dfactory entrada
El hub d'innovació DFactory és un projecte del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

DFactory, la fàbrica del present preparada pels reptes del segle XXI

El centre d’innovació de la indústria 4.0 es perfila com un referent per al sud d’Europa en els avenços digitals més disruptius que són la base de la transformació del model productiu i de l’arrelament de la nova economia i el talent en el territori. Ja està ocupat en un 40% i ha suposat una inversió de 30 milions d'euros.

Què millor benvinguda per endinsar-se a una nau industrial del segle XXI, el centre DFactory Barcelona, que trobar-se amb e-Miles, un prototip d’un quadricicle elèctric fabricat amb impressores 3D. Un nou concepte de mobilitat urbana que ha dissenyat i fabricat Malena Engineering, una consultoria d’Abrera especialitzada en serveis d’enginyeria, gestió i desenvolupament de software.

El projecte de Malena Engineering és disruptiu. El cotxe fa 2,5 metres de longitud, encara que es pot allargar i passar de dues a quatre places, i no porta volant ni pedals: es condueix amb un joystick tipus avió. Per desenvolupar-lo, l’enginyeria ha col·laborat amb Leitat i comptarà amb Windforce, un distribuïdor d’impressores 3D industrials també amb seu a DFactory Barcelona.

Col·laboració i sinergies per evolucionar cap a la nova economia i la indústria 4.0, a través de la digitalització. Aquesta és l’alma máter del centre de la nova economia que promou i gestiona el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i on es respira tecnologia d’última generació per totes bandes. Un hub d’atracció d’innovació —disruptiva en la majoria dels casos— que crida i crea talent en el territori.

El DFactory Barcelona és un node de la indústria 4.0 al sud d’Europa que contribueix a transformar el marc productiu del teixit local, nacional i internacional a partir de la seva transformació digital. Això genera un ecosistema basat en el talent, la innovació i la inversió en tecnologia avantguardista que lideren grans corporacions empresarials, startups, centres de recerca i innovació i laboratoris de diferents entitats i companyies.

Encara no ha complert el seu primer any en funcionament i ja té una ocupació del 40%. S’hi han instal·lat 30 companyies amb unes 150 persones que gaudeixen d’un espai de treball obert, en un edifici de 17.000 metres quadrats repartits en quatre plantes, en què el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha invertit 30 milions d’euros.

dfactory the e-miles company
El prototip del quadricicle elèctric ideat per The e-Miles Company i fabricat amb impressores 3D de Windforce.

Quan només quedi lliure un 10% de la seva superfície, el Consorci ampliarà el projecte als terrenys confrontants en el mateix polígon i que corresponen a l’antiga àrea industrial que tenia Seat a la Zona Franca. Aquesta segona fase és encara més ambiciosa. Es tracta de 72.500 metres, on es construiran diversos edificis destinats a diferents tecnologies, amb una inversió prevista de 70 milions d’euros. L’ampliació no té data d’execució perquè s’han de definir l’objectiu i el seu finançament un cop s’hagi rendibilitzat el projecte actual.

DFactory Barcelona amb tot el seu planejament executat serà un hub d’innovació amb més d’un centenar d’empreses amb 1.500 empleats i haurà generat 5.000 llocs de treball indirectes.

El CZFB preveu invertir 70 milions d’euros en la segona fase del projecte, que sumarà 72.500 metres quadrats

Companyies com Malena Engineering, a través de The e-Miles Company, i Windforce són exemples de la innovació, investigació i talent que contenen les parets de vidre i acer —2.000 tones d’aquest material— de DFactory, situat a dos minuts de la parada Port comercial-La Factoria de la línia 10 de metro. L’edifici ha estat dissenyat per Turull & Sørensen Arquitectos, en col·laboració amb Torrella Engineering, PGI Engineering i Àgora Project Management – ​​Tüv Sud. També respon a un model arquitectònicament innovador que combina l’estil industrial de les antigues fàbriques amb acabats de vidre, interiors diàfans i la darrera tecnologia en sistemes de construcció sostenibles.

Aquestes característiques i el caràcter dels seus inquilins han convertit l’equipament en un espai viu, on les persones que hi treballen es mouen les 24 hores dels 365 dies de l’any.

DFactory interior
Interior de les instal·lacions de DFactory, amb un estil arquitectònic que recorda les grans naus industrials.

Els professionals que ara en gaudeixen pertanyen a entitats o companyies com:

Centre Tecnològic Leitat, el principal llogater de DFactory. El centre ha instal·lat Leitat-IAM 3D HUB un laboratori de la fabricació 3D, que treballa per a totes les àrees de desenvolupament de les tecnologies 4.0. També opera un laboratori de robòtica, el projecte HERMES AI Excellence Center i està desenvolupant un laboratori de fotònica i visió.

HP, fàbrica digital d´impressió 3D, amb un laboratori d’aplicacions dedicat a les capacitats d’aquesta tecnologia i a la fabricació additiva per fer créixer les empreses.

Oryon Universal, una empresa que inverteix en startups i en talent per desenvolupar projectes innovadors i acompanyar-los fins a la seva sortida al mercat. A DFactory actua com a partner de les startups del complex i dinamitzador de projectes emprenedors innovadors. Treballa amb un model híbrid que combina la inversió amb l’acompanyament per a dissenyar i fer créixer negocis.

Robotnik, empresa de robòtica mòbil, que posarà en marxa els seus projectes més avantguardistes de la mà del laboratori de robòtica, i treballarà al costat d’altres empreses expertes en aquesta tecnologia ja instal·lades en l’ecosistema DFactory Barcelona.

AsorCAD, de l’àrea de tecnologia 3D del Grup Mastertec, especialitzats en serveis d’enginyeria avançats com escanejat 3D, enginyeria inversa, metrologia i impressió 3D, aportant el seu Know How i les seves tecnologies de mesurament òptic.

Mastertec 3D, pertanyent també a l’àrea de 3D de Grup Mastertec, juntament amb AsorCAD, ofereix a les empreses de gran diversitat de sectors una millora, agilització i optimització dels seus sistemes productius, aportant solucions de tecnologia 3D personalitzades i fàcils d’utilitzar pel vostre equip humà.

Alisys, el primer equip de robòtica dinàmica que ofereix a les empreses l’accés exclusiu al robot Spot Enterprise, de Boston Dynamics, i desenvolupa solucions cloud, intel·ligència artificial, blockchain i robòtica.

DFactory Alisys
El robot autònom que Alisys té al seu centre de treball ubicat al DFactory.

PICVISA, empresa dedicada al disseny i fabricació d’equips de selecció i separació automatitzada de materials gestionada per sistemes d’intel·ligència artificial.

Nexiona, una empresa de programari espanyola que desenvolupa solucions per a l’Internet de les Coses (IoT).

Innovae, empresa especialitzada en realitat augmentada i virtual, oferirà accés exclusiu als demostradors de la seva tecnologia a la resta de companyies instal·lades en l’ecosistema a través dels laboratoris d’accés compartit.

Ferrovial Servicios Medioambiente (Cespa), que innova en desenvolupament de solucions i processos per als seus clients.

OnRobot, empresa especialitzada en el desenvolupament de braços robòtics (grippers).

IMHOIT, del grup Cloud Space, amb un enfocament centrat en el desenvolupament de projectes IoT amb triple impacte: social, ambiental i econòmic.

dfactory robotica
En el laboratori de robòtica s’experimenta amb tot tipus de robots i es fan assajos per a diverses companyies.

NTT Data, companyia de serveis globals de IT per a empreses.

Dow Chemical Ibérica, està al centre per desenvolupaments 3D i de sensors.

Girbau, té una plataforma d’innovació col·laborativa per impulsar la industria de la bugaderia i generar valor afegit en termes de sostenibilitat i transformació digital, amb solucions com Mobile Laundry o Girbau Sapphire.

Simon, fabricant de material elèctric que està desenvolupant des del laboratori de robòtica sistemes d’automatització per a les seves línies de fabricació.

Amphos21, especialitzada en noves fonts d’energia, com ara el projecte d’emmagatzematge d’hidrogen verd en aqüífers.

Siocast, mitjançant impressió 3D ha desenvolupat una nova tecnologia revolucionària d’emmotllament per injecció en motlles de cautxú de silicona. L’empresa és una spin-off del grup CONIEX, especialitzada en la fabricació de cautxú de silicona, i proposa una solució que pugui omplir el buit entre la impressió 3D i la injecció industrial en eines d’acer.

KUKA Robots Ibérica, proveïdor de solucions d’automatització intel·ligent.

dfactory
DFactory es perfila com referent al sud d’Europa per a la indústria 4.0.