, el nou edifici serà seu d’un centre de serveis científics i d’oficines de la Delegació del Govern. Els serveis del CSIC ocuparan 13.000 metres quadrats de superfície i la resta, uns 4.600 metres quadrats, estaran a la disposició del Ministeri de Política Territorial perquè la Delegació del Govern els pugui destinar a oficines, magatzem electoral, sales per a personal administratiu i investigador, magatzem de mobiliari, aparcament i arxiu. El nou centre es calcula que pot arribar a reunir més de 300 persones i uns 40 grups de recerca.
Aquesta actuació s’ha regulat a través d’un protocol, on es contempla que serà el CSIC qui assumirà les actuacions econòmiques i gestions patrimonials i urbanístiques per construir l’edifici. Així mateix, per fer possible el desenvolupament d’aquesta segona fase de la Ciutadella del Coneixement, l’Ajuntament de Barcelona ha de modificar el Pla General Metropolità per poder acollir els instituts del CSIC. Actualment, el terreny està qualificat com a zona verda.