Created in Barcelona

Aquesta setmana tornarà a lluir al Fòrum de les Cultures un dels copyrights que més alegries ha donat a Barcelona i a molts barcelonins. Unes lletres il·luminades que semblen ballar donaran la benvinguda als assistents i els artistes al Primavera Sound més llarg dels seus vint-i-un anys: Created in Barcelona. Les dades maregen: segons els càlculs dels organitzadors, l’impacte sobre la ciutat serà de 300 milions d’euros amb més de 150.000 persones no residents a Barcelona i que bascularan entre el primer i segon cap de setmana de juny, perquè aquest any el PS és com dos festivals. Dos caps de setmana, dos cartells diferents. Més de 500 actuacions dins i fora del recinte oficial durant deu dies. És el castell de focs final abans de compartir, l’any que ve, seu amb Madrid per primera vegada.

Per ser honestos, ara que ja ha passat l’impacte de la notícia, hem de dir que l’any que ve el que faran Barcelona i Madrid és competir. Perquè no seran dos caps de setmana seguits amb artistes diferents, sinó que seran els mateixos artistes que actuaran el primer cap de setmana a Barcelona i el segon a Madrid. Caldrà veure el poder de seducció de Barcelona per a les desenes de milers d’americans que venen fent escala a Barajas… i per a les desenes de milers de ciutadans espanyols que gràcies a la planificació ferroviària centralista tenen Madrid més a prop que Barcelona… A Ciudad del Rock no podran recrear la posta de sol espectacular vista des del Fòrum de les Cultures, però els responsables de l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Barcelona potser hi confien massa.

Podem imaginar tota mena de catàstrofes naturals, però Primavera Sound Madrid serà un èxit, sobretot perquè totes les seves institucions els han rebut amb els braços oberts. I no només això, tenen l’esperança de poder tancar l’abraçada i que l’any següent, el 2024, els dos caps de setmana es facin a Madrid i, si cal, sí, que hi posin el Created in Barcelona. Si no hi ha res que ho impedeixi, és fàcil que ho aconsegueixin. Govern de la Comunitat i ajuntament de la capital espanyola celebren el negoci caigut del cel i poder-se adjudicar una marca mundial. Sumen esforços i van en la mateixa direcció, cosa que no sempre passa perquè els partits polítics, més enllà del seu cap visible, es reordenen internament en funció d’altres lideratges i poders locals, i és allà on es comencen les faccions i el descontrol estratègic. 

Comença la setmana del Created in Barcelona i li seguirà un altre festival internacional nascut i crescut a Barcelona, que també exporta la marca arreu del món i atrau milers de visitants, el Sónar. I en vindran d’altres, el Vida, el Cruïlla i l’explosió de festivals que al llarg de l’estiu ens faran gaudir de la música en directe, que s’ha convertit en un negoci que només a pocs els sembla bona idea regalar.